Co w przypadku dzwona z przodu?? |
Autor |
Wiadomość |
Schibi [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2008, 20:51 Co w przypadku dzwona z przodu??
|
|
|
Witam
Jestem świeżym i szczęśliwym posiadaczem Carismy, ale zastanawia mnie jedna sprawa.
Oglądając moją misie kolega stwierdził że jeżeli zaliczę (tfu tfu odpukać i w ogóle) dzwona z przodu to pójdzie zderzak i chłodnica (a to chyba jest całość klima i chłodnica w tym modelu??) bo niema wzmocnień z przodu. Prawda je to?? czy nie??
Wolałbym nie uszkodzić tak ładnej maszynki, zwłaszcza że to moja pierwsza maszyna, ale może ktoś miał (niestety) takie przeżycia i mógłby się wypowiedzieć w tym temacie co sie stanie jeśli.....
Dzięki |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 27 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 3382 Skąd: Kozłów Biskupi
|
Wysłany: 22-04-2008, 20:56
|
|
|
z własnego doświadczenia: jak mocno nie przydzwonisz to praktycznie nic sie nie stanie, ja przydzwoniłem w Vectre kombi i ona sie wgniotła a ja gdyby nie to ze sie nadziałem na hak to praktycznie by nie było żadnych sladów a tak zderzak i chłodnice do wymiany... |
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 22-04-2008, 21:01
|
|
|
zderzak do tego służy aby pochłaniał energię i na 99% poleci (zaczepy lub "listki" pod kierunkowskazami - po zdemontowaniu wiadomo o co chodzi), potem leci atrapa, lampy i chłodnica. a głębiej to już są podłużnice |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Schibi [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2008, 21:48
|
|
|
hmm czyli jako takich wzmocnień zaraz za zderzakiem nie ma??
kolega ma honde civic a to sie troche różni od tego auta chociaż dalej japończyk
No to ja niewiem już czy mam czekać do pierwszego dzwona (tfu tfu) czy co.
Mam w sumie jeszcze jedno pytanie czy można jakoś naprawić welur na siedzeniu kierowcy bo mam "rozdartą" na sprężynie prawy dolny róg. Z tego co wiem to w większości jest ten sam problem. Nie chce zakładać niczego (pokrowce) na siedzenia bo są w sumie poduchy boczne i boje sie że mogą sie otworzyć i nic nie pomóc w razie czego.
Może ktoś ma jakiś patent na to?? bo koralików nie chce zakładać hehe bo to nie duży fiacior ;p |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 22-04-2008, 21:56
|
|
|
Schibi napisał/a: | czyli jako takich wzmocnień zaraz za zderzakiem nie ma?? |
Jest! czyli belka wzmocnienia czolowego.
Schibi napisał/a: | No to ja niewiem już czy mam czekać do pierwszego dzwona (tfu tfu) czy co. |
Co Ty tak w gorącej wodzie kompany, że już chcesz walić??
Schibi napisał/a: | czy można jakoś naprawić welur na siedzeniu kierowcy bo mam "rozdartą" |
Tapicer samochodowy!! |
EA5W

|
|
|
|
 |
Schibi [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2008, 22:00
|
|
|
czekoladka_1981 napisał/a: |
Co Ty tak w gorącej wodzie kompany, że już chcesz walić??
| jak szaleć to szaleć ;p a tak na poważnie czyli jednak można sobie pozwolić na delikatne "puknięcie" i raczej sie niebać że coś sie stanie?? |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-04-2008, 23:21
|
|
|
zależy jak bardzo delikatne. |
|
|
|
 |
Schibi [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2008, 23:38
|
|
|
ciężko powiedzieć co znaczy delikatnie no myślę że w miarę rozsądnie ;p
znajomy przy prędkości 30km/h przywalił w auto na Słowacji i ma w hani tylko pospawany zderzak więc myśle że nie mocniej ;p.
mam nadzieje że ABS zadziała ;p i jakoś uda sie tylko liznąć zderzak komuś bądź jakiś inny słupek czy cóś.
Z drugiej strony jednak nie wiedziałem że można spawać plastikowy zderzak hehehe |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-04-2008, 23:53
|
|
|
Schibi napisał/a: | Z drugiej strony jednak nie wiedziałem że można spawać plastikowy zderzak |
można ale warto to zlecić fachowcom, bo rodzajów tworzyw z których robi się zderzaki jest tyle ile typów masła w lodówce w hipermarkecie. I do każdego tworzywa stosuje się inne spoiwo. |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 23-04-2008, 08:03
|
|
|
Schibi napisał/a: | tak na poważnie czyli jednak można sobie pozwolić na delikatne "puknięcie |
Lepiej byloby omijać Cię z daleka!!!
A tak na poważnie. Ma się nijak do Twojego pierwszego postu. |
EA5W

|
|
|
|
 |
Pepino [Usunięty]
|
Wysłany: 23-04-2008, 09:20
|
|
|
Nooo stary, uważaj z tymi dzwonkami.
Pal licho Carisme, ale ona ma tylko 3 gwiazdki w testach EURO NCAP z 2001 roku, więc bardziej myśl o sobie.A poza tym 1,6 to znowu tak nie poszalejesz.
Pozdro i przyczepności. |
|
|
|
 |
Elektrownik [Usunięty]
|
Wysłany: 23-04-2008, 09:38
|
|
|
Ja miesiąc temu uderzyłem owczarka niemieckiego z prędkością ok. 90km/h. Pies wbiegł nagle pod koła, zdążyłem tylko odbić kierownicą i... bum! Pies zakończył karierę na miejscu, a Cari połamany zderzak, pas przedni zderzaka, chłodnica, reflektor, halogen, kierunek i kilka plastików pod silnikiem. Naprawa kosztowała prawie 3000zł. Oczywiście wszystko z kieszeni właściciela psa. Pozdrawiam i szerokiej drogi! |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 23-04-2008, 10:16
|
|
|
Ale pies to wyjątkowo wredne zwierze znajomy rozwalił AUDI A6 po samą szybę jak walną podhalańczyka na zakręcie a pies poszedł w pole (pewnie potem zszedł )
Praktycznie wszystkie nowe osobówki nie maja mocnego przodu tylko delikatna belkę która ma pochłaniać energię i tyle.
Ja nie rozumiem samego wątku:
po co kupować samochód z założeniem że będziemy walić, przy takich kryteriach to trzeba Nissana Patrola albo coś podobnego. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 23-04-2008, 11:09
|
|
|
Schibi, jak nie "pukniesz" to sie nie przekonasz!
Ja takze nie rozumiem Twojego problemu. |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 23-04-2008, 11:15
|
|
|
Jeżeli to Twój pierwszy samochód i pytasz o takie rzeczy i piszesz, że szalejesz ale bez obrazy zle sie to dla mnie zapowiada.
I wbrew pozorą nawet 1.6 da sie "poszalec". Jakbym patrzał na to jak "mocne" jest auto to bym nie kupił Carismy.
Która po lifcie ma 3 gwiazdki wczesniej miała 2 a w tym czasie Renault Megane miał 5.
A zderzaki sie zgrzewa a nie spawa.
[ Dodano: 23-04-2008, 11:17 ]
Po pierwsze to wyczuj samochód.
Pojedz na jakis placyk jak będzie mokro i pocwicz wychodzenie z poslizgu.
Jezeli masz ABS to naucz sie, omijać przeszkody z wcisnietym pedałem Hamulca.
Zycze szerokości i bezpieczeństwa |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
|