Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CJ4A 1.6] Pomocy - rusza mi się lewe przednie koło
Autor Wiadomość
bujany
[Usunięty]

Wysłany: 28-04-2008, 23:32   [CJ4A 1.6] Pomocy - rusza mi się lewe przednie koło

Od jakiegoś czasu słyszałem takie dziwne odgłosy na luzie przy małej prędkości, tak jak by wahadło. Zrobiłem od tego czasu 500 km, ale teraz wybieram się do domu na maje i znowu mam zrobić 500 km i postanowiłem sprawdzić, to to za przyczyna. Podniosłem samochód na podnośnik i poruszałem kołem i okazało się, że jak poruszę w lewo - prawo to słuchać taki stuk i się rusza. Sprawdziłem drugie koło i tam nic takiego nie występuje. Dodam, że góra - dół jest w porządku. Czy to bardzo groźne? Nie znam żadnego mechanika we Wrocławiu i boje się, że zedrą ze mnie :( a w domu z tatą bym sobie sam poradził. Myślicie, że dojadę do domu?

Pomóżcie
Pozdrawiam
Bujany

dzino3
[Usunięty]

Wysłany: 28-04-2008, 23:38   witam

masz wybity drazek albo koncowke drazka lub sworzen wahacza lepiej za wczasu zmienic

bujany
[Usunięty]

Wysłany: 29-04-2008, 00:06   

domyślam się że to coś groźnego :/

zna ktoś jakiegoś mechanika we Wrocławiu?

[ Dodano: 29-04-2008, 08:39 ]
Byłem u mechanika - powiedział, że to sworznie wahacza i łączniki stabilizatora. Niestety chcą za taką przyjemność 419 zł (masakra) Mam nadzieję, że uda mi się na tym dojechać i w domu naprawię.

Pozdrawiam
Bujany

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-04-2008, 09:52   

bujany napisał/a:
Byłem u mechanika - powiedział, że to sworznie wahacza i łączniki stabilizatora
Powiedz mu żeby wrócił do zawodówki. Może sworzeń tak, ale nie łącznik stabilizatora. Tak jak napisał dzino3 to końcówka drążka kierowniczego lub drążek kierowniczy.

bujany
[Usunięty]

Wysłany: 29-04-2008, 10:55   

No tak ale ja muszę części kupić i w domu na kanale sobie zrobię. Czyli to na pewno nie łączniki stabilizatora?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 29-04-2008, 13:14   

bujany napisał/a:
Czyli to na pewno nie łączniki stabilizatora?
Nie sądzę.

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 30-04-2008, 08:20   

Nie to końcówka drążka kierowniczego, albo maglownica. Ale raczej to pierwsze, jazda z tym uszkodzeniem jest niebezpieczna, ze względu na możliwość rozłączenia tego elementu, co może spowodować wypadek. Przy dużej prędkości wolę nie myśleć :-X . Kup końcówkę drążka i jedź z nią do mechanika wymiana jakieś 10-15 minut. No a potem trzeba jeszcze zbieżność ustawić, ale z rozregulowaną zbieżnością da się jechać bezpiecznie najwyżej opony się ścierają nierównomiernie, więc dojedziesz do siebie i tam ci ustawią to koszt około 80-100PLN

bujany
[Usunięty]

Wysłany: 30-04-2008, 10:33   

Dziękuję wszystkim za pomoc. Jutro pojadę do mechanika. Jak tylko mi zrobi dam znać o co dokładnie chodziło i co było popsute.

Pozdrawiam
Bujany

[ Dodano: 06-05-2008, 13:08 ]
Zaryzykowałem i dojechałem do domu. Wcześniej tylko sprawdziłem jeszcze czy wszystkie śruby są dokręcone i chyba to pomogło. Coś mi sie wydaje, że koło nie było do końca dokręcone, bo po tym sprawdzeniu już mi tak nie stukało.
W domu pojechałem do znajomego mechanika, który wymienił mi rozrząd (pompa+napinacz+pasek) - uszczelniaczy powiedział, żeby nie ruszać bo nawet się nie pocą i nie ma sensu oryginalnych wymieniać jak są dobre.
Powiedziałem mu jednak, żeby przepatrzył samochód od spodu i potwierdził, że łączniki stabilizatora należy wymienić. Więc wymienił i samochodzik chodzi jak ta lala :D oprócz tego miałem chwilę to popracowałem nad lakierem. Myślę, że niedługo zrobię zdjęcie i wkleję do opisu, bo teraz nie ma się już czego wstydzić.

Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie.
Bujany

Odpowiedz do tematu