[Cari 1.6] Tuleje w tylnym zawieszeniu |
Autor |
Wiadomość |
ozjusz [Usunięty]
|
Wysłany: 18-04-2008, 20:48 [Cari 1.6] Tuleje w tylnym zawieszeniu
|
|
|
Witam, sluchajcie przeszukałem całe forum na temat tuleji i w końcu nie dowiedziałem się jakie są dobre, tzn dobre a nie drogie. Dokładnie chodzi mi o tuleje wahacza wzdłużnego i poprzecznego, ile mi ich będzie potrzebnych i gdzie najlepiej je kupić??? Widziałem że niektórzy zdecydowali się na tedgum i ja tez o nich myślę, bo bardzo kuszą ceną tylko co najgorsze to jestem lajikiem i nie wiem które będą pasować tak jak pisałem do wahacza wzdłużnego i poprzecznego, mógłby mi ktoś dokładnie opisać albo podać jakiś konkretny link do tych gum (tuleji) będę bardzo wdzięczny... Acha czy przy wymianie trzeba je wprasowywać??? Chce je z kolegą wymieniać i nie wiem czy sobie poradzimy... |
|
|
|
 |
jaxan
Mitsumaniak

Auto: Carisma, Colt, L300
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 256 Skąd: Rzeszów - Niechobrz
|
Wysłany: 19-04-2008, 09:17
|
|
|
Tulejki kupowałem w tamtym tygodniu u forumowego kolegi Japaneze. Dwie gumy drążka stabilizaora kosztowały mnie 20zł. Dziś będę wymieniał |
|
|
 |
ozjusz [Usunięty]
|
Wysłany: 19-04-2008, 10:13
|
|
|
a nie wiecie ile kosztują owe tulejki do wahaczy wzdłużnego i poprzecznego, bo byłem w pewnym serwisie i koleś mi krzyknął za wymianę 660zł, więc wole na własną rękę coś kupić i samemu założyć. |
|
|
|
 |
Brikston
Forumowicz

Auto: Carisma 2001 1.8 GDI Avance
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 271 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 19-04-2008, 11:28
|
|
|
Do wzdluznego u Japaneza placilem cos okolo 147 zl/szt.
Co do poprzecznego nie wiem, bo nie zmianielem.
Pozdro |
_________________ Mitsubishi Carisma 2001 1.8 GDI Avance
 |
|
|
|
 |
ozjusz [Usunięty]
|
Wysłany: 19-04-2008, 15:04
|
|
|
tak myślałem, że gdzieś tyle te tulejki bedą kosztować, a nie mam zbytnio dużo kasy na wymiane, bo jestem dopiero co po wymianie amorków. A jakieś inne alternatywy tulejek??? |
|
|
|
 |
phixius
Mitsumaniak Gotów do lotu ;)
Auto: Carisma 1,8 GLS, CJO 1,3 Jazz
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Wrz 2006 Posty: 181 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 19-04-2008, 22:07
|
|
|
Jeżeli puka, to dopóki nie wymienisz tulejek nic się nie zmieni.
Dzwoń po weekendzie do Marka(Japaneze) i spytaj ile dokładnie kosztują na chwilę obecną.
Doradzi Ci czy opłaca się orginały czy są jakieś dobre zamienniki.
Pamiętam że nie kosztowało mnie to aż 660, a wymieniałem chyba wszystkie-tylko to już ponad rok temu było.
Część na pewno jest wciskana na prasie więc nie wiem czy dasz rade samemu. |
|
 |
kris80
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Pomógł: 25 razy Dołączył: 11 Sie 2007 Posty: 727 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 19-04-2008, 23:14
|
|
|
Phixius ja mam pytanie do ciebie calkiem z innej beczki a mianowicie chodzi mi o takie fele jak ty masz. Jakie to felgi, jaki rozmiar i czy masz moze jakies wieksze zdjęcie jak cari na nich wygląda. Ja juz borykam sie z zakupem od paru miesięcy i jakos mi nie wychodzi. |
_________________ Tylko Mitsu
 |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 20-04-2008, 10:45
|
|
|
ja kupowałem do wzdłużnego tedgumy i niestety po roku znów puka może mniej niż przed wymianą ale puka. Kosztowały grosze bo w sklepie motoryzacyjnym u mnie w mieście gość sprowadził je za 37 zł/sztuka (rok temu albo półtora ) |
_________________ Carisma 1,9TD GLX hatchback silvermetalik
TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION
SHEAKESBEER
Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 20-04-2008, 12:30
|
|
|
A ciekawy jestem czy te od Japaneze albo oryginał po roku się nie będą odzywać. Każdy wie jakie u nas są drogi.Jeśli dwa lata bez żadnych stuków by się obeszło to warto wydać te sto pare zł/sztuka. Co innego jesli w mniej więcej tym samym czasie zaczną się odzywać jak te tanie. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
ozjusz [Usunięty]
|
Wysłany: 20-04-2008, 13:19
|
|
|
Ma ktoś kupione te gumy od japaneze i jak się one spisują??? Bo tak jak powiedział mlun, ciekawe czy tak naprawdę opłaca się kupować te od japaneze, jeśli np. one maja zacząć pukać po takim samym czasie jak tedgum. Acha a ile mi tulejek jest potrzebnych na wahacz wzdłużny i jakie one są tzn. żeby np się nie okazało, że zamówię sobie te tedgum, a one mi wcale nie będą pasować??? |
|
|
|
 |
orzech [Usunięty]
|
Wysłany: 20-04-2008, 17:41
|
|
|
Na wahacz wzdluzny potrzebna jest 1 szt. masz 2 waczacze wiec 2szt.TETGUM--ja wymienialem ,kolega wymienial itp. opinie pozytywne. Pasuja do wszystkich typow CARI |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 20-04-2008, 18:13
|
|
|
ozjusz napisał/a: | Acha a ile mi tulejek jest potrzebnych na wahacz wzdłużny i jakie one są tzn. żeby np się nie okazało, że zamówię sobie te tedgum, a one mi wcale nie |
jedna tuleja na jeden wahacz o ile dobrze pamiętam to 76 mm średnica "po wierzchu"
ale z tego co wiem to nie ma innych do cari |
_________________ Carisma 1,9TD GLX hatchback silvermetalik
TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION
SHEAKESBEER
Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
orzech [Usunięty]
|
Wysłany: 20-04-2008, 18:16
|
|
|
niema ---na ten temat bylo na tym forum sporo nawet jak je wymienic samodzielnie. |
|
|
|
 |
Brikston
Forumowicz

Auto: Carisma 2001 1.8 GDI Avance
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 271 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 20-04-2008, 20:01
|
|
|
ozjusz napisał/a: | Ma ktoś kupione te gumy od japaneze i jak się one spisują??? Bo tak jak powiedział mlun, ciekawe czy tak naprawdę opłaca się kupować te od japaneze, jeśli np. one maja zacząć pukać po takim samym czasie jak tedgum. |
Ja mam oryginalne tuleje na wahacze wzdluze, czyli te najwieksze (made in japan) wlasnie od Japaneze. Jezdze juz na nich prawie poltora roku (33 tys km) i nic a nic nie stuka. Warto dodac ze jesli chodzi o te tuleje do Carismy to fabrycznie montowali tuleje made in japan oraz jakies europejskie. Roznily sie one troche konstrukcja, tzn. te japonskie maja wiecej 'mięsa' w srodkkowej czesci przez co znacznie dluzej wytrzymuja. I tak wlasnie te europejskie wytrzymywaly tylko do 60 tys a te japonskie u znajomego sa od nowosci, ma juz 145 tys km i nic nie stuka
Ja osobiscie polecam orgrinaly made in japan bo za duzo roboty jest z wymiana
Pozdr |
_________________ Mitsubishi Carisma 2001 1.8 GDI Avance
 |
|
|
|
 |
ozjusz [Usunięty]
|
Wysłany: 20-04-2008, 20:55
|
|
|
ok dzięki koledzy za doradzenie, niestety nie mam zbytnio kasy, więc chyba się zdecyduje na tedgumy, chociaż najpierw zadzwonię do japaneze i zobaczymy po ile on ma mi cos do zaoferowania. Niestety nie znalazłem nigdzie na forum jak wymienić, więc jakby ktoś mógł mi mniej więcej opisać jak to zrobić, to będę bardzo wdzięczny... |
|
|
|
 |
|