Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS ALL] Regulacja sprzęgła
Autor Wiadomość
smolec 
Forumowicz

Auto: Space Star
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-06-2014, 12:38   [MSS ALL] Regulacja sprzęgła

Czy da się jakoś wyregulować sprzęgło żeby brało troche niżej, bo ja teraz mam tak że musze prawie puścić pedał że zajażyło

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 02-06-2014, 14:50   

Przy hydraulicznym sprzęgle nic się nie ustawia.

smolec 
Forumowicz

Wysłany: 02-06-2014, 17:58   

Ale to że bierze tak wysoko to znaczy że jest już do wymiany czy można śmiało jeździć a jeżeli jest do wymiany to trzeba cały konplet który kosztuje 500zł wymieniać czy wystarczy jakąś część

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-06-2014, 18:57   

Jeśli się nie ślizga i nie słychać jakiegoś niepokojącego dźwięku z łożyska sprzęgłowego, to można jeździć. Zmieniając sprzęgło lepiej wymienić cały komplet i dodatkowo uszczelniacz na wale bo w razie awarii jakiegoś elementy znowu będzie trzeba wyciągać skrzynię.
U siebie też niedawno wymieniałem cały komplet mimo, że padało jedynie łożysko ale u mnie komplet Luka kosztował niecałe 400zł.

smolec 
Forumowicz

Wysłany: 16-06-2014, 17:14   

A mam jeszcze jedno pytanie czy wymiana tego sprzęgła należu do tych prostrzych czy do tych trudniejszych tzn. czy trzeba ściągać zawieszenie no i czy wysprzęglik jest na zewnątrz czy gdzieś tam w środku

eve1988 
Forumowicz

Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Wysłany: 16-06-2014, 18:05   

niestety to gruba robota. trzeba wyjąc, skrzynię a sadzac z tego co napisałes napewno sam sobie nie poradzisz.
wysprzeglik jest na zewnątrz skrzyni.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-06-2014, 18:08   

Najlepiej jak będę dwie osoby i garaż z kanałem. W Carismie nie trzeba było rozbierać zawieszenia być może u Ciebie jest podobnie.

smolec 
Forumowicz

Wysłany: 16-06-2014, 20:24   

Ale ja tego sam nie będe robił tyljo mechanik tylko że mi powiedział że koszt roboty będzie 250 lub 500 w zależności od tego czy trzeba robić z tym zawieszeniem czy nie a po drugie to jak wysprzęglik będzie na zewnątrz to nie będę musiał kupować całego zestawu tylko tarcze i zaciski a jakby coś się stało z wysprzęglikiem to samemu na podwórku można zrobić

eve1988 
Forumowicz

Wysłany: 17-06-2014, 01:34   

wysprzeglik mozna zrobic samemu, calkiem spoko dostep do niego
cena za sama robotę czy z czesciami?
nie podoba mi sie ten mechanik.
zawiasu ogolnie sie nie tyka chyba ze polosie.

smolec 
Forumowicz

Wysłany: 17-06-2014, 09:07   

Te 250 lub 500 to za robote bez części.

eve1988 
Forumowicz

Wysłany: 17-06-2014, 11:38   

rzaczej tak do 300zl powinno to kosztować.
ale to już kwestia zalezna od warsztatu.

cakp 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Wysłany: 10-08-2015, 10:07   

Zaczęło mi coraz głośniej pracować łożysko sprzęgła na biegu jałowym. Co jest kolejnym etapem zużycia? Czy mogę z tą grzechotką jezdzic póki biegi wchodzą? Czy poczekać aż sprzęgło będzie się slizgać i dopiero wymienić komplet?

Ps Czy przy wymianie kompletu sprzęgła trzeba w 1.6 wymieniać jakiś uszczelniacz na wale? ( chuchając na zimne)

Czy wymienia się też jakieś łozysko na wysprzęgliku lub wysprzęglik? Jak wciskam pedał sprzęgła to dzwiek taki jakby rozciąganej spręzyny

jart 
Nowy Forumowicz
jart

Auto: mss 1.3
Wysłany: 10-08-2015, 17:17   

Miałem podobny problem podczas wciskania sprzęgła było słychać jakby pyrkanie pierdzenie zaznaczę że nie miało znaczenia czy silnik odpalony czy zgaszony,z pomocą znajomego doszedłem do tego że pyrkał wysprzęglik zsunąłem z niego gumkę nawaliłem smaru na ten pracujący pręcik i już jest z rok spokoju . tylko do tej operacji potrzebny jest pomocnik który będzie trzymał wciśnięte sprzęgło lub deska między fotel a pedał .

cakp 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Wysłany: 18-08-2015, 13:40   

To już mechanik robił na wysprzęgliku rok temu. Niestety nie pomogło bo to w srodku jest podobno zabudowane by nieczystości nie dostawały się do srodka z zewnatrz, wiec nawalił smaru a efektu nie było. Kit z wysprzęglikiem, bardziej sie martwie czy któregoś dnia biegu nie bede mógł wrzucić. Wolałbym poczekac z rok czasu z wymianą, lecz nie wiem co dalej się dzieje po łozysku

dark57 
Forumowicz

Auto: space star 2003r, 1.9 DiD /102
Wysłany: 28-03-2016, 08:06   

Witam
Miałem niedawno zmienianą dwu-masę ze sprzęgłem , oraz wysprzęglik- używany. Teraz zauważyłem ze z okolicy łączenia obudowy skrzyni z silnikiem zbierają się krople żółtego płynu, pewnie to płyn hamulcowy zasilający też wysprzęglik.
Czy do wyjęcia tego wysprzęglika trzeba wyciągnąć wcześniej skrzynię biegów? (tak jak do zmiany sprzęgła/ dwumasy )

[ Dodano: 28-03-2016, 08:08 ]
chodzi o silnik 1,9 DiD, 102 KM (skrzynia VOLVO)

Odpowiedz do tematu