Remont Lancer IV |
Autor |
Wiadomość |
Havoc
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-04-2008, 22:56 Remont Lancer IV
|
|
|
Co prawda zamierzam sprzedać swoje nowe auto, ale jednak myślę, też o remoncie, bo parę rzeczy jest do wymiany.
Z koniecznych to na razie potrzebuję amorów na tył.
W jakich sklepach na necie szukać? Wszystko co udało mi się znaleźć to amory do roczników 92 i górę, lub takich poniżej 88roku.
Filtry paliwa i powietrza. Są jakieś "lepsze i gorsze"? Czy też brać jak leci?
Chciałbym zamontować elektrykę do szyb. Jest w ogóle możliwość zrobienia tego w domowym zaciszu? Jeżeli tak to w jaki sposób? Moglibyście mnie jakoś pokierować, może jakiś art w sieci?
Kolejny problem to wycieraczki. Zdaje się, że tulejki czy jak by to tam nazwać można, w każdym razie 'zawiasy' są wyrobione, całe ramię wycieraczki lata jak chce, przez co wpada w rezonans i trzepie się po szybie nieznośnie :/ Dot. to głównie przodu, tył jak Cię mogę jeszcze...Co z tym zrobić? W warsztacie powiedzieli mi, że nie wiele da radę, trzeba by cały system pod szybą zmieniać, mocowania itd...?
I najważniejsze pytanie. Patrząc na tył Lancerka widzę zderzak...a pod nim kawał karoserii. Da się tą dolną blachę wymienić? U mnie jest cholernie skorodowana, i gdyby dało radę po prostu przełożyć z innego to super |
Ostatnio zmieniony przez Havoc 23-04-2008, 22:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23-04-2008, 22:57
|
|
|
Havoc, jaki silnik? |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 23-04-2008, 22:58
|
|
|
Havoc napisał/a: | W jakich sklepach na necie szukać? |
a moze w Inter-Car'ze ze znizka klubowa wyjdzie taniej
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Havoc
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-04-2008, 22:59
|
|
|
90rocznik, silnik 1500cm3, dokładnych oznaczeń nie jestem w stanie podać, może że da się wyczytać pod maską?
[...nie zdążyłem dopisać posta a już 2 odpowiedzi...wow! thx za reakcje ]
edit:
odnośnie inter-car, znalazłem tam amory za 120zł...jednak w opisie jest "amortyzator"...chodzi o jedną sztukę? Do takiego staruszka muszę wydać 250zł na 2amorki? Zaczyna mnie to przerażać |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21953 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 23-04-2008, 23:43
|
|
|
Havoc napisał/a: | znalazłem tam amory za 120zł...jednak w opisie jest "amortyzator"...chodzi o jedną sztukę? | Niestety tak. Amortyzatory do każdego Mitsubishi są drogie. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23-04-2008, 23:55
|
|
|
Havoc napisał/a: | 90rocznik, silnik 1500cm3, dokładnych oznaczeń nie jestem w stanie podać |
C62A - oznaczenie modelu a silnik to 4G15.
Havoc napisał/a: | odnośnie inter-car, znalazłem tam amory za 120zł...jednak w opisie jest "amortyzator"...chodzi o jedną sztukę? Do takiego staruszka muszę wydać 250zł na 2amorki |
Ceny częsci w IC nie są wygórowane. Poza tym nie wiem czy do innych marek będziesz miał tańsze amortyzatory. Nie sądzę.
Polecam KYB lub inna nazwa tego samego to Kayaba.
Co do wycieraczek - tulejki mozna dostać a cały mechanizm nie powinien być zbyt drogi w używce.
Elektryka szyb - oryginał najlepszy. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Havoc
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-04-2008, 11:50
|
|
|
Amory kupione, Kayaba. Tyle, że znowu moje laictwo wyszło na wierzch Nie kupiłem sprężyn, a chyba byłoby warto co?
Tj. teraz tak. Powiedzcie mi czy warto znowu pchać się w KYB albo coś innego markowego, czy wystarczą jakieś tańsze sprężynki?
Hubeeert napisał/a: | Elektryka szyb - oryginał najlepszy. |
A zrobienie tego na wzór oryginału jest możliwe i stosunkowo niedrogie? Czy np. znaleźć szrot z takim Lancerem i całe boczki drzwi z instalacją sobie wymontować? ;] |
_________________ Obecnie: Carisma 1.6 '03
Odprawione ze służby: Galant EA2W 97' wściekły bordowy
Skasowana: Honda Concerto D16Z2 1.6 16V 93'
Był: Colt CA0 1.6 16V '92 x2
Był: Lancer 1.5 12V 4G15 C62A '90
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21953 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 28-04-2008, 12:09
|
|
|
Havoc napisał/a: | Nie kupiłem sprężyn, a chyba byłoby warto co? | Nie wdawaj się w koszty. Jak nie są pęknięte to zostaw stare. Havoc napisał/a: | Czy np. znaleźć szrot z takim Lancerem i całe boczki drzwi z instalacją sobie wymontować? ;] | Tak najlepiej. |
|
|
|
 |
Havoc
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-05-2008, 15:28
|
|
|
Mam jeszcze pewne pytanko. Czy normalnym jest, że przy starcie silnika zapala się Check Engine? Po 5sekundach gaśnie już. Podczas jazdy się już nie pojawia.
I czy znacie odpowiedź na moje pytanie odnośnie zderzaka tylnego? Cały tył od zderzaka w dół (ze światłem cofania i przeciwmgielnym) jest wymienny czy tylko "zderzak właściwy" że tak nie fachowo się wypowiem. |
_________________ Obecnie: Carisma 1.6 '03
Odprawione ze służby: Galant EA2W 97' wściekły bordowy
Skasowana: Honda Concerto D16Z2 1.6 16V 93'
Był: Colt CA0 1.6 16V '92 x2
Był: Lancer 1.5 12V 4G15 C62A '90
 |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 01-05-2008, 16:49
|
|
|
Havoc napisał/a: | Mam jeszcze pewne pytanko. Czy normalnym jest, że przy starcie silnika zapala się Check Engine? Po 5sekundach gaśnie już. Podczas jazdy się już nie pojawia. | Tak właśnie powinno być. Mała uwaga: powinieneś przekręcić kluczyk, poczekać, aż zgaśnie CE i dopiero włączyć silnik. Jest to związane z tym, że komputer dokonuje szybkiej diagnostyki. Jeśli wszystko jest w porządku, CE gaśnie. |
|
|
|
 |
Havoc
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-05-2008, 23:28
|
|
|
Oo widzisz. O tym nie wiedziałem. No to tak będę odpalał teraz.
[ Dodano: 17-05-2008, 09:53 ]
Mam pewien wyciek oleju... Chyba z uszczelki pod głowicą. Trzeba się zająć uszczelką czy coś innego robić? Zrobić zdjęcie czy mniej więcej ma ktoś pojęcie o co mi chodzi (ja sam nie bardzo chyba wiem). |
|
|
|
 |
|