Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
techniczne sceince fiction
Autor Wiadomość
scandik
[Usunięty]

Wysłany: 17-04-2006, 09:57   techniczne sceince fiction

Tak ostatnio wpadłem na taki pomysł: Czy jest teoretycznie możliwe wstawienie silnika Wankla + cały układ napędowy do Galanta lub Sigmy??

Tak mi sie wydaje ze od strony mechanicznej nie powinno być specjalnego problemu.
Gorzej będzie z elektroniką

Jestem ciekaw waszego zdania.

A tak nawiasem to kiedy spota robimy ???

sruba 
m3m&mitsumaniak
football is a drug

Auto: Toyota Auris II TS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-04-2006, 10:19   

zapewne da rade, tylko koszty beda przeogromne.

pytanie brzmi - tylko po co ?

scandik
[Usunięty]

Wysłany: 17-04-2006, 10:40   

Rozważam to pod kątem czysto teoretycznym.
Zakładam że mam nieograniczone fundusze.......
A po co ??
Hmmm......... Dla zabawy :)

adams12
[Usunięty]

Wysłany: 17-04-2006, 11:06   

Ty prace pisales przecie z Wankli :) no sigma z np dwulitrowym wanklem to bylby potwor...

shovel
[Usunięty]

Wysłany: 17-04-2006, 12:57   

ja myślę że lepszą zabawą byłoby zrobienie galanta E3 RWD - wrzucić silnik z clipsa dohc albo dohc turbo, przeniesienie napędu może z E39 (?) a jak nie to przeswapować 2.8 z bmw z przeniesieniem napędu i też będzie...

scandik
[Usunięty]

Wysłany: 17-04-2006, 14:41   

Jasne że można, można również wstawić silnik V8 albo albo D4D 2,2 z toyoty avensisa, ale nie o to mi chodzi :)

Moim zamierzeniem jest stworzenie szlachetnego samochodu jakim jest Mitsubishi z równie szlachetnym i rewelacyjnym napędem jakim jest od strony technicznej silnik Wankla.

Czyli krótko mówiąc byłby to ideał ( oczywiscie jest to tylko i wył . moja opinia )

A tak teoretyzując dalej..... po wstawieniu silnika z całym napedem zmieni się rozłożenie masy trzeba by tez zmienic wtedy zawieszenie aby auto było stabilne i co za tym idzie układ hamulcowy.

Na pewno wymagałaby też zmiana układu wydechowego, przynajmniej na poczatku .

Zastanawiałbym się jeszcze nad zastosowaniem stałego napędu na cztery koła ( tak jak np. w Subaru )

Szalone to troche ale mi sie podoba :) ))

Chi-Man
[Usunięty]

Wysłany: 17-04-2006, 19:06   

Witam,

skoro już tak teoretyzujemy, mnie się marzy Gal E50 4WS/4WD (czyli moje pierwsze autko) ale z silniczkiem z Sigmusi 24V czyli z obecnego autka - to by było coś :)
A co najwarzniejsze od strony technicznej nie było by aż tak wielkiej gimnastyki... :)

Świątecznie pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu