techniczne sceince fiction |
Autor |
Wiadomość |
scandik [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2006, 09:57 techniczne sceince fiction
|
|
|
Tak ostatnio wpadłem na taki pomysł: Czy jest teoretycznie możliwe wstawienie silnika Wankla + cały układ napędowy do Galanta lub Sigmy??
Tak mi sie wydaje ze od strony mechanicznej nie powinno być specjalnego problemu.
Gorzej będzie z elektroniką
Jestem ciekaw waszego zdania.
A tak nawiasem to kiedy spota robimy ??? |
|
|
|
 |
sruba
m3m&mitsumaniak football is a drug
Auto: Toyota Auris II TS
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-04-2006, 10:19
|
|
|
zapewne da rade, tylko koszty beda przeogromne.
pytanie brzmi - tylko po co ? |
|
 |
scandik [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2006, 10:40
|
|
|
Rozważam to pod kątem czysto teoretycznym.
Zakładam że mam nieograniczone fundusze.......
A po co ??
Hmmm......... Dla zabawy |
|
|
|
 |
adams12 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2006, 11:06
|
|
|
Ty prace pisales przecie z Wankli no sigma z np dwulitrowym wanklem to bylby potwor... |
|
|
|
 |
shovel [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2006, 12:57
|
|
|
ja myślę że lepszą zabawą byłoby zrobienie galanta E3 RWD - wrzucić silnik z clipsa dohc albo dohc turbo, przeniesienie napędu może z E39 (?) a jak nie to przeswapować 2.8 z bmw z przeniesieniem napędu i też będzie... |
|
|
|
 |
scandik [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2006, 14:41
|
|
|
Jasne że można, można również wstawić silnik V8 albo albo D4D 2,2 z toyoty avensisa, ale nie o to mi chodzi
Moim zamierzeniem jest stworzenie szlachetnego samochodu jakim jest Mitsubishi z równie szlachetnym i rewelacyjnym napędem jakim jest od strony technicznej silnik Wankla.
Czyli krótko mówiąc byłby to ideał ( oczywiscie jest to tylko i wył . moja opinia )
A tak teoretyzując dalej..... po wstawieniu silnika z całym napedem zmieni się rozłożenie masy trzeba by tez zmienic wtedy zawieszenie aby auto było stabilne i co za tym idzie układ hamulcowy.
Na pewno wymagałaby też zmiana układu wydechowego, przynajmniej na poczatku .
Zastanawiałbym się jeszcze nad zastosowaniem stałego napędu na cztery koła ( tak jak np. w Subaru )
Szalone to troche ale mi sie podoba )) |
|
|
|
 |
Chi-Man [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2006, 19:06
|
|
|
Witam,
skoro już tak teoretyzujemy, mnie się marzy Gal E50 4WS/4WD (czyli moje pierwsze autko) ale z silniczkiem z Sigmusi 24V czyli z obecnego autka - to by było coś
A co najwarzniejsze od strony technicznej nie było by aż tak wielkiej gimnastyki...
Świątecznie pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|