Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak używac hamulców aby ich nie zużyć?
Autor Wiadomość
jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-04-2010, 08:32   Jak używac hamulców aby ich nie zużyć?

Bastek77 napisał/a:
Trik, a ile wytrzymały oryginalne klocki?

Nie wiem co niektórzy robią z klockami. Ja mam trochę ponad 10k mil i klocki jak nowe, tarcze jak nowe. Gołym okiem nie widać na tarczy ubytku dopiero po dotknięciu palcami czuć minimalnie. Średnio wymieniam klocki z przodu co 80 tys km, a tylne i tarcze co 160. Patrząc po tempie zużycia obecnych wielkiej odchyłki od tych przebiegów nie będzie.
Ostatnio zmieniony przez jaca71 02-04-2010, 21:22, w całości zmieniany 1 raz  

Radassss 
Forumowicz

Auto: Lancer 08 1.8 invite,
Wysłany: 02-04-2010, 10:14   

Trik napisał/a:
Mam je jeszcze w garażu na "pamniontke" :mrgreen:

wystaw na allegro jako lekko zuzyte, ale do posmigania ;)

jaca 80?? gratuluje ja dobijam do ok 50 i myslalem ze to juz jest niezle, ale 80?? szacun ;)

ale faktycznie tak jest ze niektorzy kierowcy potrafia w niewierygodnie szybkim tempie pozbywac sie klockow... to moze ja dam taka rade ABS nie sluzy do masazu stopy i nie uzywajcie go w tym kierunku bo pozniej takie sa efekty ;)

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 02-04-2010, 10:31   

Radassss napisał/a:
ale faktycznie tak jest ze niektorzy kierowcy potrafia w niewierygodnie szybkim tempie pozbywac sie klockow...

A tam. Hamulce są po to żeby ich używać. Nie róbcie zawodów kto więcej wytrzyma.

mkrawcz1 
Mitsumaniak
01975/KMM

Auto: CY3A/CW8W
Wysłany: 02-04-2010, 10:40   

Wolę wymienić klocki niż zderzak ;-)

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-04-2010, 12:27   

krzychu napisał/a:
A tam. Hamulce są po to żeby ich używać. Nie róbcie zawodów kto więcej wytrzyma.

Użycie hamulca to to czyste marnotrawstwo. I tu nie chodzi o oszczędzanie hamulców. Ja prawie hamulców nie używam bo i po co?

gzesiolek 
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Wysłany: 02-04-2010, 12:39   

Jaca Ty tylko noca po Krakowie mykasz?
Bo jak samo hamowanie silnikiem wykorzystuje do maksimum to niestety bez hamulcow jazdy ,skokami w korku, nie widze... wiem, ze przy takim hamowaniu duzo nie zuzyje, ale jednak...

Po pierwszym przegladzie maksymalny zywot klockow u mnie oceniam na 50k... czysta prognoza... wiecej raczej bez szans... :roll:

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 02-04-2010, 12:44   

jaca71 napisał/a:

Użycie hamulca to to czyste marnotrawstwo

Równie dobrze można powiedzieć że jazda autostradą to marnotrawstwo bo przecież w granicach 60-70km będziesz najmniej palił.

No ale każdy jeździ jak lubi :P

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-04-2010, 12:52   

Użycie hamulca traktuję jako swoja osobista porażkę - nie potrafiłem przewidzieć warunków drogowych ;)
Mam w rodzinie prę osób, które ganiały się sportowo jeszcze w czasach wyścigów maluchów jak również i potem. Jako szczeniak podglądałem ich sposób jazdy i przeszło to na mnie. Generalnie w skrócie mogę powiedzieć że podstawowa moja zasada to nie ciepać ludźmi po samochodzie :)
Nie pamiętam czy to Jackie Stewart czy ktoś inny w młodości był kierowcą biskupa. Biskup był stary a kierowca młody. W skutek czego biskup sypiał w samochodzie a młody chcąc jeździć szybko musiał się nauczyć jeździć płynnie aby biskupa nie obudzić. Ja staram się robić dokładnie to samo jak żona i dzieci śpią, a hamulce w tym przeszkadzają.

macior 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8cvt'10,Micra1.0cvt00
Wysłany: 02-04-2010, 13:00   

jaca71 napisał/a:
Użycie hamulca traktuję jako swoja osobista porażkę

ja również - gdy jadę z żoną
ale sam bardzo lubię takie przeciążenia :D
szkoda, że przy przyspieszaniu nie ma podobnych :|

gzesiolek 
Forumowicz

Wysłany: 02-04-2010, 14:22   

Moja cora jak na razie to lubi jak buja i telepie...a nie cierpi jak sie spokojnie stoi, zwlaszcza na swiatlach ;)
taki wiek... 5tygodni ;)

Tak czy siak nie wiem jak niby mam przewidywac sytuacje w korku... przeciez wiadomo ze za 5-20m zatrzymam sie znowu, bez uzycia hamulca, jak nie jest pod gorke sie nie zatrzymam... chyba, ze zgasze silnik na biegu... ale chyba nie o taka oszczednosc chodzi... moge tez stac tak dlugo az sie zrobi te 100m, ale nie dosc ze mnie strabia to jeszcze w te 100m na Konopnickiej wrypie mi sie 25 aut... wiec nie genralizujmy z tym uzyciem hamulcow... ale dodajmy pojecie "niepotrzebne meczenie hamulcow"... :mrgreen:

tak samo nigdy nie skumam ludzi ktorzy na plaskim swieca mi po oczach czerwonym, no toz im sie odciski na stopach od tego wciskania hamulca zrobia...

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-04-2010, 14:32   

gzesiolek napisał/a:
Tak czy siak nie wiem jak niby mam przewidywac sytuacje w korku...

No proszę Cię, kruca bomba, przecież korek jest najbardziej przewidywalnym ruchem samochodów.
Mnie nie chodzi o zatrzymanie - wtedy nie ma wyjścia, trzeba hamulca użyć. Chodzi o jazdę. Ostatnio dla zabawy zrobiłem eksperyment i drogę do teściów około 50km po wyjechaniu z Krakowa pokonałem bez użycia hamulców. A ruch był spory. Nikt się na mnie nie denerwował i nikt mnie nie wyprzedził za to ja wyprzedzałem dosyć często :)

[ Dodano: 02-04-2010, 14:34 ]
gzesiolek napisał/a:
tak samo nigdy nie skumam ludzi ktorzy na plaskim swieca mi po oczach czerwonym, no toz im sie odciski na stopach od tego wciskania hamulca zrobia...

Przecież to normalne że na światłach stoi się na hamulcu. Tak nawet na kursach uczą - tak jest bezpieczniej. Pomijam już kwestię automatycznych skrzyni biegów.

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 02-04-2010, 14:58   

Radassss napisał/a:
jaca 80?? gratuluje ja dobijam do ok 50 i myslalem ze to juz jest niezle, ale 80?? szacun

Jaca mi inne klocki niż Lancery europejskie.

gzesiolek 
Forumowicz

Wysłany: 02-04-2010, 15:03   

jaca71 napisał/a:

Przecież to normalne że na światłach stoi się na hamulcu. Tak nawet na kursach uczą - tak jest bezpieczniej. Pomijam już kwestię automatycznych skrzyni biegów.

Na jakim to kursie ucza deptania hamulca przy staniu 1-2min na czerwonym? Od tego jest reczny jezeli juz...
A nozki sobie odpoczywaja :P ( a tarcze stygna rownomiernie)

Co do ruchu w trasie zgadzam sie, hamulce uzywa sie niezmiernie rzadko i ja osobiscie bardziej zeby dac temu z tylu znac, zeby zwolnil, niz zeby "deptac"...
Stad bylo moje pytanie o nocne po Kraku pomykanie :P bo w miescie chcac nie chcac zatrzymujesz sie co chwila i wtedy hamulca nie da sie nie uzyc... niezaleznie od "przewidywania" ;)

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-04-2010, 15:12   

gzesiolek napisał/a:
Na jakim to kursie ucza deptania hamulca przy staniu 1-2min na czerwonym?

Są przynajmniej dwa powody by trzymać nogę na hamulcu:
1. Jak dostaniesz strzała w plecy to nie wepchają cie pod samochody na poprzecznej.
2. Jak dostaniesz strzała w plecy na hamulcu to wprawdzie samochód będzie bardziej pogięty ale Ty, Woja żona i Twoja 5 tygodniowa córa będzie mniej sponiewierani.

A hamulec ręczny w obecnych samochodach jest hamulcem bardziej postojowym niż bezpieczeństwa.

tomekrvf napisał/a:
Jaca mi inne klocki niż Lancery europejskie.

Twardsze czy z azbestem? ;)
Ostatnio zmieniony przez jaca71 02-04-2010, 21:07, w całości zmieniany 1 raz  

gzesiolek 
Forumowicz

Wysłany: 02-04-2010, 15:42   

jaca71, wybitnie jezdzisz w nocy... skoro pierwszy na swiatlach... i ktos ma tak Cie palnac ze na recznym wylecisz na poprzeczna :P

no ale masz racje... ja mam zakodowane reczny i na luz...
ale moze przejde na wciskanie hamulca skoro mowisz ze tak bezpieczniej...
mam jednak nieodparte wrazenie ze to "polski" sposob jezdzenia ( z mozliwoscia strzala stojac na czerwonym wlacznie...)

Odpowiedz do tematu