[MSS 1.3] [SILNIK] Szalejąca wskazówka od temperatury |
Autor |
Wiadomość |
mikimax100
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Spac Star 1.3
|
Wysłany: 28-05-2008, 09:21 [MSS 1.3] [SILNIK] Szalejąca wskazówka od temperatury
|
|
|
Witam,od pewnego czasu zaczęła pływać wskazówka od temperatury.Dokładnie to w trakcie jazdy pływa gór dół,zauważyłem też że jak włączę dodatkowo kolejne odbiorniki prądu np.nawiew,światła,zapalniczkę to wskazówka ta wędruje coraz wyżej.Natomiast na postoju gdy wciskam hamulec też wskazówka idzie w górę a gdy puszczam opada.Podejrzenie padło na alternator i regulator napięcia,zostały naprawione i wymienione i dalej to samo.Wentylator od chłodnicy się załancza czyli termostat chyba dobry.Proszę o podpowiedź co może być przyczyną. |
Ostatnio zmieniony przez cns80 26-02-2009, 13:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 28-05-2008, 09:55 Re: Szalejąca wskazówka od temperatury
|
|
|
mikimax100 napisał/a: | Wentylator od chłodnicy się załancza czyli termostat chyba dobry. |
Chyba dobry czy na pewno dobry??
Sprawdź termostat bo załączanie się wentylatora niekoniecznie wskazuje na jego prawidłową pracę. |
|
|
|
 |
jawlo
Forumowicz
Auto: SS DiD mint silver
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 17 razy Dołączył: 09 Sty 2006 Posty: 1196 Skąd: Beskidy
|
Wysłany: 28-05-2008, 14:03
|
|
|
Też miałem coś podobnego ze wskaźnikiem temperatury.
Okazało się, że niełączył przewód w kostce przyłączeniowej czujnika temperatury.
Podczas przyspieszania zwierały się końce natomiast przy hamowaniu rozłączały. |
|
|
|
 |
mikimax100
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Spac Star 1.3
|
Wysłany: 28-05-2008, 15:45
|
|
|
dzięki na pewno to sprawdzę sprawdzę,tylko jeszcze jakby ktoś mógł podpowiedzieć jak ten czujnik zlokalizować? |
|
|
|
 |
minimus [Usunięty]
|
Wysłany: 28-05-2008, 20:43
|
|
|
jawlo napisał/a: | Też miałem coś podobnego ze wskaźnikiem temperatury.
Okazało się, że niełączył przewód w kostce przyłączeniowej czujnika temperatury.
Podczas przyspieszania zwierały się końce natomiast przy hamowaniu rozłączały. |
Dokładnie. Też tak miałem. Naprawione w serwisie, wię c nie wiem gdzie to jest. |
|
|
|
 |
mufa [Usunięty]
|
Wysłany: 28-05-2008, 22:55
|
|
|
mikimax100 napisał/a: | dzięki na pewno to sprawdzę sprawdzę,tylko jeszcze jakby ktoś mógł podpowiedzieć jak ten czujnik zlokalizować? |
Hej!
Własnie od 2 tygodni mam swojego misia i wczoraj zauważyłem ten sam problem. Jak uda Ci się ustalić ta złącze daj proszę znać. A gdybym sam coś wyszperał też się podziele. |
|
|
|
 |
jawlo
Forumowicz
Auto: SS DiD mint silver
Pomógł: 17 razy Dołączył: 09 Sty 2006 Posty: 1196 Skąd: Beskidy
|
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 29-05-2008, 19:25
|
|
|
Instrukcja dotyczy 1.9 DID - a tu kolega pyta o 1.3 więc nie będzie dokładnie tak samo
edit:
aha, teraz dopiero kapnąłem się że odpowiadałeś na post mufy |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
Ostatnio zmieniony przez JCH 30-05-2008, 01:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mufa [Usunięty]
|
Wysłany: 29-05-2008, 19:48
|
|
|
Mega dzieki, w sobote przetestuje, czy podziała.
[ Dodano: 03-07-2008, 22:20 ]
... no i nie było co testowac. Jak to kirdyś ktoś określił: na słowo działało, na słowo przestało. W tym wypadku problem zniknął samoczynnie, równie szybko jak sie pojawił. Widocznie coś na stykach. Ale opis do wymiany termostatu zaiście super! |
|
|
|
 |
|