Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Matejko
18-09-2006, 22:48
[Carisma] Jak najlepiej zreanimować fotel kierowcy
Autor Wiadomość
saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-09-2006, 17:34   [Carisma] Jak najlepiej zreanimować fotel kierowcy

No tak, wiem już dlaczego mi było niewygodnie :)
Podłożyłem sobie dziś twardą poduszkę pod 4ry litery i od razu lepiej - boczki
nie gniotą mnie w nery a z tego wywnioskowałem że fotel zapadnięty.
Porównując do pasażera to niebo a ziemia - typowo uwalone sprężyny.

Odwiedziłem znajomego tapicera ale dopiero za 2-3 tygodnie będzie miał wolny
czas by się zając fotelem niemniej przy okazji chciałbym także naprawić przedarty welurek na fotelu. Zna ktos jakąś firmę handlującą materiałami samochodowymi typu podgąbkowany welur itp.? Mam co prawda jakiś namiar na firmę podrzeszowską (okolice Łańcuta) ale musiał bym tam jechać po metr materiału więc może znacie coś w internecie?
Ostatnio zmieniony przez glina 22-01-2013, 08:30, w całości zmieniany 1 raz  

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 18-09-2006, 17:39   

a co to za tapicer co nie ma podgabkowanego weluru :P , a i z wlasnego doswiadczenia wiem ze szkoda kasy na tapicera bo drutow ci nie dorobi, a jedynie co to na pasach gumowych - u mnie wytrzymaly miesiac, po miesiacu fotel wygladal jak wczesniej, mozna kupic w serwisie cala te druciana siatke pod fotel koszt. ok 40zl
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

mario-borek
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2006, 18:48   

O :!: :shock: a ja się męczyłem i sam drutowałem to cholerstwo.
Dzięki, Dzięki, Dzięki, :P

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 18-09-2006, 21:37   

No to popytam w rzeszowskim ASO o tą druciankę a co do weluru to owszem ma ale rzecz w tym że nie taki kolor jak moja tapicerka :) a chciałbym dobrać taki sam najlepiej lub bardzo podobny odcień ciemnego granatu.

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Wysłany: 18-09-2006, 22:24   

ja kupiłem na allegro 2 fotele od anglika za 200 PLN komplet i z 4 sztuk zrobiłem dwa, które teraz są moim wyposażeniem w aucie. A ponieważ na moje miejsce, kierowcy, poszedl angielski fotel pasazera, wiec jest w idealnym stanie(około 2 miesiące już po wymianie i foteliki nadal jak nowe). Musialem tylko do anglika przelozyc sobie sterowanie wysokosci, bo u pasazera tak jak u nas nie ma. Za to moj fotel pasazera zyskal sterowanie, które było w angielskim fotelu kierowcy. I ta metoda mam praktycznie dwa nowe foteliki i do tego oba z regulacja wysokosci.
U mnie po rozebraniu fotela okazalo sie ze oprocz popekanej w drobny mak drucianych sprezyn, to gąbka, która tworzy ksztalt fotela, miejscami zaczela juz sie bardzo utleniac (pod moim fotelem od jakiegos czasu przed wymiana bylo sporo takich drobniutkich kawaleczkow gabki), więc ona też została wymieniona. Do tego, tuż przed wymianą, jak zacząłem się przyglądać fotelom, to wypatrzyłem, że moje oparcie też jest juz zwichrowane i stroną od środka samochodu oparcie było minimalnie bardziej pochylone ku tyłowi. Więc praktycznie cała konstrukcja fotela była już wyeksploatowana.
Aha, od anglika kupilem z taką samą tapicerką jak miałem, więc nie było problemu z przekładkami.
Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 18-09-2006, 22:49   

jakos nie moge scalic dwoch tematow w jeden dlatego pare cennych rad co do fotelow znajduje sie w tym temacie
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Werwolf 
Mitsumaniak

Auto: CARISMA 1.9TD '98 GLS
Wysłany: 17-03-2007, 19:47   

Ja miałem pourywane druty, które połączyłem za pomocą rurek miedzianych (które po nasunięciu zagniotłem), potem dwie sznorówki ifotel jak nowy. Niestety odpaliłem silnik a zapomniałem że odpiąłem poduszkę i kicha SRS zaświeciła, ale to inna bajka.

Pozdrawiam
Werwolf

kelt_69
[Usunięty]

Wysłany: 22-08-2007, 10:01   

Witam
Pytałem w ASO w Lublinie i koszt kompletnej siatki pod siedzisko fotela kierowcy wynosi 60 zł. Myślę że się skuszę, bo tapicerka i gąbki są w dobrym stanie, jedynie siatka zaczyna pękać.
Moje pytanie jest taki, czy tą siatkę da się wymienić bez prucia fotela?
Jest tam do niej dostęp jakoś od dołu siedziska, żeby ją wymienić??

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 22-08-2007, 11:58   

IMHO trzeba wyjąc fotel bo bez tego obrobisz się po pachy a i tak nie sądzę że ci się uda to zrobić porządnie. Fotela nie musisz rozbierać - wystarczy go wyjąć - ledwie kilka śrub i gotowe. UWAGA na procedurę gdy ma poduszki SRS w boczkach - najpierw trzeba odpiąć akumulator i odczekać pół godziny, koniecznie bez kluczyka w stacyjce, odłączyć kabelki pod siedzeniem i dalej już z górki.

PS. Sprężyny, a w zasadzie ta siatka metalowa pod siedzenie w ASO - o ile pamiętam na jesieni 40zł zapłaciłem za oryginał, później pojechałem do tapicera znajomego który fotele samochodowe reanimuje to mi fotel rozebrał, nowe gąbki dał, jeszcze matę z włókna kokosowego, pozszywał rozpruty brzeg fotela, dał tą siatkę i gotowe - jemu za robotę i graty naprawcze zapłaciłem 90zł - więc w sumie fotel mam jak nowy za 130zł i gwarancję że teraz parę lat wytrzyma.

stanik 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-08-2007, 12:23   

fotel trzyma się na 4 śrubach (aby odkręcić te z tyłu to przesuwamy fotel maksymalnie do przodu na prowadnicach) i wyjęcie fotela zajmuje chwilę. Myślę, że lepiej wyjąc fotel niż gimnastykować się przy założonym, bo wtedy dostęp do fotela (i śrub) masz tylko od tyłu, a po wyjęciu ustawiasz sobie jak Ci wygodniej.
Pozdrawiam
#0175/KMM
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+

kelt_69
[Usunięty]

Wysłany: 22-08-2007, 12:28   

Witam
Fotel do zakłądania nowej siatko to ja chcę wyjąć i nie ma on poduszek.
Pytam tylko czy po wyjęciu fotela bez probelmu da się wymienić tą siatkę od dołu, czy do założenia nowej trzeba pruć fotel? Da się to zrobić samemu?
Gąbki mam dobre i tapicerkę też, tylko sprężyny zaczynają pękać.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 22-08-2007, 12:42   

Od spodu bez problemu wymienisz siatkę, no może z użyciem kilku prostych narzędzi.

stanik 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-08-2007, 12:52   

tak jak pisze Saphire, bez problemu da rade, co najwyżej będziesz potrzebował taki klucz gwiazdkę (w formie śrubokręta a nie nasadki) bo ja musiałem taki dokupić w Obi żeby odkręcić jakąś część od jakiejś ale to już wyjdzie w praniu. Generalnie cała operacja jest dość prosta jeśli nie masz zamiaru ściągać tapicerki z gąbki, bo reszta to są elementy poskręcane na śruby.

Pozdrawiam
#0175/KMM
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+

jaxan 
Mitsumaniak

Auto: Carisma, Colt, L300
Wysłany: 20-10-2007, 23:08   

saphire napisał/a:
UWAGA na procedurę gdy ma poduszki SRS w boczkach - najpierw trzeba odpiąć akumulator i odczekać pół godziny, koniecznie bez kluczyka w stacyjce, odłączyć kabelki pod siedzeniem i dalej już z górki.

no a co gdy procedury tej nie zachowałem? Wyciągnałem dziś fotel i normalnie odpiąłem kabelki. Wsadziłem fotel, podpiąłem kabelki i teraz mi świeci cały czas SRS... cóż z tym mam począć? jest jakaś rada, czy mam serwis odwiedzić?

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 21-10-2007, 03:54   

to samo co w innych opisanych przypadkach, serwis i kasowanie bledu, bo sam nic nie zrobisz
Lexus IS220D
Calish4nia

Odpowiedz do tematu