Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Zapalone światła (sygnalizacja dżwiękowa)
Autor Wiadomość
cezarmadness
[Usunięty]

Wysłany: 18-03-2008, 17:58   [Cari 1.8 GDI] Zapalone światła (sygnalizacja dżwiękowa)

Małe pytanko. Czy w Carismach z roku 1998 stosowany był patent z sygnałem dżwiękowym
który brzęczy gdy otworzymy drzwi samochodu,a mamy zapalone światła(zabezpiecza przed zostawieniem samochodu na światłach).
Jeżeli tak to co można wykombinować w celu naprawy tego mechanizmu ,gdyż u mnie nie działa :x .Cari 1.8 GDI Hatchback

sir_szaja
[Usunięty]

Wysłany: 18-03-2008, 18:34   

Witam, był stosowany gdyż ja posiadam takie cudo :lol: . co do naprawy to zacznij może od bezpieczników.

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-03-2008, 18:55   

Mi nie działa czujnik tylko w dzwiach kierowcy i nie wiem czemu :(

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

Geloo_Jedi
[Usunięty]

Wysłany: 18-03-2008, 21:55   

ten element odpowiedzialny za brzęczenie gdy się otwiera drzwi na zapalonych światłach to tzw. buzzer.
Pod deską rozdzielczą, na lewo od kierownicy, przy samej ściance przy drzwiach jest czarna puszka z bezpiecznikami, a z tyłu tej puszki na spodzie jest wczepiony taki brązowy prostokącik - to on odpowiada za to bzyczenie. Jeśli dobrze pamiętam to ma jeden zatrzask, więc łatwo powinien wyjść.
A jeśli chodzi o czujnik otwarcia drzwi od strony kierowcy to standard że nie działa - śniedzieje. Są 2 drogi wyjścia - rozebranie go i przeczyszczenie, co pomaga na jakiś czas, albo można go kupić w Mitsu, kosztuje jakieś 30pln, więc chyba lepiej sobie głowy nie zawracać i kupić nowy.

TESTER 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 1998
Wysłany: 19-03-2008, 09:03   

W czujniku znajdującym się w drzwiach kierowcy znajdują się dwa kabelki, w pozostałych tego nie ma, jeden jest właśnie od buzera a drugi od oświetlenia kabiny. Sprawdź czy masz w ogóle buzer podłączony. Pozdrawiam..!

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Wysłany: 19-03-2008, 18:20   

Na wszystkich innych drzwiach działa. Tylko nie na drzwiach kierowcy :(

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Mark Twain

Geloo_Jedi
[Usunięty]

Wysłany: 19-03-2008, 20:43   

ooo no to masz coś przykombinowane z instalacją, bo powinno być dokładnie odwrotnie - powinien tylko brzęczeć na drzwiach kierowcy a na pozostałych nie.

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Wysłany: 19-03-2008, 20:56   

Aha dobrze wiedzieć. Przejade sie to ASO i zobacze co mi powiedzą

Mark Twain

damiano
[Usunięty]

Wysłany: 19-03-2008, 21:46   

Morfi napisał/a:
Na wszystkich innych drzwiach działa. Tylko nie na drzwiach kierowcy :(

Morfi, nie działa Ci cały czujnik tzn. nie brzęczy i nie zapala się światło w kabinie po otwarciu drzwi kierowcy czy tylko nie brzęczy? U mnie też nie działał czujnik (cały); wymontowałem go, przeczyściłem i potraktowałem WD-40. :lol: Teraz działa... :wink:

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Wysłany: 19-03-2008, 21:56   

Ok zastosuje to. :)
Bo nie działa cały czujnik.
Już raz zostawiłem przez przypadek na światłach

Mark Twain

Kierownik
[Usunięty]

Wysłany: 20-03-2008, 09:28   

Wczoraj właśnie robiłem z tym u siebie. Jak wyciągnąłęm ten czujnik, to był cały zaśniedziały w środku. Wyczyściłęm wszystko WD-40, oczyściłem ze śniedzi, wytarłem na sucho, psiknąłem jeszcze troszkę WD do białej wtyczki, która Ci zostanie jak ściągniesz czujnik, skręciłem wszystko i gra! Działa brzęczek od świateł i lampka wnętrza.
Szkoda 30zł, bo roboty było chyba niecałe 5 minut.

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Wysłany: 20-03-2008, 19:05   

Kierownik, ale jak wyczysciles, tam jest trudny dostep. Te styki sa w tej obudowie białej i czarne.
Nawet srubokreta nie da sie wetknać, do białej koncówki

Mark Twain

Kierownik
[Usunięty]

Wysłany: 20-03-2008, 19:48   

do białej nic nie wtykaj. w białej na 99,9% masz wszystko czyściutkie. zdejmij tylko czarną i rozkręć ją, i wyczyść w WD-40, albo PWD (to jest to samo), potem szmatką do sucha, i skręć wszystko. a tą białą, która trzyma się na dwóch kabelkach (zielonym i czerwonym) wyciągnij na tyle, na ile te kabelki pozwalają i psiknij delikatnie do tej białej kostki z jednej strony i z drugiej. potrzep tą kostką w miarę możliwości, żeby te kabelki nie pływałw w tym oleju. ja białej nie odłączałem od tych kabelków, tylko wyciągnąłem troszkę i psiknąłem do środka WD. jest troszkę problemu, żeby po 10 latach dostać się do tej czarnej wtyczki (czujnika) żeby go otworzyć, ale musi się udać. troszkę zabawy malutkim śrubokrętem i i rozłączysz tą czarną część na dwie. wtedy ze środka wypadnie Ci sprężynka, bolec i taka miedziana blaszka (kwadratowa z czterema szerokimi wąsami)

mrrafik
[Usunięty]

Wysłany: 07-06-2008, 15:38   

nie bede zakladal nowego topicu, a wpisze sie tutaj
zakladalem sobie autoalarm i chyba od jego zalozenia nie dziala mi ten piszczek co sygnalizuje zapalone swiatla jak sie wysiada, wczesniej dzialal ok, ale teraz nie bardzo pamietam czy dzialal jeszcze chwile jak zalozylem alarm czy przestal dopiero pozniej dzialac
czy pomoglibyscie go znalezdz zebym sprawdzil co nie dziala a moze nie jest podlaczony albo z tego co czytalem to do przeczyszczenia, tylko gdzie go w tym modelu szukac ?
jakies fotki by byly mile widziane

szatan_89
[Usunięty]

Wysłany: 07-06-2008, 15:44   

dobrze sprawdzić czy swiatełko się swięci poniewaz mozna wyłączyc te brzęczenie! Sprawdz czy na czujniku przy drzwiach który jest gumową uszczelką chroniony nie w niej dziury i czy tez ten bolec jest na miejscu bo czasami od dociskania drzwi on moze byc naruszony.. TAki problem miał mój kolega i własnie to mu naprawiłem w ten sposób

Odpowiedz do tematu