Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
15-01-2007, 11:57
Przeciwmgielne bez mgly... Wkurza Was tez?
Autor Wiadomość
Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-01-2007, 22:15   

Aa mam jedno pytanie, czy halogeny i światła to sie włacza tak ze jest mgła, czy moze lans.. bo strasznie mnie drażnią włscciele samochodów z chonka... nie pje tu do autora topicu ale czessto spotyka sie koles jeżdzacych na czym sie tylko da zaświecić... czy to przyzwoite?
Ja rozumiem ze skandynawią rzdzi si swoimi prawami ale...

A galancik ładny swoja droga, co do resztry to ne mnie oceniac:)
POzdr
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 13-01-2007, 22:52   

Wkurza i to bardzo a szczegolnie jak jedzie jakis kretyn cinquecentem na " dlugich " ale musi poszpanowac bo wlasnie kupil nowe niebieskie zarowki w hipermarkcie ....
Rozne przypadki sie zdarzaja na drodze ale ostatnio widzialem jednego dnia kilka aut jezdzacych na postojowych :!: :?: troche mnie zaskoczyli - ale przynajmniej nie zezloscili :wink:

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 13-01-2007, 23:02   

Czy mnie wkurza :?:
Przednie - NIE
Tylne - TAK

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 13-01-2007, 23:18   

Jest to wkurzające szczególnie w moim terenie (kręte ścieżki) gdzie nieraz musisz jechać za takim palantem z 15 min. bo nie ma gdzie wyprzedzić i mróżyć oczy. Generalnie wszystkich pewnie tył wkurza ze względu na kolor czerwony, który to wzbudza agresje :) W sumie rzeczy jest to prawnie zakazane w mieście i poza miastem bez mgły.Zastanawia mnie gdzie polcja - pewnie w krzakach z suszarka. :evil:

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 13-01-2007, 23:25   

adaho_krak napisał/a:
Generalnie wszystkich pewnie tył wkurza ze względu na kolor czerwony, który to wzbudza agresje
Nie to że kolor. Po prostu oślepia jak diabli i nie widać wtedy świateł STOP-u. Szczególnie jak jedzie się za delikwentem typu Polonez gdzie były 2 światła przeciwmgłowe.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 13-01-2007, 23:29   

JCH napisał/a:
Szczególnie jak jedzie się za delikwentem typu Polonez gdzie były 2 światła przeciwmgłowe.

Ale polonez to chyba nie ma wyłącznika - zaczynam wierzyć że to standard i jak masz poldka to trzeba włączyć:)

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Wysłany: 13-01-2007, 23:43   

zależy gdzie jadę, jeśli w mieście gdzie są latarnie, to w sumie tylko tylne mnie wkurzają tylne bo nie widać tak wyraźnie kiedy zaświecił się STOP.
Za to poza terenem zabudowanym na nieoświetlonej drodze, wkurzają mnie też przednie, ponieważ, każde takie zwiększenie pola białego przed moimi oczami powoduje że moje oczy mniej widzą w ciemności i jeśli teraz mijam samochód z taką choinką i wjeżdżam znów w nieoświetlony las to przez ułamek sekund widzę totalnie "ciemność" zanim oczy znów przestawią się na widzenie w ciemności. Jeśli poboczem ktoś by szedł lub jechał rowerem i był nieoświetlony to po prostu go klasycznie wyjmuję na swoją maskę. Także denerwuje mnie to że po prostu tamci kierowcy myślą tylko o sobie.
Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 14-01-2007, 00:30   

Cytat:
Przednie - NIE
Tylne - TAK

Dokładnie tak samo - chociaż przednie tak naprawdę to głównie lans, ale jak ktoś lubi doświetlić sobie drogę tuż przed maską, daruję mu (ja w to pole praktycznie nie patrzę jadąc nocą, bo co by w nim nie było i tak nie mam czasu na jakąkolwiek reakcję - ja patrzę na sytuację na drodze na początku oświetlonego terenu reflektorami)

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

macia 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Wysłany: 14-01-2007, 16:13   

A mnie nie przeszkadzają ani z tyłu ani z przodu. A co do lansu, to kwestia gustu, tak samo jak tuning optyczny... Jednemu się takie auto podoba, innemu nie.
ex outlander 2.0 Turbo '06
ex gti colt CA5A '94
ex gti galant E33A DOHC '91
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Dlaczego kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon.
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było.

harpagan 
Mitsumaniak
Jaśnie Wielmożny Pan

Auto: Colt CC5A 4x4
Wysłany: 14-01-2007, 16:45   

Moje podejscie jest wlasciwie podobne
Generalnie traktuje to tak
Dopoki mnie nie oslepia to zupelnie mi to nie przeszkadza. Jeszcze w trasie zniose i przednie i tylne, ale w miescie jak widze za przeproszeniem idiotow ktorzy przy normalnej widocznosci swieca mi po oczach to skacze mi cisnienie.
Mam na tyle slabe przednie w swoim colcie ze uzywam tylko w skrajnych przypadkach i to bardziej dlatego zeby mnie bylo bylo widac a nie zeby one mi cos pomogly.

Tylne za to nie wiem czemu przyciagaja moj wzrok i czesto patrze sie na samochod jadacy przede mna z zapalonymi i fakt czesto mozna nie zauwazyc stopow

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 15-01-2007, 08:16   

I jedne i drugie - TAK.
Tylne tak jak większość powyżej, a przednie, bo w 99% nie są ustawione, lub na mokrej jezdni odbijają się w wodzie i ten z przeciwka wygląda jak kula światła, a za nim nie widać już nic. Ja swoich używam gdy z przeciwka nic nie jedzie i chciałbym żeby ci lanserzy z BMW, Golfów i Vectr też czasem pomyśleli o innych. Bo jak mnie wkurzają to też zapalam swoje, i wtedy wyraźnie zwalniają, bo też nie widzą drogi. Tylko już do łba im nie przyjdzie, żeby wyłączyć. Chwilę pocierpią i dalej lans :roll: .

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 15-01-2007, 15:22   

A mi nie przeszkadzają.
Za to wkurzają mnie na maxa jeźdzące choinki TIR, jak taki włączy wszystko co ma na pokładzie to dokumentnie NIC nie widać.

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 15-01-2007, 16:22   

Mnie osobiscie wnerwia jak mijam kogos kto ma w nocy przeciwmgielne włączone-na takich ulicach jak spacerowa albo poza miastem strasznie utrudnia cos takiego jazde....a do jezdzacych choinek to sie wogóle nie wypowiadam-uwazam ze powinno sie ścigać za jazde z przeciwmgielnymi jak nie ma mgły-rozumiem jak komuś sie przepali światło przednie i awaryjnie włączy mgielniaki ale normalnie powinno byc zakazane!!!!!!!!!!!!!!

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 15-01-2007, 21:04   

nie rozumiem jak prawidlowe swiatla moga oslepiac?
problem raczej lezy po innej stronie, byl juz podobny temat na forum carismy wiec zacytuje swoja odpowiedz i Alka:

arturro napisał/a:
prawidlowo ustawione pm nie maja prawa oslepiac, pozostaje kwestia absorbowania twojej uwagi lub skupionego swiatla w soczewce.
pamietam ze kiedys byly przeprowadzane testy i wiekszosc kierowcow uskarzala sie na soczewkowe reflektory tj. skupienie zrodla swaitla na malej powierzchni.
dlatego wiekszosc producentow stosuje dodatkowe rozproszenie swiatla w reflektorze lub swiecaca otoczke wokol soczewki, slynne angel eyes w bmw (tak, tak to nie jest element trendy :D ) lub optyczne poszerzanie soczewki np. u forda mondeo.
zreszta podobna sytuacja byla kiedys przy ksenonach, oczywiscie wiekszosci kierowcow one przeszkadzaly i oslepialy (pewnie do tej pory tak jest) ale niestety one nie oslepiaja, maja inna barwe tj. sa biale, nie zolte ale nadal nie oslepiaja :D

Alek napisał/a:
Dobrze że poruszyłeś ten temat. Mnie też duża część soczewkowców mocno wkurza, bo to co jest ich zaletą (możliwość bardzo dokładnego "poprowadzenia" wiązki światła) jest też ich wadą. Po pierwsze źle sprawdzają się jako dzienne światła pozycyjne, bo bardzo słabo widać je z boku. Po drugie gdy (z różnych względów) oślepiają, to robią to z nagła. Przy lampach odbłyśnikowych widzimy że zaraz nas oślepią, potem jesteśmy troszkę oślepiani, a dopiero potem mocno. Przy projektorach granica świecenia jest bardzo ostra i mamy sytuację zero-jedynkową, w związku z czym bywamy zaskakiwani nagłym walnięciem po oczach.
Dobrze więc że producenci wprowadzają unowocześnienia tych lamp, powodujące że są one mniej uciążliwe dla otoczenia.

reasumujac, to ze pm swiatla oslepiaja sa subiektywnym odczuciem kierowcow w moim odczuciu :D
nie moge sie rowniez zgodzic z bartkiem bo np w carismie po zapaleniu pm nastepuje "oswiecenie" tj. auto zaczyna normalnie swiecic, ponizej fotki:

same mijania:

halogen plus mijania:

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 15-01-2007, 21:29   

Mi generalnie nie przeszkadzają, dopóki mnie nie oślepiają.
Przyznam jednak, że tylne światło jednak dość często razi, choć z drugiej strony, naprawdę rzadko widze na drodze kierowców nadużywających to oświetlenie.

Co do przednich, to generalnie mi nie przeszkadza, ale pewnie dlatego że ....
sam często w nocy używam tych świateł.
Niemniej jednak, nie ma to nic wspólnego z jakimkolwiek lansem, a z bezpieczeństwem.

Normalne światła mam ustawione przepisowo (prawidłowo wg diagnosty), a przeciwmgielne, generalnie świecą w dół, a więc oświetlają może z 10/20m przez autem, w takim wypadku nie sądzę aby mogły oślepiać kierowcę z nad przeciwka.

Moja teoria jest taka, że przy takim oświetleniu jestem chcąc nie chcąc jednak ciut bardziej widzialny (bardziej rzucający się w oczy), a że dodatkowo raczej jeżdżę na trasie szybciej aniżeli pozwalają na to przepisy, to uważam takie rozwiązanie za pewne podniesienie mojego bezpieczeństwa.

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

Odpowiedz do tematu