Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
demontaż alternatora mitsubishi 4g6 2.0 dohc
Autor Wiadomość
stiop3 
Nowy Forumowicz
stiop3

Auto: hyundai sonica
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-04-2008, 22:03   demontaż alternatora mitsubishi 4g6 2.0 dohc

mam problem z demontażem alternatora w Hyundai Sonata 94 silnik 2.0 dohc.Poluzowałem srube napinającą, zdjąłem pasek, alternator obraca sie wokół sruby(?), której łeb jest kwadratowy i "przyblokowany" przez nadlew na obudowie alternatora. Z drugiej strony tejże sruby nie moge zauważyc żadnej nakretki. Licze na podpowiedz!

e-gen 
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
Wysłany: 24-04-2008, 22:48   Re: demontaż alternatora mitsubishi 4g6 2.0 dohc

stiop3 napisał/a:
mam problem z demontażem alternatora w Hyundai Sonata 94 silnik 2.0 dohc.

Nie wiem czy to Ci coś pomoże ale podlinkuje - może Cię natchnie 8)
link

oraz sam alternator

schemacik

w ostateczności sięgnij do działu Download po manuala

Manual Eclipse

Powodzenia

stiop3 
Nowy Forumowicz
stiop3

Wysłany: 24-04-2008, 23:40   

Wielkie dzieki za podpowiedz, wynika z tego, ze jednak ta "kwadratowa" sruba jest skrecona nakretka(której za cholere nie moge zlokalizowac) Cóż, jutro szukam powtórnie. Musze wyjąc alternator, gdyż przez nieuwage wylało mi sie troche oleju od wspomagania na niego, i teraz strasznie sie z niego dymi - obawiam sie, zeby z tego nie zrobił sie jakis pożarM może ktos podpowie,czym go teraz umyc? Benzyna ekstrakcyja? Pozdrowionka

e-gen 
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
Wysłany: 25-04-2008, 09:08   

myślę że wylany olej "sam się usunie" z alternatora - nie wiem ile Tobie się wylało ale ja kiedyś też trochę zachlapałem alternator przy okazji grzebania przy pompie wspomagania.

btw
olej nie przewodzi prądu

stiop3 
Nowy Forumowicz
stiop3

Wysłany: 25-04-2008, 23:13   

niestety,powodem dymienia alternatora nie był olej, ale jego uszkodzenie elektryczne(łozyska ok) To prawda, ze olej nie przewodzi, ale "zasyfia" uzwojenia,blokuje odpływ ciepła, wiec powinno sie go wyczyscic (wg goscia, który naprawia je od kilkunastu lat w zaleznosci od typu izolacji banzyna albo acetonem) Dzieki za podpowiedzi

Odpowiedz do tematu