Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA1A 1.3] Łożysko prawe koła przedniego! Jak wymienić?
Autor Wiadomość
Lorek100
[Usunięty]

Wysłany: 12-02-2007, 21:46   [CA1A 1.3] Łożysko prawe koła przedniego! Jak wymienić?

Witam. Padło mi łożysko koła przedniego. Mam colta 1,3 1994 rok. Pytanie jest następujące:
Jak jest dobra cena za łożysko japońskie i zamiennik? Moge kupić zamiennik za 80 zł, a nie chcę przepłacić.
Czy poradze sobie z wymianą łożyska, dodam że wiele rzeczy robie sam w moim colcie(wymiana szczęk, klocków itd).A pytam dlatego że nigdy nie wymieniałem łożysk. Jeżeli jest na forum osoba która robiła to sama to proszę o kilka podpowiedzi. Pozdrawiam .
Ostatnio zmieniony przez karolgt 19-10-2007, 01:38, w całości zmieniany 2 razy  

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-02-2007, 22:57   

Obawiam się, że bez specjalnych narzędzi sobie nie poradzisz.
Problemem będzie demontaż piasty ze zwrotnicy - potrzebny ściągacz (taki montowany na szpilki od kół albo z tyłu w otwór po sworzniu i mocowanie amortyzatora)
Kolejny problem to demontaż łożyska ze zwrotnicy - trzeba je wyciągnąć i tu też potrzebny bardziej specjalistyczny sprzęt.
Polecam kupić też uszczelniacz który trzeba wyciągać i pewnie się uszkodzi.

kaeres
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2007, 07:30   

Srednia cena za ten zamiennik. Jeszcze zalezy z jakiej on jest firmy.
Oryginalny zestaw (lozysko, 2 zimeringi, seger) moge miec za 108pln albo zamiennik z JC za 70pln - gorzej z dostarczeniem bo jetes z daleka i z przesylka na to samo wyjdzie.

Lorek100
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2007, 08:25   

Witam. Dzięki za pomoc. Sam sie nie tykam, oddam do mechanika. Pozdrawiam.

kucy27
[Usunięty]

Wysłany: 09-03-2007, 15:52   

nie ma co zamiennikow kupowac mechanik kupil te koreanskie za 80 czy 70 i nie pasowaly poprostu luzy bylu tylko i wylacznie japonskie za 135 -150zl warto !!!

pawcio777
[Usunięty]

Wysłany: 09-03-2007, 19:49   

Pozwole sie podlaczyc pod ten temat. Wie ktos jakie lozysko przychodzi do CA0 GTI 95r, chodzi mi o lozysko do przodu. Jezeli mialby ktos wymiary i jakis nr katalogowy to poprosze

jotupe
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2007, 15:12   

Ja zamawiałem w Fotcie, bo koleżanka tam pracuje : )

Link do katalogu masz tutaj ŁOŻYSKA KATALOG FOTA

Osobiście kubiłem Delphi (Lockheed), hmmm... a może jednak COMPLEX
W każdym bądź radzie smigam już z nowym lewym łożyskiem i przymierzam się do prawego.
A jeśli chodzi o wymianę samodzielną to raczej bym sie nie podją widziałem jakiego sprzętu mechanik używał do wyjmowania starego.

pawcio777
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2007, 15:33   

dzieki za ten link sa tam wymiary a u mnie jest taki dosc duzy sklep z samymi lozyskami niby tam maja katalogi ale jakos im nie ufam :) a w JC nie chce kupowac :) a chyba juz slysze lozysko ale najpierw zaloze letnie opony zeby miec pewnosc ze to lozysko
P.s. z tylu jedno wymienialem jest cale z piasta takze nie ma duzego problemu przy wymianie a z przodu juz jest bo potrzebna jest prasa :)

zapor
[Usunięty]

Wysłany: 28-03-2007, 16:34   

ile czasu moze wymieniac mechanik takie jedno lozysko? w przednim kole

sponsor
[Usunięty]

Wysłany: 13-05-2008, 15:32   

Apropo łozysk z przodu. Mam takie pytanie ile łozysk jest z jednej strony i czy najlepiej zmieniac po obu stronach czy wystarczy po jednej ?

bo chyba słuszną diagnozę postawiłem ze przy predkości 100km/h tak głosno chuczy w środku ze radio zagłusza

prosił bym o szybka odpowiedz

Pozdrawiam

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 13-05-2008, 18:17   

sponsor napisał/a:
Mam takie pytanie ile łozysk jest z jednej strony
Jedno.
sponsor napisał/a:
czy najlepiej zmieniac po obu stronach czy wystarczy po jednej ?
Z jednej.
sponsor napisał/a:
chyba słuszną diagnozę postawiłem ze przy predkości 100km/h tak głosno chuczy w środku ze radio zagłusza
Łożysko koła lub opona.

sponsor
[Usunięty]

Wysłany: 13-05-2008, 22:23   

Dzieki za odpowiedz a zapytam jeszcze czy może dał by mi ktos linka gdzie moge kupic w miare za rozsądną cene takie łozysko. Jesli brał bym sie za wymiane czy tylko łozysko sie wymienia czy cos jeszcze ?

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 13-05-2008, 22:39   

Tutaj :arrow: http://moto.sklep.pl/inde...4&grupa=c111261
Łożyska Kanaco polecam.

sponsor
[Usunięty]

Wysłany: 13-05-2008, 22:52   

a co wchodzi w skład zestawu samo łożysko ?

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 13-05-2008, 23:15   

Kup porządny zestaw u Japaneze około 130PLN łożysko KOYO takie jak fabryczne+2 zimmerringi. Wymiana to około 2-3 godziny, po wymianie ze względu na poważny demontaż zawieszenia należy ustawić zbieżność. Potrzebne są ściągacze, a najlepiej dodatkowo prasa hydrauliczna.

Odpowiedz do tematu