|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CAxA] konsekwencje jazdy na starych przewodach WN |
Autor |
Wiadomość |
tttwm
Mitsumaniak Niepoważny
Auto: CA4A 1.6 16V 1993 r. GLXI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lut 2009 Posty: 352 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-03-2010, 10:44 [CAxA] konsekwencje jazdy na starych przewodach WN
|
|
|
Witam,
Moje przewody jak i świece nadają się do wymiany, ale ten miesiąc u mnie biedny, a naprawa hamulców pochłoneła kasę którą miałem na przewody. Nie chce kupować jakiegoś badziewia, więc wolę poczekać na pensję i kupić dobre przewody.
Jak rano odpalam samochód (zwłaszcza jak popada) mam klasyczne objawy starych przewodó (silnik nierówno pracuje), dopiero jak się nagrzeje jest ok.
Stąd moje pytanie: Czy mogą być jakieś poważne konswkwencje tego że prześmigam ten miesiąc na starych przewodach. Oczywiście biorę pod uwagę możliwość że z rana samochód nie zagada, ale chodzi mi o poważniejsze problemy.
Zastanawiałem się jeszcze nad jednym posunięciem. Mianowicie czy zda egzamin to że przewody obwinę tasmą izolacyjną wulkanizującą?? Wiadomo to prowizorka, ale prowizorka żyje najdłużej |
Ostatnio zmieniony przez karolgt 01-03-2010, 20:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
PhoenixLBN
Mitsumaniak

Auto: colt 1.3 GLi '93
|
Wysłany: 01-03-2010, 12:04
|
|
|
Moim zdaniem nie powinno to wywołać żadnych poważniejszych konsekwencji.
Świece przeczyścić trochę drobnym papierem ściernym a przewody okręcić taśmą izolacyjną.
Przecież taśma ma takie same właściwości jak fabryczna izolacja, tylko najlepiej było by odłączyć przewody i obkleić je w domy po dokładnym osuszeniu, żeby pod warstwą izolacji było jak najmniej wilgoci. Moim zdaniem takie rozwiązanie powinno starczyć do wypłaty.
Lecz to jest tylko moje zdanie, niech się jeszcze wypowiedzą bardziej doświadczeni. |
_________________ 02074/KMM |
|
|
|
 |
remix
Mitsumaniak
Auto: Civic 2015, Corolla 1997
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Maj 2007 Posty: 83 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 01-03-2010, 12:31
|
|
|
IMO stare przewody szkodzą cewce i aparatowi zapłonowemu, ale nie ma co demonizować.
Jeśli to tylko miesiąc, to nic takiego. - owinięcie taśmą izolacyjną powinno pomóc, ale porządna taśma izolacyjna jest bardzo droga! |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 01-03-2010, 12:40
|
|
|
Profilaktycznie wyczyść też kopułkę i palec rozdzielacza. Instrukcję znajdziesz w Faq&How to. Wszystkie czynności są, moim zdaniem, zupełnie wystarczające, by autko pojeździło jeszcze parę tygodni. |
|
|
|
 |
tttwm
Mitsumaniak Niepoważny
Auto: CA4A 1.6 16V 1993 r. GLXI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lut 2009 Posty: 352 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-03-2010, 12:44
|
|
|
planuję zrobić to wulkanizacyjną, żeby się zalepiła i nie odkleiła, świec czyścić narazie nie będę bo na sucho silnik ładnie chodzi i mało pali. |
|
 |
|
|