|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[EA6A 2.0D] Hamulce - czy taki pedał jest ok? |
Autor |
Wiadomość |
Ursus
Mitsumaniak Zbieram na Gala
Auto: Galant `99 2.0TD skasowany:(
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Wrz 2007 Posty: 680 Skąd: Skoczów
|
Wysłany: 20-05-2008, 20:49 [EA6A 2.0D] Hamulce - czy taki pedał jest ok?
|
|
|
W końcu wziąłem się za hamulce w moim Galu 2.0TD 99`, do tej pory to była jedna wielka porażka, bijące tarcze, szarpanie przy hamowaniu, generalnie słabe hamulce i przede wszystkim bardzo miękki pedał. Z rana często pierwsze naciśnięcie hamulca to tak jakby go nie było, pedał wpadał praktycznie do dna. Później było lepiej, ale niewiele, jakieś hamowanie zaczynało się po bardzo głębokim wciśnięciu pedału.
Co zrobiłem:
- kupiłem zestawy naprawcze przednich zacisków, wszystkie gumy ochronne, oringi, całość idealnie wyczyściłem, umyłem, przesmarowałem i złożyłem do kupy
- przetoczyłem tarcze, wymieniłem klocki przednie i tylne szczęki
- ponieważ nie dostałem reperaturek tylnych tłoczków zrobiłem to samo co z przodu ale nic nie wymieniając, zresztą z tyłu wszystko wyglądało ok, czyszczenie, smarowanie, najlepiej jak potrafilem
- wymieniłem płyn hamulcowy
Efekt, O NIEBO LEPIEJ!! Autko w końcu hamuje! Pedał jest twardy, ale dopiero po wciśnięciu go prawie do połowy i tutaj właśnie moje pytanie, czy to jest normalne, że ten pedał jednak trzeba trochę wcisnąć?? Porównuję to do innych aut, którymi jeździlem. Ewentualnie co może być tego przyczyną?? Jak to u Was wygląda?? Zastanawiam się jeszcze nad regeneracją pompy hamulcowej, myślę że tak czy inaczej zrobię to z rozpędu, bo koszt reperaturek jest śmieszny, ale najpierw chciałem zasięgnąć jężyka w tym temacie.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
miziek [Usunięty]
|
Wysłany: 20-05-2008, 21:44
|
|
|
u mnie galancie ale to benzyna 2.0 98 hamulec jest twardy prawie od samego poczatku za to w mazdzie byl miekki do polowy dopiero potem hamowal ... roznie to jest |
|
|
|
 |
Ursus
Mitsumaniak Zbieram na Gala
Auto: Galant `99 2.0TD skasowany:(
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Wrz 2007 Posty: 680 Skąd: Skoczów
|
Wysłany: 21-05-2008, 08:56
|
|
|
Wiem, że w różnych pojazdach różnie to wygląda od nowości, dlatego właśnie interesuje mnie to, czy mogę próbować zrobić coś jeszcze, aby ten pedał był twardszy, o ile jest to możliwe? Po dość długim zwlekaniu i męczeniu się z tematem hamulców w moim aucie w końcu postanowiłem zrobić wszystko, aby doprowadzić je do idealnego stanu... |
|
|
|
 |
|
|