Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
stukanie, pukanie, traktor ???
Autor Wiadomość
g_m
[Usunięty]

Wysłany: 09-05-2008, 11:54   stukanie, pukanie, traktor ???

witam i pozdrawiam wszystkich
3 tygodnie temu kupiłem carisme 1.9 td rocznik 96, I rejestracja 98, klimatronic, 188tkm przebiegu, elementy imitujące drewno w środku, 11.000 peelenów od człowieka który nią jeździl (w Polsce), wahałem się pomiędzy vw a mitsubishi, ostatecznie wygrała carisma :) :).

auto jest niesamowite...jednak proszę o opinie w sprawach opisanych poniżej:
przyzwyczajony jestem do benzyniaków, dieslami jeżdziłem sporadycznie i troche mnie zastanawia (czytaj -> wprawia w lekkie zdziwienie praca silnika), czasami zastanawiam się czy jadę samochodem czy traktorkiem :) , kolejna rzecz która mnie zastanawia to jakieś stukanie ktore jest czasami słyszalne z tyłu samochodu (czy to może być efekt przenoszenia drgań z różnych części samochodu spowodowany jego wieloletnią eksploatacją), oraz czasami podczas skręcania;

przez kilka dni ostro czytałem to forum i jestem pod wieeeeeeeeeeeelkim wrażeniem, kilka spraw się rozjaśniło kilka spraw się zaciemniło itp itd :) :)...gigantyczna wiedza :)
czuje że dużo czytania i grzebania (w aucie) przede mną, na codzień grzebie w komputerach (zawodowo i z pasji), mam nadzieję że grzebanie w carizmie będzie kolejnym miłym zajęciem.

mam nadzieję że wkrótce wkleje jakieś foty

jeszcze raz pozdrawiam i dziękuje za wszelkie rady, porady....

gm

Brikston 
Forumowicz

Auto: Carisma 2001 1.8 GDI Avance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-05-2008, 12:13   

Witaj,

co do pracy silnika sie nie wypowiem bo nigdy nie jezdzilem cari 1.9TD.
Natomiast te stuki z tylu moga byc wynikiem wytluczonych elementow zawieszenia. Najbardzij tluka sie gdy sa wybite elementy metalowo-gumowe wahaczy wzdłóżnych (tzw. silent-blocki). Moze tez Ci trzeszczec tylne zawieszenie podczas jazdy na deszczu... trzeszczenie pochodzi od piasku dostajacego sie z woda deszczową między dolne zwoje tylnych spręzyn, gdy sa zgniatane to trzeszcza. Tutaj masz temat jak to usunac:

KLIK

Pozdr

janusz362 
Forumowicz
janusz

Auto: CARISMA 1.8GLS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-05-2008, 18:01   

silnik TD jest od renowki 19 one tak pracują troche jak traktorek tak ze wszystko jest ok
w UK miałem renowke 19 z 96 roku i właśnie tak pracowął silniczek,super spalanie
TDI ma inną prace ,przyzwyczaisz się
pozdrawiam

g_m
[Usunięty]

Wysłany: 27-05-2008, 14:31   

witam ponownie
stukanie i pukanie o ktorym pisalem zniknelo po wizycie u mechanika (rozrzad i kilka innych rzeczy w tym robotka przy glowicy :( , troche zabolalo mnie po kieszeni), ktory rozwiazal problem wymieniajac tuleje w lacznikach poprzecznych wahaczy tylnych oraz przeguby zewn z przodu;

do traktorkowego odglosu juz sie przyzwyczailem i zupelnie mi nie przeszkadza a nawet go nie slysze;

slysze natomiast jakies dziwne NIEMAMPOJECIEJAKTONAZWAC... nieregularne buczenie z tylu ponizej 1000 rpm, kiedy zwieksze obroty do okolo 1000 lub podczas jazdy nie slysze tego jednak nie jestem pewien czy ono znika czy jest zagluszane, zastanawiam sie czy to mozna jakos powiazac z ukladem wydechowym ...

prosze o jakas mysl

dzieki

Odpowiedz do tematu