Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
mss 1.6 bierze olej
Autor Wiadomość
siwy113 
Forumowicz

Auto: mitsubishi space star
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-03-2013, 09:27   mss 1.6 bierze olej

witam krótko i na temat. podczas jazdy skacze mi temp. ma max-a nie mogę się zatrzymac jadę jakieś 150km okazuje się że uszczelka pod głowicą poszła zostało to zrobione jak również sprawdzenie szczelności głowicy czy nie pękła jak tez planowanie. po naprawie zaczął brac olej na 1.500km z max na min. spadło na bagnecie olej mobil syntetyk silnik na 230.000tyś. przejechane wyczytałem że może już czas zmienic na półsyntetyk ma właściwości uszczelniające więc tak zrobiłem i nadal to samo. jeszcze jedno przed naprawą było wszystko ok na 15.000tyś dolałem SZKLANKĘ. Teraz to robił na 1.500km. A i jeszcze jedno widzę po naprawie że wycieka mi płyn chłodniczy gdzieś z tylu silnika nie mogę dokładnie zlokalizowac z kont. jak coś wam się nasuwa na myśl to śmiało pisac. dzięki
Ostatnio zmieniony przez mkm 11-03-2013, 22:40, w całości zmieniany 1 raz  

adrian.mazur 
Forumowicz

Auto: Outlander PHEV
Wysłany: 07-03-2013, 10:53   

Przegrzany silnik i tyle.
Teraz co byś nie robił, będzie kicha.
Nie trzyma kompresji, pierścienie uszkodzone (przegrzane), przepuszczają olej do cylindrów ( podczas pracy nie zbierają oleju ze ścianek cylindra).
Możesz mu lać nawet mineralny a i tak będzie go spalał.
Jedyne rozwiązanie, remont silnika - może wystarczy wymienić same pierścienie, a może trzeba szlifować cylindry i wymieniać pierścienie....
Miałem kiedyś japońca ( Daihatsu) z przegrzanym silnikiem, zrobiłem mu "kapitalke", pomogła na 10 000km , i znów zaczął spalać olej.

siwy113 
Forumowicz

Wysłany: 07-03-2013, 15:24   

no to mnie pocieszyłeś

Zuzia 
Forumowicz

Auto: L200 2008 Pajero Sport 2013
Wysłany: 10-03-2013, 23:41   Re: mss 1.6 bieże olej

siwy113 napisał/a:
witam krótko i na temat. podczas jazdy skacze mi temp. ma max-a nie mogę się zatrzymac jadę jakieś 150km okazuje się że uszczelka pod głowicą poszła zostało to zrobione jak również sprawdzenie szczelności głowicy czy nie pękła jak tez planowanie. po naprawie zaczął brac olej na 1.500km z max na min. spadło na bagnecie olej mobil syntetyk silnik na 230.000tyś. przejechane wyczytałem że może już czas zmienic na półsyntetyk ma właściwości uszczelniające więc tak zrobiłem i nadal to samo. jeszcze jedno przed naprawą było wszystko ok na 15.000tyś dolałem SZKLANKĘ. Teraz to robił na 1.500km. A i jeszcze jedno widzę po naprawie że wycieka mi płyn chłodniczy gdzieś z tylu silnika nie mogę dokładnie zlokalizowac z kont. jak coś wam się nasuwa na myśl to śmiało pisac. dzięki

To na pewno sam płyn czy może płyn z olejem.Jak wygląda korek od oleju jest na nim masełko,ile płynu dolewasz na ile km.Wydaje się że problem leży w głowicy gdzieś mogła pęknąć.Pierwsze szukałbym przyczyny w układzie chłodzenia.

siwy113 
Forumowicz

Wysłany: 11-03-2013, 21:45   

tak to jest sam płyn czysty płyn a na korku od oleju nie ma "masełka" a dolewam 0,5l na 1,000km może mniej. wycieków oleju nie ma to musi go przepalac a płyn wyrzuca na zewnątrz mechanik mówił że dawał głowice do sprawdzenia na szczelnośc

Odpowiedz do tematu