|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Niepokojace trzeszczenie |
Autor |
Wiadomość |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 28-05-2008, 19:13 Niepokojace trzeszczenie
|
|
|
Witam szanownych forumowiczow.
Od kilku dni w mojej Cari w okolicach prawego przedniego nadkola zaczyna cos trzeszczec i z dnia na dzien zaczyna coraz glosniej to trzeszczec- skrzypiec pojawia sie przy ruszaniu i hamowaniu a takze podczas hamowania i przyspieszania do predkosci okolo 40km/h potem juz zaglusza to szum opon i powietrza slychac to we wnatrz jak i na zewnatrz przpomina to cos w stylu pocierania gumy o blache. Cari DI-D 2001r HB. Dodam ze mialem cos podobnego z lewej strony wowczas rozlecialo sie to plastikowe lozysko miedzy pokrywa amortyzatora a pokrywa sprezyny przy tym uszkodzila sie tez pokrywa sprezyny i obydwie rzeczy wymienilem. Tyle ze cos tam zgrzytalo przy prawie maksymalnym skrecie, w obie strony. Wie moze ktos co moze byc przyczyna i czy moze byc to ta sama ustreka co poprzednio? |
|
|
|
 |
wit [Usunięty]
|
Wysłany: 28-05-2008, 20:09
|
|
|
Takie trzeszczenie może być od tulei stabilizatora ,spróbuj psiknąć WD40 jak przestanie to znaczy że czas na ich wymianę. |
|
|
|
 |
Brikston
Forumowicz

Auto: Carisma 2001 1.8 GDI Avance
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 271 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 28-05-2008, 20:23
|
|
|
byl tez przypadek ze trzeszczal sworzen, po wymianie ucichlo |
_________________ Mitsubishi Carisma 2001 1.8 GDI Avance
 |
|
|
|
 |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 29-05-2008, 15:31
|
|
|
popsikalem WD40 ale trzeszczenie sie nasililo pojawia sie za kazdym razem przy przechyleniu budy do przodu i do tylu jak juz wczesniej pisalem gdy sie rusza i przyspiesza, lub gdy sie hamuje i zatrzymuje samochod, jak wygladaja te tuleje stabilizatora? na allegro zanalazlem rozne ale zadne nie byly dedykowane do Carismy tylko do Space Stara czy sa takie same? |
|
|
|
 |
orzech [Usunięty]
|
|
|
|
 |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 30-05-2008, 18:44
|
|
|
na szczescie nic nie trzeba wymieniac, pojechalem do mojego dobrego znajomego ktory ma warsztat (on mi sprowadzil moja Cari) i powiedzialem mu co sie dzieje i co zrobilem do tej pory (popsikalem WD-40 tuleje stabilizatora) i nadal trzeszczy, przejechal sie i powiedzial ze najbardziej prawdopodobym powodem trzeszczenia jest to ze przez ostatnie dnie bylo dosc gorąco i wszystko bardzo sie osuszylo i zebym dobrze spsikal WD tuleje wahacza (nie ma na nich zadnych luzow) i jak pomoze to nastepnie smarem silikonowym to spsikac jak reka odjal kompletna cisza, znow moge spokojnie jezdzic, dzieki za wszelka pomoc
[ Dodano: 30-05-2008, 18:52 ]
tak przy okazji mam kolejny problem gdy zagrzeje mi sie auto to wlacza sie wentylator co jest zjawiskiem normalnym tyle ze wskazowka od temp. znajduje sie w tym samym polozeniu (na srodku skali) tylko gdy wylacze silnik i gdy silnik sie nagrzewa po np. nocy to temp rosnie i to wsakuje ale dochodzi do sroda skali i juz tak pokazuje nic wiecej a raz wentylator dziala a raz nie moze pokazywac blednie? |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 30-05-2008, 23:02
|
|
|
Wskazówka od temperatury silnika ma stać prawie na baczność i tak jest OK a wentylatory na chłodnicach się włączają/wyłączają wtedy wg potrzeb klimatyzacji. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 31-05-2008, 10:01
|
|
|
no to super, jest tak jak napisales czyli ok dziekuje wszystkim za pomoc |