Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z routerem
Autor Wiadomość
Gregnetpl
[Usunięty]

Wysłany: 24-04-2006, 18:23   Problem z routerem

Posiadam sieć udostępnianą przez router (ADSL) u mnie jest samo gniazdko (adres był przydzielany automatycznie ale teraz muszę wpisać z ręki ale działa), ja chcę rozdzielić to na 2 kompy i mam router ZyXEL 1 (ZyWALL) więc konfiguruje go przez przeglądarkę i podaje ręcznie adres ale jak chcę zapisać to próbuje się łączyć i wtedy kicha. Muszę go resetować bo sięjuż nie dogaduje z kompem. Musze mieć wpięte wszystkie kable do konfiguracji czy tylko kabel do kompa 1. Może coś źle robie, jaka powinna być kolejność ustawień (IP WAN - IP LAN, co jeszcze) Ktoś to już robił ? znalazłem stronkę o nim ale nie o jego konfiguracji: http://www.zyxel.com/web/...29-5557904BA671

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-04-2006, 19:13   

Sprawa jest taka, jeżeli 1 router podaje IP z zakresu 192.168.XXX.XXX to nie podzielisz tego następnym routerem, gdyż ten zakres IP jest nieroutowalny. Może też być autoryzacja za pomocą MAC adresu, w takim przypadku musisz wpisać w routerze w zakładce MAC ADRES CLONE, MAC Adres karty sieciowej która ma zgłoszony dostęp do netu.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 24-04-2006, 20:26   

Gregnetpl:
Odezwij się na priv.

Gregnetpl
[Usunięty]

Wysłany: 24-04-2006, 21:41   

czyli nic nie zrobie :( . Na razie wiem jak go konfigurować ale nie znam ustawień. Jestem na etapie takim że odpalam router i komputery i jest ok. kompy się widzą mają swoje adresy które im nadałem (10.1.2.1 itd.) na drodze LAN jest OK :) ale jak przypisałem ręcznie adres WAN-a i odłączyłem DHCP to sieci nie widzi. Może jest problem z 1routerem przez którego się kiedyś łączyłem w automacie a teraz muszę wpisać adres z ręki. (router może sam odłączyć jakigoś MAC-a bez powodu?)

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 25-04-2006, 09:54   

W swoim nowym routerze, dla LAN-u ustaw inną sieć niż w tym routerze, którego masz samo gniazdko. WAN-owy adres w nowym routerze ustaw taki jak miałeś na swoim dawnym kompie, a kompom nadaj adresy z nowej sieci. Następnie ustaw domyślny routing w kompach na swój nowy router i powinno wszystko banglać.

No, chyba, że czegoś nie zrozumiałem.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 25-04-2006, 11:44   

Fido:
Powiem tak - ten router jest jakiś dziwny. Na tego typu routerkach pozjadałem zęby, ale w tym przypadku zawartość menu nie zgadza się nawet z intrukcją do tego modelu :)
Np. ustawiając ip, maskę i bramę w routerze dla WANu nie ma możliwości wpisania serwera DNS co mnie z lekka zdziwiło...
Spędziłem wczoraj trochę czasu na GG z Gregiem i nic.
Dzisiaj kolejna sesja :)
PS. Sieci są poustawiane inne tak jak mówisz - LAN z zakresu 10.x.x.x, WAN z zakresu 192.168.x.x

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 25-04-2006, 13:41   

szczeslaw napisał/a:
Fido:
Powiem tak - ten router jest jakiś dziwny. Na tego typu routerkach pozjadałem zęby, ale w tym przypadku zawartość menu nie zgadza się nawet z intrukcją do tego modelu :)
Np. ustawiając ip, maskę i bramę w routerze dla WANu nie ma możliwości wpisania serwera DNS co mnie z lekka zdziwiło...
Spędziłem wczoraj trochę czasu na GG z Gregiem i nic.
Dzisiaj kolejna sesja :)
PS. Sieci są poustawiane inne tak jak mówisz - LAN z zakresu 10.x.x.x, WAN z zakresu 192.168.x.x

Jeśli nie masz DHCP to ten DNS Ci na wała... Po kiego grzyba Ci DNS na routerze? Zakładam, że nie możesz się na niego zalogować po to, żeby zrobić z niego np ping'a (wtedy DNS miałby uzasadnienie).
Drugie i chyba jedyne uzasadnienie jest takie, że router jest jednocześnie serwerem DHCP i może przekazywać ten adres podłaczonym PC-tom. Wtedy DNS ma sens. W większych routerach DNS przydaje się do auto-update'ów firmware'u. No ale nie zakładam, że domowy ma taką funkcjonalność...

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 25-04-2006, 16:01   

Fido__ napisał/a:
Drugie i chyba jedyne uzasadnienie jest takie, że router jest jednocześnie serwerem DHCP i może przekazywać ten adres podłaczonym PC-tom. Wtedy DNS ma sens.

Dokładnie tak jest.
Nie mówię, że akurat ten DNS stanowi teraz problem bo tak nie jest (pingi po podaniu adresu IP też nie przechodzą czyli nie ma to nic wspólnego z DNS), ale po prostu jest to dziwne. Odpalasz instrukcję do routera i masz pokazane pole do wpisania adresu serwera DNS w konfiguracji WAN. Odpalasz konfigurację routera i takiego pola brak :)

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 25-04-2006, 16:10   

Może ma stary firmware. Uaktualniałeś?

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 25-04-2006, 16:57   

Fido:
Greg coś próbował uaktualniać ale nie do końca mu to chyba wyszło. Problem polega na tym, że ja jestem w Krakowie a router jest w Norwegii :)
Podejrzewam, że gdybym miał bezpośrednio dostęp do niego to bym już coś wymyślił, ale skoro router nie łączy się netem, to nawet nie zaloguję się do niego zdalnie.
No nic, dzisiaj będziemy knuć dalej a zacząć trzeba od przywrócenia ustawień fabrycznych. Dopiero wtedy konfiguracja od zera i zobaczymy.

Gregnetpl
[Usunięty]

Wysłany: 25-04-2006, 19:44   

Kupiłem lipne piwo i już mi gały wychodzą od monitora ALE frimware jest już nowy :) 3.60 jest więcej funkcji ale nie za wiele teraz zacznę od nowa i zobaczymy.

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 26-04-2006, 23:19   

Robisz blad ... a przynajmniej z opisu tak mi sie wydaje.

Jesli zeby miec dostep do sieci z gniazdka musisz w kompie recznie przydzielic adres, to po podlaczeniu pomiedzy gniazdko a kompa router musisz ustawic inna adresacje. Mowisz, ze dostajesz sie do routera, konfigurujesz go i zapisujesz konfiguracje. Potem przestajesz sie komunikowac.

NO I PRAWIDLOWO! Przeciez komp ma wpisana adresacje 'ze sciany' a router ktory jest po drodze ma nowa adresacje, INNA.

Po bozemu robi sie to tak:
- podlaczasz nowy router do pradu, szukasz opcji hard resetu do domyslnych ustawien i robisz to
- podlaczasz komputer do routera ustawiajac na kompie adres z puli w ktorej domyslnie pracuje router (patrz dokumentacja) - oczywiscie ustawiasz inne IP niz domyslne routera
- logujesz sie na router i szukasz w nim zakladki dotyczacej konfiguracji portu WAN
- wpisujesz tam dane, ktore wpisywales wczesniej do kompa zeby uzyskac dostep do sieci
- zapisujesz konfiguracje i nastepuje reset routera
- podlaczasz kabel z gniazdka do portu WAN
- szukasz opcji pozwalajacej zrobic Ci ping w swiat zeby sprawdzic czy router ma dostep do sieci zewnetrznej; wpisujesz np. home.pl i patrzysz czy masz odpowiedzi na ping

jesli sa odpowiedzi to komp powinien tez miec dostep do sieci (inne kompy tez)
jesli odpowiedzi brak to znaczy:
- ze dzielenie sieci na podsieci jest zablokowane (liczenie TTL przez operatora)
- skopana jest konfiguracja

wicej bez patrzenia na panel pomoc nie potrafie

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 27-04-2006, 00:39   

Arku już wszystko gra :)
Router smiga - po updacie i resecie ustawień odżył (Fido, DNS też trzeba było wpisać ;) ).
Ale powiedziałem Gregowi, że NIGDY nie kupię ZyXELa - kurde kilka wersji softu, każda inna, do każdej jest inna instrukcja, która dodatkowo, z tego co zauważyłem, nie do końca pokrywa się z rzeczywistością :D (niestety musiałem bazować na instrukcji nie widząc routerka).
Jednak wolę Linksysy, D-Linki i Asusy :) (Siemensy są dziwne - nie polecam w razie czego).

Odpowiedz do tematu