Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z kołem
Autor Wiadomość
Grasshopper
[Usunięty]

Wysłany: 13-10-2008, 21:27   Problem z kołem

Witam,
dzisiaj zauważyłem, że w moim Colcie (CZ3, 2006) przednia prawa opona od strony zewnętrznej ściera się o wiele bardziej niż analogiczna lewa, oraz tylne. Pojechałem do ASO i od razu odesłali mnie na badanie zbieżności kół - na moje nieszczęście wyniki okazały się być jak najbardziej prawidłowe. Po ponownej rozmowie z panami z ASO zaproponowali oni ponowny pomiar zbieżności u zaufanego serwisanta. Jestem umówiony na środę, ale już teraz nurtuje mnie pytanie - jeżeli nie zbieżność, to co? Wadliwa opona? Na zimowych nie zauważyłem takiego objawu.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam. :)

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-10-2008, 23:27   

Geometria do sprawdzenia a konkretnie kąt pochylenia koła. Objaw wygląda jakby koło było w negatywie czyli góra pochylona do środka.

Grasshopper
[Usunięty]

Wysłany: 14-10-2008, 09:04   

Hubeeert napisał/a:
Geometria do sprawdzenia a konkretnie kąt pochylenia koła. Objaw wygląda jakby koło było w negatywie czyli góra pochylona do środka.

Właśnie problem polega na tym, że kąt pochylenia koła jest w geometrii zawieszenia robionej wczoraj jak najbardziej poprawny :|

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-10-2008, 13:12   

Grasshopper napisał/a:
Hubeeert napisał/a:

Właśnie problem polega na tym, że kąt pochylenia koła jest w geometrii zawieszenia robionej wczoraj jak najbardziej poprawny :|

moze warto sprawdzić i ustawić geometrie w innym miejscu?

Grasshopper
[Usunięty]

Wysłany: 14-10-2008, 13:34   

karolgt napisał/a:
moze warto sprawdzić i ustawić geometrie w innym miejscu?

Umówiłem się na jutro na ponowne pomiary w ASO, mam nadzieję, że to będzie rzeczywiście wina geometrii, bo w innym wypadku będzie mi to przypominało "Z archiwum X" :)

Pozdrowienia

jaceksu25
[Usunięty]

Wysłany: 14-10-2008, 21:48   

A może to tylko miękkie tuleje wahaczy?

Grasshopper
[Usunięty]

Wysłany: 14-10-2008, 21:56   

jaceksu25 napisał/a:
A może to tylko miękkie tuleje wahaczy?

Dzięki za trop :) Przy oddawaniu autka podsunę go ludziom z ASO, ale w końcu to oni powinni się na tym znać jak mało kto :roll: Jutro napiszę jak sprawa się potoczyła. Dziękuję za pomocne posty :)

Pozdrawiam

Dzisiaj ponownie odwiedziłem ASO tak, jak zapowiadałem :) Okazało się, że po ponownym sprawdzeniu geometrii wyniki różnią się w znikomym stopniu. Pytałem o tuleje wahaczy - otrzymałem odpowiedź, że gdyby taka przypadłość miała miejsce to stuki byłyby bardzo słyszalne i na szarpaku od razu ta usterka by się ujawniła. Powiedziano mi, że prawdopodobnie jest to wina opony, która ma wadę produkcyjną, bądź przy najechaniu na jakąś większą dziurę utraciła swoją geometrię :| Próba reklamacji u producenta opon to podobno walka z wiatrakami, więc jedyne wyjście to kupić 2 nowe opony na oś :? .

Niestety wniosek nasuwa się jeden - jeżeli jeździcie po drogach szanując swoje opony, nie róbcie tego.... i tak będziecie je musieli wymienić po 50 tys. km :-X

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu