|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Wymiana skrzyni manual na automat |
Autor |
Wiadomość |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 07-06-2008, 14:28 Wymiana skrzyni manual na automat
|
|
|
witam,
nie przepadam za manualną francuska skrzynią w Cari 1.6
dowiedziałem się, że podobno automat jest japoński.
chciałbym zapytać jaki jest sens/ koszta wymiany takiej skrzyni ?
wiem, że oprócz skrzyni dochodzi zmiana sprzegła na hydrokinetyczne
oraz dochodza moduły sterujące automatem
czy główny komputer ECU też trzeba wymieniać ?
półoski, rozrusznik
i czy instalacja LPI w aucie z dodatkowym własnym komputerem stanowi jakąś przeszkodę ?
za wszelkie sugestie i informacje z góry dziękuję. |
|
|
|
 |
pawela
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 45 razy Dołączył: 01 Lut 2007 Posty: 3478 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 08-06-2008, 13:29
|
|
|
mam zamiar zrobić odwrotnie, tzn z automatu na manual. Dowiadywałem się i wyszło, że najlepiej kupić np rozbitka, albo sprowadzić auto zza granicy za grosze, i przekładać wszystko co potrzeba, żeby sie nie okazało, że ciągle o czymś zapomnieliśmy, a i jeszcze z części dawcy mieć jakiś zysk.
Za przełożenie znajomy i znany na forum mechanik mówi od 500 do 800zł, w zależności od stopnia skomplikowania.
Do tego u Ciebie moduł automatu, bardzo możliwe, że ECU od automatu, bo jest połączone z modułem. U mnie osprzęt silnika, półosie i zawias zostają. Wylatują rurki z chłodnicy od chłodzenia skrzyni.
Instalacja gazowa nie jest przeszkodą. |
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 08-06-2008, 13:45
|
|
|
no własnie porównałem elementy od strony mechanicznej, półosie na pewno są inne,
reszta powinna byc ta sama, Ecu chyba rzeczywiście potrzebne będzie nowe
czyli do tego immobileiser stacyjka itd...
A z gazem nie jestem taki pewien... LPi to skomplikowane ustrojstwo.
To nie jest zwykła sekwencja, że można sobie dopasować wszystko jak sie chce w każdej chwili.
Wymienić skrzynie na nową to pół biedy, ale zmienić w tym przypadku manual na automat to chyba nie najlepszy pomysł. |
|
|
|
 |
|
|