Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9TD] Witam i pytam: piski-wspomaganie kierownicy
Autor Wiadomość
marty29
[Usunięty]

Wysłany: 11-06-2008, 03:04   [Cari 1.9TD] Witam i pytam: piski-wspomaganie kierownicy

Witam wszystkich kolegów i koleżanki. W niedzielę stałem się szczęśliwym (mam nadzieję) nabywcą Carismy 1.9 TD rocznik 2000. Do tej pory jeździłem Audi, ale zawsze marzyłem o misiu.
Ale do rzeczy. Mam taki problem. Jak skręcę na maxa koła (do oporu kierownicy) słyszę pod maską jakby się ślizgał jakiś pasek, odgłos jakby ślizgający się pasek klinowy. Jest to dość głośne. Czy to świadczy o jakiejś awarii czy wystarczy coś podregulować we wspomaganiu?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie i porady,

Pozdrawiam

marcel1010 
Mitsumaniak
01070/KMM - Chełm

Auto: Carisma 1,9TD 90KM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-06-2008, 07:03   

kolego spróbuj naciągnąć wielo rowkowy pasek klinowy, ja miałem to samo i pomogło :lol: 8)

marty29
[Usunięty]

Wysłany: 11-06-2008, 15:19   [Cari 1.9TD] Nowe obserwacje co do wspomagania

Dzisiaj zauważyłem, że jak przy odpalonym silniku skręcę maksymalnie koła, to przestaje się kręcić to koło od pompy wspomagania i to pewnie stąd te piski, bo pasek ślizga się po tym właśnie kole. Nie wiem tylko, czy to nie objaw padającej pompy. Co wy na to? Czy faktycznie pomoże podciągnięcie paska? Mam wrażenie że jest mocno naciągnięty.

adamk4
[Usunięty]

Wysłany: 12-06-2008, 19:00   

Sprobuj wyczyścić kolo od pompy albo kup nowy pasek i załóż. Nic tam Ci nie kapie na pasek z gory (olej itp.)?

marty29
[Usunięty]

Wysłany: 12-06-2008, 23:29   

Auto kupiłem 5 dni temu, rozrząd był wymieniany niedawno. Pasek jest suchy :P

marcel1010 
Mitsumaniak
01070/KMM - Chełm

Auto: Carisma 1,9TD 90KM
Wysłany: 13-06-2008, 07:18   

a ile masz płynu w układzie wspomagania :?: :?: :?: Sprawdzałeś :?: :?: :?: :idea:

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 13-06-2008, 13:23   

Jak ci się pasek ślizga aż w takim stopniu to on już się nadaje do wymiany. Po wymianie po 1000km trzeba go ponownie napiąć bo się naciągnie i znów będzie się ślizgał.

marty29
[Usunięty]

Wysłany: 13-06-2008, 15:56   

Płyn jest ok.
Rozumiem, że mimo to, że poprzedni właściciel wymienił pasek, ale nie podciągnął go po 1000 km, to już jest kicha? Najlepiej wymienić na nowy?

Przypominam, że nie ślizga się cały czas, tylko przy maksymalnym skręcie kierownicy :P

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 13-06-2008, 20:16   

Możesz podciągnąć albo go zdjąć i pooglądać czy już wydarło mu rowki czy jeszcze się nadaje i ewentualnie wtedy naciągnąć tak jak nakazuje manual.

Odpowiedz do tematu