| 

|  | Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki 

|  |  

| Ogłoszenie |  
         |   
 W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
 Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
 Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
 |  

| [Cari 1.9 DID] Jak podpiąć wentylator chłodnicy na krótko |  
      | Autor | Wiadomość |  
      | arthus [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 10-06-2008, 20:41   [Cari 1.9 DID] Jak podpiąć wentylator chłodnicy na krótko |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam 
 Mam Cari 1.9 DID z 2001.
 Ostatnio stojąc we wrocławskich korkach okazało się, że nie włącza mi się wentylator chłodnicy no i musiałem urządzić sobie saunę w samochodzie
   Poszperałem i wiem, że muszę w pierwszej kolejności sprawdzić bezpiecznik (jest ok) i sam wentylator. Niestety jestem zielony w tych sprawach i nie chciałbym zewrzeć czegoś innego i narobić sobie ambarasu. Znalazłem stosowny przekaźnik i wygląda on tak:

| Kod: |  	  | ----------------------
 |  ====   ||  ||     |
 |  ----   ||  ||     |
 |  ====   ||  ||     |
 ----------------------
 | 

podwójne kreski to są styki, a ta pojedyncza to jakaś cieniutka blaszka pomiędzy.
 Które styki mam zewrzeć ze sobą w podstawce przekaźnika??

Dzięki za pomoc i sorry za takie pytanie
   Pozdrawiam
 Arthus
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | JackD [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 10-06-2008, 21:16   Re: [Cari 1.9 DID] Jak podpiąć wentylator chłodnicy na krótk |   
 |  
               | 
 |  
               | Zobacz po pierwsze, czy  do chłodnicy masz wkręcony czujnik temp, i czy tam jest podpieta wtyczka i czy nie jest utleniona. Albo inaczej ściąg z niego wtyczkę i zewrzyj spinaczem biurowym dwa styki. Powinien ruszyć wentylator.
 Nie ogladałem u siebie jak to jest w DiD, ale zasady są wszędzie takie same, musi być impuls z okolic chłodnicy do uruchomienia wentlatora. Jak tego nie sprawdzisz to nie grzeb w przekaźnikach.

Pozdr.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | arthus [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 11-06-2008, 18:38 |   
 |  
               | 
 |  
               | Dzięki za info. Pokombinuje - najpierw muszę zlokalizować ten czujnik   
 Pozdrawiam
 Arthus
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | rynio_di [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 11-06-2008, 19:38   Re: [Cari 1.9 DID] Jak podpiąć wentylator chłodnicy na krótk |   
 |  
               | 
 |  
               | [quote="JackD"]Zobacz po pierwsze, czy  do chłodnicy masz wkręcony czujnik temp, I mylisz wodzuniu pojęcia . Co innego czujnik temperatury a co innego włącznik wentylatora . W chłodnicy możesz mieć oba . A na pewno dalej postępuj jak kol. pisze.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      |  |  |