Problem z czujnikiem polozenia wału |
Autor |
Wiadomość |
pem77 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2008, 20:51 Problem z czujnikiem polozenia wału
|
|
|
powiedzcie mi ludziska gdzie ja to znajde (czujnik położenia wału)? wstawiłem swojego gala na
komputer który właśnie mi to wskazał ten błąd. Następne pytanie to takie czy w/w ma cos wspólnego z wtryskami? a jeszcze jedno to czy pod wpływem temperatury może sie zmieniać nie korzystnie jego działanie? |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24286 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 16-05-2008, 21:20
|
|
|
jest w aparacie zaplonowym
z wtryskami ma tyle wspolnego, ze na jego podstawie ecu je odpowiednio uruchamia
jak na kazdy element elektroniczny temp. ma wplyw na jego dzialanie (jeszcze zalezy jaka, bo jak wiemy silniki pracuja w temp. miedzy -40 a +90) |
|
|
|
 |
pem77 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-05-2008, 07:38
|
|
|
Więc wnioskuje że ma on jakąś właściwą rezystancje?! a skoro tak czy jest możliwość dokonania pomiaru? jak to zrobić? |
|
|
|
 |
Vlad [Usunięty]
|
Wysłany: 28-05-2008, 12:49
|
|
|
jest to element optoelektroniczny z jednej strony swieci dioda z drugiej czujnik ktory reaguje na to swiatlo generując impuls elektryczny. Do tego blaszka z diurką ktora sie obraca i przyslania w okreslonych momentach diode. Wiec znajdż kabelek ktorym sygnal wychodzi z aparatu wetknij tam igle i obracaj walkiem aparatu i na mierniku cywrowym powinienes zauwazyc skoki napiecia. Najlepiej to ogladac oczywiscie na oscyloskopie:D |
|
|
|
 |
PAVEU
Mitsumaniak MitsuManiak:)

Auto: '89 E33A 4G63 2.0
Pomógł: 3 razy Dołączył: 18 Kwi 2008 Posty: 173 Skąd: Loobleen, 10-ta
|
Wysłany: 04-09-2008, 00:54
|
|
|
odgrzewam kotleta. misiak pokazuje mi rowniez blad tego czujnika. gdy bede juz mial uzywke w reku to jak go wymienic ? widzialem on z aparatu idzie prosto do bloku silnika jakos go widac tam ponizej listwy wtryskowej. jak to wymienic ? jest jakos wrecany? wsuwany? czy cos ? pytam zeby nie urwac czegos
pozdrawiam! |
_________________ PROUD E33A OWNER  |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24286 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 04-09-2008, 23:20
|
|
|
ale ktorego? - pod kolektorem ssacym??? - masz czujnik spalania stukowego... jest wkrecany |
|
|
|
 |
PAVEU

|
Wysłany: 05-09-2008, 21:10
|
|
|
Tak Tak tzn Knock sensor juz mi Bartek odpowiedzial ze to stukowy wchodzi do bloku silnika. a czujnik polozenia walu idzie od aparatu zaplonowego gdzies dalej, po prostu pomylilem sie ja dziekuje Wam za odpowiedzi
pozdrawiam! |
|
|
|
 |
pem77 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-09-2008, 12:36
|
|
|
aby dobrac się do czujnika połozenia wału trzeba zdjąc kopułke
zdjąc platynki i już prawie masz to pod ręką
odkręcasz jeszcze cały !! moduł i już możesz go wymienic.
ponizej zostaje jeszcze cewka zaplonowa ale jej nie musisz już rusza
zapamietaj jak była załozona blaszka perforowana bo to istotna sprawa.
nie daj sie też zwieśc niby wkrętom na module. jest on jednorazowy i nierozbieralny.
ja wymienilem u siebie moduł i gal smiga (prawie) aż milo jeszcze tylo kompa musze uleczyc ale na to kasy brak |
|
|
|
 |
PAVEU

|
Wysłany: 06-09-2008, 14:26
|
|
|
co do tego czujnika polozenia wału to ChE pokazal mi wlasnie taki blad z 3 wogole. nie wiem czy to troche nie ma zwiazku z bledem wtryskiwaczy (tez taki blad pokazal) bo w serwisowce jest napisane ze gdy wlasnie blad cz.wału pokazuje to zeby sprawdzic wtryskiwacze. 1 wtrysk mam na pewno srednio na jeza sprawny i stad moglbyc ten blad. Poza tym w serwisowce jest napisane ze przy bledzie cz. wału prawdopodobne zdarzenie to : zatrzymanie silnika lub niemozliwe jego urochomienie. u mnie zapala normlanie wiec ten blad traktuje tak srednio- fakt faktem ze czujnik najprawdopodobniej wymienie.
pozdrawiam i dziekuje |
|
|
|
 |
pem77 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-09-2008, 16:17
|
|
|
jezeli auto zapala i chodzi nie przerywajac to napewno niemasz sie co martwi o ten czujnik
jest sprawny
w moim przypadku także pokazywał ten bład ale to była fikcja.
czujnik dopiero faktycznie dziwnym zbiegiem okoliczności padl
pare miesięcy później . i to byl całkowity zgon auta
nie zapalał na niczym.
jezeli z kompem jest cos nie tak to tez pokazuje rózne błędy.
u mnie na krótko wtryskiwacze chodza . niestety sam komp nie daje im sygnału. |
|
|
|
 |
|