Przesunięty przez: Gene 06-03-2008, 11:30 |
L200 z zachodu. |
Autor |
Wiadomość |
tara [Usunięty]
|
Wysłany: 18-12-2007, 18:59 L200 z zachodu.
|
|
|
Czy ktoś borykał się ze sprowadzeniem nowego L200 z Niemiec? Interesują mnie wszelkie perturbacje prawno administracyjne tzn. opłaty, koszty dodatkowe, cła, akcyzy, problemy związane z rejestracją, rozliczeniem VATu i gwarancją. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. |
|
|
|
 |
atrade [Usunięty]
|
Wysłany: 18-12-2007, 20:58
|
|
|
ja kupilem super sprawa w niemczech placisz cene netto w polsce placisz vat rejstrujesz koszt ok 1000 zl z tlumaczeniami itd akcyzy cła nie ma ja polecam bo jest duzo taniej |
|
|
|
 |
tara [Usunięty]
|
Wysłany: 18-12-2007, 22:36
|
|
|
Rozumiem, że załatwiasz tam próbne tablice i ubezpieczenie. Po przyjeździe do Polski robisz przegląd techniczny, rejestrujesz na nasze tablice, tłumaczysz fakturę i dopłacasz VAT, który bez problemu możesz rozliczyć? Jeśli tak to bajka.
Nie wiedziałem do końca jak to jest rozwiązane z VATem właśnie. |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19-12-2007, 10:03
|
|
|
tara napisał/a: | i gwarancją |
na forum jest troche o klopotach chocby i ten temat: http://www.mitsubishi-gra...pic.php?t=11851
nie caly, ale problem jest przez posiadaczy aut kupionych poza siecia polskich dealerow opisywany. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
tara [Usunięty]
|
Wysłany: 19-12-2007, 21:52
|
|
|
Tak, czytałem ten wątek i wiadomo że jestem pełen obaw, tak samo jak jestem pełen czy dobrze wybrałem decydując się na L200. Ryzyko jest zawsze i myślę, że to zależy od tego jak się trafi, na jaki egzemparz. Co nie oznacza, że należy się liczyć z dodatkowymi kosztami i problemami. Nie wiem jak z innymi wersjami, mnie interesuje wersia Invite i przy obecnym kursie Euro jest ona naprawdę powalająca... Nawet jak przewidzi się wszelkie niedogodności zwiazane z serwisem, gwarancją i niedogodnością jechana ponad 1000km po auto. Nic za darmo.... |
|
|
|
 |
piotr_nowy [Usunięty]
|
Wysłany: 19-12-2007, 22:06
|
|
|
A jak to wygląda przy autach z poza unii ? |
|
|
|
 |
Antonius [Usunięty]
|
Wysłany: 23-12-2007, 11:38
|
|
|
Kolego pojawił się mały problem -to ustawa unijna z marca bierzącego roku odnośnie kwalifikacji auta jako ciężarowego - u nas nie do końca wiadomo jak ją interpretować.Chodzi mianowicie o akcyzę - auto nie jest ciężarówką jeżeli paka ma mniej niż 50% długości rozstawu osi -mitsu na pewno nie ma i tutaj jest problem bo mogą nawet przyszłości kazać i Tobi i innym "dopłacić" akcyzę i odrobinę vatu.Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Maciej [Usunięty]
|
Wysłany: 20-01-2008, 13:41
|
|
|
Ja właśnie w ubiegłym tygodniu kupiłem L 200 w Niemczech.Prawdopodobnie końcem nadchodzącego tygodnia pojadę odebrać. Myślę że nie powinno być większych problemów.Jak wrócę podzielę się szczegółami. |
|
|
|
 |
FABIO [Usunięty]
|
Wysłany: 18-03-2008, 15:23
|
|
|
zawsze mozna auto sprowadzic przez firme sie tym zajmujaca,oni wtedy wszystkim sie zajmuja.mnie wyliczyli u nas w salonie cale wyposarzenie na 190tys a zaplacilem 25tys mniej w firmie ktora go sprowadzila.klopoty sa jak cos sie stanie ,serwisy robia focha i patrza bykiem |
|
|
|
 |
Thor [Usunięty]
|
Wysłany: 20-03-2008, 08:51
|
|
|
Antonius napisał/a: | Kolego pojawił się mały problem -to ustawa unijna z marca bierzącego roku odnośnie kwalifikacji auta jako ciężarowego - u nas nie do końca wiadomo jak ją interpretować.Chodzi mianowicie o akcyzę - auto nie jest ciężarówką jeżeli paka ma mniej niż 50% długości rozstawu osi -mitsu na pewno nie ma i tutaj jest problem bo mogą nawet przyszłości kazać i Tobi i innym "dopłacić" akcyzę i odrobinę vatu.Pozdrawiam |
Nie jest tak jak mówisz, bo nie dotyczy to wydzielonej konstrukcyjnie części ładunkowej pojazdu. innymi słowy jak masz kangoo to musisz liczyć %, jak masz l200 lub inną ciężarówke to nie. |
|
|
|
 |
elili [Usunięty]
|
Wysłany: 20-03-2008, 13:03
|
|
|
Thor napisał/a: | Antonius napisał/a: | Kolego pojawił się mały problem -to ustawa unijna z marca bierzącego roku odnośnie kwalifikacji auta jako ciężarowego - u nas nie do końca wiadomo jak ją interpretować.Chodzi mianowicie o akcyzę - auto nie jest ciężarówką jeżeli paka ma mniej niż 50% długości rozstawu osi -mitsu na pewno nie ma i tutaj jest problem bo mogą nawet przyszłości kazać i Tobi i innym "dopłacić" akcyzę i odrobinę vatu.Pozdrawiam |
Nie jest tak jak mówisz, bo nie dotyczy to wydzielonej konstrukcyjnie części ładunkowej pojazdu. innymi słowy jak masz kangoo to musisz liczyć %, jak masz l200 lub inną ciężarówke to nie. |
Dotyczy.
MMC płaci akcyzę za eLki |
|
|
|
 |
Maciej [Usunięty]
|
Wysłany: 20-03-2008, 14:29
|
|
|
A sprowadzając auto np. z Niemiec indywidualnie nie płacisz. Taka sytuacja to tylko w Polsce może być ( jeżeli oczywiście to prawda że MMC płaci). |
|
|
|
 |
Herkules13 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-03-2008, 17:15
|
|
|
A ja chciałbym dodać, że prawo nie działa wstecz, więc my nie będziemy musieli nic płacić, ponad to co już zapłacone |
|
|
|
 |
elili [Usunięty]
|
Wysłany: 21-03-2008, 15:24
|
|
|
Herkules13 napisał/a: | prawo nie działa wstecz, więc my nie będziemy musieli nic płacić |
optymista |
|
|
|
 |
Maciej [Usunięty]
|
Wysłany: 22-03-2008, 13:18
|
|
|
Niby powinno być tak jak pisze Herkules13, a np na informacji Urzędu Celnego usłyszałem że wydanie przez Wydział Komunikacji decyzji o zarejestrowaniu pojazdu kończy procedury celne ( pytanie dotyczyło oczywiście 13,6 % akcyzy )
[ Dodano: 22-03-2008, 13:24 ]
atrade, w 100 % się zgadzam z Twoją opinią a tak na marginesie to czy może zagłębiałeś się w szczegóły związane z MAP ? Jeżeli próbowałeś to rozgryźć to podziel się doświadczeniami |
|
|
|
 |
|