Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Czarnobyl, miasto Prypeć
Autor Wiadomość
josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-04-2006, 17:01   Czarnobyl, miasto Prypeć

Zaciekawił mnie ostatnio dość mocno temat Czarnobyla.
Szperałem sobie w internecie i okazało się, do praktycznie całej 30km zony wokół elektrowni organizowane są wycieczki.
Kiedyś w głowie mi się nie mieściło jak oglądałem fotoreportaże jednej Ukrainki, która na motocyklu jeździła po całym tym terenie, a tu proszę.
Przepustki i przewodnika organizuje Ukraińska firma.
Nie będę się tutaj za bardzo rozpisywał. Ludzie ze strony www.opuszczone.com byli tam 2 razy w zeszłym roku. Wrażenie jakie robi opuszczone miasto i sama elektrownia są podobno nie do opisania.
Zdjęcia na powyższej stronie można oglądać po wejściu w galerie-->Ukraina.
W dziale bonus ciekawy artykuł (4 od góry).

To teraz szukam chętnych na wyprawę w wakacje. :wink:
Ostatnio zmieniony przez josie 20-04-2006, 17:02, w całości zmieniany 1 raz  

piwkotom 
moderator mitsumaniak
maruda

Auto: Touareg V8 :)
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 20-04-2006, 19:38   

w poprzedniej polityce byl duzy artykul o Czernobylu i calej tej akcji. Okazuje sie ze strefa nienormatywnego skazenia nie jest i nigdy nie byla wieksza niz w promieniu 1km. Ofiar tez bylo tylko kilkadzisiat a nie tysiace jak sie o tym mowilo a w Polsce zagrozenia nie bylo wogole. Na ukranie niepotrzebnie wysiedlono ponad 300 tysiecy ludzi. Na dodatek okazuje sie ze te placze byly po to zeby wyciagnac kase z calego Swiata. Byly to podobno miliardy dolarow!!! wiec bylo o co sie bic ;)

Niestety nie moge znalezc tego artykulu w Polityce ale jest cos o tym w Le Monde , chociaz artykul w polityce byl o wiele bardziej bezlitosny dla calego incydentu. Jesli to kogos interesuje moge zarzucic skan ;)

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 20-04-2006, 20:06   

najgorzej i tak jest na białorusi, bo jak poszedł obłok w kierunku Moskwy, to sowieci zamanipulowali pogodą, ze spadł deszcz...deszcz własnie z tą całą zawartością prosto nad Białoruś na tereny na południe od Tuli.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 20-04-2006, 20:11   

Josie - też czytałem artykuły tej kobitki na motorze. Spędziłem kiedyś wiele dni "w jej świecie".

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 23-04-2006, 09:47   

26 kwietnia, środa, 21:00, Discovery Channel - "Czarnobyl" - "dokument ujawnia nieznane fakty dotyczące katastrofy sprzed 20 lat. W filmie wykrzystano relacje świadków, a także wspomnienia byłego prezydenta Michaiła Gorbaczowa. Pokazane zostały archiwalne zdjęcia Igora Kostina, jedynego fotografa, który dzień po dniu dokumentował tragiczne wydarzenia i ich skutki. Przypłacił to chorobą popromienną, nadal jednak mieszka na Ukrainie i kontynuuje swoją misję kronikarza katastrofy."

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Memphis
[Usunięty]

Wysłany: 27-04-2006, 02:23   

Cholera przegapiłem, mam nadzieje że to jeszcze powtórzą.

Kiedyś widziałem super program na National Geographic, nie pamiętam jak się nazywał ale pokazywali krok po kroku jak dana tragedja się odbywała. I widziałem między innymi o Czarnobylu.
Wiecie że tam miejscowi łowili ryby z jeziora chłodzącego reaktor :shock:

piwkotom 
moderator mitsumaniak
maruda

Auto: Touareg V8 :)
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 27-04-2006, 02:41   

Memphis napisał/a:
Wiecie że tam miejscowi łowili ryby z jeziora chłodzącego reaktor :shock:

i?
woda w jeziorze nie ma nic wspolnego z ta oplywajaca rektor. Obieg pierwotny jest obiegiem zamknietym.
Faktem jest, ze ciepla wiec i rybki pokazne ;) cos takiego mozna zaobserwowac zreszta przy kazdej elektrocieplowni wypuszczajacej goraca wode do rzek, kanalow czy jezior. Tam zawsze sa dorodne sztuki ;)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 27-04-2006, 08:34   

No cóż - fakty są takie, że energia atomowa jest najczystszą do tej pory wynalezioną - nie licząc wiatru. A kiedy kryterium jest ilość wytwarzanej energii, to w ogóle jest bezkonkurencyjna. Każda inna (ropa, węgiel - ba nawet wodna ma ogromny wpływ na środowisko, bo trzeba zapory budować) daje do atmosfery albo ogromne ilości przemian spalania, albo wpływa niszcząco poprzez zmiany, jakim trzeba poddać miejscowy ekosystem.
Problemem jest jednak utrzymanie jej w ryzach i w razie awarii, to tradycyjne są oczywiście górą (czyli mniej zanieczyszczą). Ale - choć każdy powinien być przygotowany na sytuacje wyjątkowe - przecież nie buduje się elektrowni w zamiarem jej uszkodzenia.

Chooper 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-04-2006, 21:36   

Bardzo ciekawa alternatywą pooza wiatrem i atomkami jest energia geotermalna..czysta, dochodowa i wydajna...
minus: nie wszędzie może być uzywana, ale np. doskonale poradzili sobie Islandczycy, których ponad 90% energii jak nie więcej, to własnie ta z wnętrza ziemi.

Co do Czarnobyla, jeszcze, to jakiś czas temu wpadły mi w łapki ciekawe statystyki pomiarów radiologicznych na terenie Polski w ostatnich latach. Zestawiono w tych pomioarach stopień ilości wytwarzanego promieniowania przez rózne źródła (czarnobyl, komórki, TV, promienie X używane w medycynie, oraz naturalne promieniowanie które wytwarza matka natura)
Wyniki bardzo ciekawe
najwięcej promieniowania pochłaniamy koleno od TV, komórek, promieniowania X, Czarnobyla, i od matki natury.
Z czego wartość dla czarnobyla była blisko 200 razy mniejsza niż wartość dla TV, a 8 razy mniejsza od promieni X.
Słowem, mozna między bajki włozyć sobie opowiastki o tym, że teraz jeszcze odczuwamy szkodliwy wpływ tamtej tragedii.
Z resztyą ostatnio w |"Metropolu" był wywiad z mądrym człowiekiem z instytutu własnie związanego z radiologią etc. to powiedział to samo...

[ Dodano: 27-04-2006, 21:52 ]
Jeżeli ktoś byłby zainteresowany, to w weekend moge wstawić ten dokument z Disciovery z 26.IV do pobrania, jeżeli ktoś nie widział
proszę o info jakby co ;)

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 28-04-2006, 11:01   

Ja jestem zainteresowany.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

igi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Kombi 1.6 Invite
Wysłany: 28-04-2006, 11:29   

Ja również jestem zainteresowany. Jak będziesz miał to daj znać na pw

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 28-04-2006, 12:13   

i ja też

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 28-04-2006, 12:30   

Ja również chętnie bym obejrzał.

Cezar 
Mitsumaniak
Veni, Vidi, Vici

Auto: Mondeo x2
Wysłany: 28-04-2006, 15:06   

To ja tez poprosze
Daewoo Matiz '00 22.07.2013 - 11.11.2016
Ford Focus '99 13.10.2015 - 05.06.2019
Ford Mondeo Panther Black Titanium X 17.05.2019 - ...
Polski Fiat 125p '80 1.5 12.1980 - ...

______________EA5A & EA2A

Chooper 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-04-2006, 17:56   

ok, to "dossię" do końca i wstawię na jakiś "megaupload" co by każdy sobie pobrał i obejżał..narazie idzie jak krew z nosa, bo limit miesięczny przekroczyłem, ale mysle, ze sie uda...w końcu to tylko ok. 0,5 GB ;)

Odpowiedz do tematu