Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wygłuszenie drzwi
Autor Wiadomość
spooner
[Usunięty]

Wysłany: 21-06-2008, 17:13   Wygłuszenie drzwi

Witam.
Czy moze ktos mi powiedziec ile wiecej beda wazyc jedne drzwi po wygluszeniu i czy sa rozne grubosci mat wygluszajacych, jezeli tak to jaki jest przyrost wagi wzgledem grubosci?
Z gory dzieki.

SALWA
[Usunięty]

Wysłany: 21-06-2008, 17:24   

ooo podpinam się bo sam musze zrobić taki zabieg.. narazie to mi cała tapicera lata :/...

Ps.Podejrzewam że przytyją max 2kg ... w końcu mata nie jest taka ciężka...

M4mooT
[Usunięty]

Wysłany: 21-06-2008, 20:27   

zalezy ile tych mat tam nawalisz :) ale co to za roznica czy to 2kg czy 5?

spooner
[Usunięty]

Wysłany: 22-06-2008, 09:56   

dzieki za odpowiedzi, myslalem ze na jednych drzwiach przybedzie po kilkanascie kilo ale jak dojdzie tylko 2-5 kg na jedne to jest superek

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-06-2008, 10:37   

A ja bede lamerski i zapytam co daje wygluszenie drzwi? Jakies mniejsze rezonanse czy moze chodzi o dzwieki z zewnatrz?

Krzychu

M4mooT
[Usunięty]

Wysłany: 22-06-2008, 12:01   

tzn ja nie wazylem tego wiec nie jestem pewien czy to bedzie tyle ale nie jest to kilkanascie kilo no chyba ze liczyc z glosnikami :P i tez zalezy co kto ma :)

wygluszenie daje sporo polecam. poprawa dzwieku i nawet glosniejsze granie czy troche wiecej basu. drzwi nie wpadaja w rezonans tak latwo i nie graja ci blachy czy tapicerka tylko glosniki :) . dzwiekami z zewnatrz raczej sie nie ma co przejmowac:) a jak teraz mam wygluszone drzwi to powiem ze poza tym ze zestaw przedni ostro daje w srodku to na zewnatrz prawie nic nie slychac dopoki nie otwrze okna czy drzwi. takze mozna sobie glosno sluchac muzy i nie robic wioski :P a jak ktos lubi moze se okno otworzyc zawsze i "poszpanowac" :lol:

spooner
[Usunięty]

Wysłany: 22-06-2008, 12:25   

szpanowac nie chce chociaz lubie miec otwarte okno, narazie skupiam sie na tym aby we wnetrzu bylo ciszej a pozniej bedzie i lepsze audio

Ursus 
Mitsumaniak
Zbieram na Gala

Auto: Galant `99 2.0TD skasowany:(
Wysłany: 28-06-2008, 20:28   

A powiedzcie mi jak wygłuszać drzwi i gdzie naklejać maty?? Czy tylko na zewnętrznej stronie drzwi, tzn bezpośrednio pod tapicerką, czy wewnątrz drzwi również i po której stronie?? Czy chodzi tu tylko o położenie mat na samej konstrukcji drzwi czy również na zaklejeniu matami wszystkich otworów w drzwiach co rozumiem wiąże się wówczas z wyrzuceniem fabrycznie naklejonej tak folii??

Serek 
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Wysłany: 28-06-2008, 22:18   

Generalnie drogi są dwie:
1. usztywnić poszycie (blachy) drzwi - walka z rezonansem oraz hałasem z zewnątrz
2. utworzyć komorę dla pracy głośnika średnio-niskotonowego

W pierwszym przypadku nałożenie warstw mat bądź innego środka na wewnętrzne oraz zewnętrzne (pod tapicerką) poszycie drzwi oraz na samą tapicerkę w zależności od wykonania likwiduje przyczynę powstawania "denerwującego" drgania elementów a także zmniejsza hałas dobiegający z zewnątrz pojazdu. No i oczywiście ten przyjemny dźwięk podczas zamykania drzwi :wink: . Warto także zaopatrzyć się w gąbkę, jeżeli pod cięgnami jej nie ma.
W drugim zaś można "pokusić" się o stworzenie zamkniętej komory dla głośnika osadzonego w drzwiach. W zależności od konstrukcji drzwi pokrywa się je w całości środkiem tłumiącym (kilka warstw) z ew. "zaszyciem" dziur przy pomocy aluminiowych elementów.
Najprostszym rozwiązaniem jest dokładne oczyszczenie drzwi - usunięcie folii, masy bit., odtłuszczenie powierzchni, nakładanie mat "na ciepło", w możliwie małych odstępach. Mozna także warstwę mat pokryć następnie środkiem bitum. dla utrwalenia podkładu z mat (te tańsze potrafią się kruszyć i odłamywać).
P.S. Wystarczy wpisać "wygłuszanie drzwi" w wyszukiwarce i wybrać opcję przeglądania zdjęć. Jest sporo artykułów w sieci popartych fotorelacją.

Odpowiedz do tematu