Wygłuszenie drzwi |
Autor |
Wiadomość |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 21-06-2008, 17:13 Wygłuszenie drzwi
|
|
|
Witam.
Czy moze ktos mi powiedziec ile wiecej beda wazyc jedne drzwi po wygluszeniu i czy sa rozne grubosci mat wygluszajacych, jezeli tak to jaki jest przyrost wagi wzgledem grubosci?
Z gory dzieki. |
|
|
|
 |
SALWA [Usunięty]
|
Wysłany: 21-06-2008, 17:24
|
|
|
ooo podpinam się bo sam musze zrobić taki zabieg.. narazie to mi cała tapicera lata :/...
Ps.Podejrzewam że przytyją max 2kg ... w końcu mata nie jest taka ciężka... |
|
|
|
 |
M4mooT [Usunięty]
|
Wysłany: 21-06-2008, 20:27
|
|
|
zalezy ile tych mat tam nawalisz ale co to za roznica czy to 2kg czy 5? |
|
|
|
 |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 22-06-2008, 09:56
|
|
|
dzieki za odpowiedzi, myslalem ze na jednych drzwiach przybedzie po kilkanascie kilo ale jak dojdzie tylko 2-5 kg na jedne to jest superek |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 22-06-2008, 10:37
|
|
|
A ja bede lamerski i zapytam co daje wygluszenie drzwi? Jakies mniejsze rezonanse czy moze chodzi o dzwieki z zewnatrz?
Krzychu |
|
|
|
 |
M4mooT [Usunięty]
|
Wysłany: 22-06-2008, 12:01
|
|
|
tzn ja nie wazylem tego wiec nie jestem pewien czy to bedzie tyle ale nie jest to kilkanascie kilo no chyba ze liczyc z glosnikami i tez zalezy co kto ma
wygluszenie daje sporo polecam. poprawa dzwieku i nawet glosniejsze granie czy troche wiecej basu. drzwi nie wpadaja w rezonans tak latwo i nie graja ci blachy czy tapicerka tylko glosniki . dzwiekami z zewnatrz raczej sie nie ma co przejmowac:) a jak teraz mam wygluszone drzwi to powiem ze poza tym ze zestaw przedni ostro daje w srodku to na zewnatrz prawie nic nie slychac dopoki nie otwrze okna czy drzwi. takze mozna sobie glosno sluchac muzy i nie robic wioski a jak ktos lubi moze se okno otworzyc zawsze i "poszpanowac" |
|
|
|
 |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 22-06-2008, 12:25
|
|
|
szpanowac nie chce chociaz lubie miec otwarte okno, narazie skupiam sie na tym aby we wnetrzu bylo ciszej a pozniej bedzie i lepsze audio |
|
|
|
 |
Ursus
Mitsumaniak Zbieram na Gala
Auto: Galant `99 2.0TD skasowany:(
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Wrz 2007 Posty: 680 Skąd: Skoczów
|
Wysłany: 28-06-2008, 20:28
|
|
|
A powiedzcie mi jak wygłuszać drzwi i gdzie naklejać maty?? Czy tylko na zewnętrznej stronie drzwi, tzn bezpośrednio pod tapicerką, czy wewnątrz drzwi również i po której stronie?? Czy chodzi tu tylko o położenie mat na samej konstrukcji drzwi czy również na zaklejeniu matami wszystkich otworów w drzwiach co rozumiem wiąże się wówczas z wyrzuceniem fabrycznie naklejonej tak folii?? |
_________________ Gdybyśmy sami nie mieli wad, nie sprawiałoby nam takiej przyjemności stwierdzać je u innych.
 |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 28-06-2008, 22:18
|
|
|
Generalnie drogi są dwie:
1. usztywnić poszycie (blachy) drzwi - walka z rezonansem oraz hałasem z zewnątrz
2. utworzyć komorę dla pracy głośnika średnio-niskotonowego
W pierwszym przypadku nałożenie warstw mat bądź innego środka na wewnętrzne oraz zewnętrzne (pod tapicerką) poszycie drzwi oraz na samą tapicerkę w zależności od wykonania likwiduje przyczynę powstawania "denerwującego" drgania elementów a także zmniejsza hałas dobiegający z zewnątrz pojazdu. No i oczywiście ten przyjemny dźwięk podczas zamykania drzwi . Warto także zaopatrzyć się w gąbkę, jeżeli pod cięgnami jej nie ma.
W drugim zaś można "pokusić" się o stworzenie zamkniętej komory dla głośnika osadzonego w drzwiach. W zależności od konstrukcji drzwi pokrywa się je w całości środkiem tłumiącym (kilka warstw) z ew. "zaszyciem" dziur przy pomocy aluminiowych elementów.
Najprostszym rozwiązaniem jest dokładne oczyszczenie drzwi - usunięcie folii, masy bit., odtłuszczenie powierzchni, nakładanie mat "na ciepło", w możliwie małych odstępach. Mozna także warstwę mat pokryć następnie środkiem bitum. dla utrwalenia podkładu z mat (te tańsze potrafią się kruszyć i odłamywać).
P.S. Wystarczy wpisać "wygłuszanie drzwi" w wyszukiwarce i wybrać opcję przeglądania zdjęć. Jest sporo artykułów w sieci popartych fotorelacją. |
|
 |
|