Mistrz kosztów Carisma 1.6LPG vs 1.9DID |
Autor |
Wiadomość |
bomar007
Mitsumaniak

Auto: Carisma GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-06-2009, 20:15 Mistrz kosztów Carisma 1.6LPG vs 1.9DID
|
|
|
Drodzy Mitsumaniacy, mam pytanie z jakim silnikiem Carisma będzie tańsza w eksploatacji i czy ta róznica bedzie znaczna? Wydaje mi się że przy obecnych cenach to jednak 1.6z LPG bedzie tańszy, wiadomo że zależy to głównie od ilości spalanego paliwa, ceny i dodatkowych kosztów związanych z naprawami, itd. Ciekawy jestem czy ta różnica faktycznie jest dość znaczna, bo jednak ta DID na pewno daje dużo frajdy z jazdy. Z racji pokonywania dużej ilości kilometrów przez moją żonę muszę patrzeć na koszty i kupić samochód tani w eksploatacji, a że żonie i mi tak sie spodobała Carisma, więc rozważamy wybór 1.6 103km z LPG lub 1.9 DID 116km.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kubas
Mitsumaniak kubas
Auto: Lancer 2.0 DI-D '09r. INTENSE
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lis 2007 Posty: 226 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 04-06-2009, 20:37
|
|
|
Zarówno w jednym jak i w drugim przypadku, gdy trafisz na zajechane auto to i tu i tu bedziesz mial naprawy. Fakt faktem gdyby to byly problemy z silnikiem to kosztowo wiecej może wyniesc ta z silnikiem DiD. Co do pozostałych podzespołów to wydaje mi się, że koszty napraw mogą być w podobnych cenach. Ale jak wiadomo diesel jest autem, które kupuje się na duże przebiegi i z reguły samochodami z silnikami DiD robi się o wiele większe przebiegi niż benzyną, z którą często po przekroczeniu 200 K km zaczynają być kłopoty. Myślę, że każdy z obecnych tu na forum znajdzie wiele zalet i wad, zarówno jednej jak i drugiej opcji. Ja osobiście jestem przeciwnikiem gazu. Jeszcze nie spotkałem osoby, która by nie narzekała po dłuższej eksploatacji auta na gazie. Wybór należy do Ciebie |
|
 |
Kris1980_147
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 16v + sekwencja
Pomógł: 10 razy Dołączył: 12 Kwi 2008 Posty: 334 Skąd: Rogoźnik
|
Wysłany: 04-06-2009, 21:24
|
|
|
Mnie koszt przejechania 100km kosztuje przy obecnych cenach LPG (ostatnio tankowałem za 1,60zł) 14-15zł. Średnio pali mi 9,0l/100km +/-0,4 litra, w zależności od tego ile się stoi w korkach.
Trasy nie liczę, bo i tak jak jadę w trasę to nie oszczędzam i jak jest tylko możliwość to wciskam gaz głębiej. Więc i tak przy wyższych prędkościach spalanie jest takie jak w mieście o ile nie większe.
Ale jadąc w miarę ekonomicznie to myślę że spalanie rzędu 7,5-8,0 litrów/100km to realny wynik.
Nie napiszę więcej, bo Carismę mam dopiero od roku na LPG i zrobiłem łącznie przez ten rok 23kkm.
Co do wymian to oprócz rzeczy eksploatacyjnych nic innego nie wymieniałem (2xolej+filtr oleju i powietrza, oraz świece) |
|
|
|
 |
bumbum
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 GLX :)
|
Wysłany: 04-06-2009, 22:01
|
|
|
Zgadzam się z tym co Kris1980_147 pisze,1.6 LPG 8l/100 przy ekonomi, mi spali 9-10,
auto mam od paru miesięcy i mam wymioniene filtry, olej, sprzęgło i naprawione wtryskiwacze od gazu bo syfu dostały z mojej raczej winy (160zl i 40min roboty)
moje ostatnie wyniki:
trasa 7.6
trasa+miasto(delikatna noga) 8.4
DiD'a nie znam |
Ostatnio zmieniony przez bumbum 07-06-2009, 22:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 04-06-2009, 22:09
|
|
|
kubas napisał/a: | robi się o wiele większe przebiegi niż benzyną, z którą często po przekroczeniu 200 K km zaczynają być kłopoty |
ja znam przypadki odwrotnosci, nie ma reguly...jak dbasz tak masz
bomar007 napisał/a: | Wydaje mi się że przy obecnych cenach to jednak 1.6z LPG bedzie tańszy |
Nie lubie ani gazu ani ON, ale z tych dwoch przypadkow wydaje mi sie ze przy dzisiejszych cenach LPG jest to najtanszy sposob na poruszanie sie samochodem
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
j-rules
Mitsumaniak devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 1422 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 04-06-2009, 22:12
|
|
|
Co do spalania to mozna szybko obliczyc mniej wiecej przyblizony wynik.
cena ON w moim miescie to 3,70 spalanko DiDa - mniej wiecej tyle co kazdy nowoczesny TeDek, mysle ze w miescie mozna sie zmiescic ponizej 7 litrow, delikatna jazda i , jest wg mnie realne. W trasie spokojnie mozna zejsc ponizej 6 i to nawet z ciezkawa noga, jezdzac spokojnie, to nawet ponizej 5 sie da!
Suma sumarum, skrajnie liczac :
Miasto - 7L*3,70 wychodzi 26 PLN za 100 km
Trasa - 5L*3,70 wychodzi 18,5 PLN
Jak widac z tych suchych obliczen jazda w miescie to przewaga LPG zdecydowana, jednak na trasie roznica juz tak duza nie jest (kilka zlotych na kazde 100 km)
Obliczenia LPG koledzy juz podali wyzej.
Oczywiscie to tylko teoria i to przy delikatnej jezdzie |
_________________ Najpierw ty popracujesz a ja odpoczne, pozniej na odwrót, ja odpoczne a ty popracujesz
 |
|
|
|
 |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 05-06-2009, 15:42
|
|
|
moja Cari DI-D po miescie pali okolo 6.2-6.4 litra (realny wynik) i jest to dosc dynamiczna jazda z tymi 7 i delikatna jazda to przesadziles |
|
|
|
 |
ZEROSUPER
Mitsumaniak MastaOfDiseasta

Auto: Space Star 1.8GDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 13 Lut 2009 Posty: 420 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 05-06-2009, 16:00
|
|
|
Dorzucę swoje trzy grosze, co prawda nie będzie o Cari, ale mam pod nosem bardzo podobne porównanie. Moich dwóch wujków jeżdzi Golfami IV i zrobili któregos razu takie porównanie kosztów eksploatacji swoich aut. Pierwszy golf to 1.9 TDI 90KM drugi to benzyna 1.6 105KM z podtlenkiem LPG.
1.9TDI spalanie trasa: 5l miasto: 7l średnie na pełny bak: 6.4l
1.6LPG spalanie trasa: 8l miasto: 10l średnie na pełny bak: 9.7l
Jako że obydwaj robia podobną ilośc km rocznie koszty zużycia paliwa przemawiały na korzyść LPG. Gdyby nie koszty serwisowania. W TDI w ciągu roku wymioniony był olej i rozrząd. W LPG, olej, rozrząd, świece, kable zapłonowe (dwa razy bo pierwsze były lipne), auto trzy razy stało na warsztacie bo były problemy z LPG. Dodam że auta mają zblizony przebieg i są zadbane. Koniec końców wyszło że jak jest bezproblemowo to LPG daje rade, ale że nie było bezproblemowo to tańszy od LPG wychodzi nawet metanol |
_________________ Space Star GDI:
http://forum.mitsumaniaki...1024356#1024356
Carisma GDI:
http://forum.mitsumaniaki...p=512513#512513
http://www.polskajazda.pl...i/Carisma/77098 |
|
|
|
 |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 05-06-2009, 20:24
|
|
|
mialem kiedys auto z gazem i nigdy wiecej, jest dobry ale do czasu pozniej sa juz tylko same problemy, dlatego przesiadlem sie na diesla z czego jestem bardzo zadowolony (to nie jest moj pierwszy kontakt z dieslem) |
|
|
|
 |
Cichanos [Usunięty]
|
Wysłany: 05-06-2009, 21:27
|
|
|
Nie jestem zwolennikiem diesli w autach osobowych ale LPG to już jest pomyłka na całej linii. Trzeba też doliczyć wyższe koszta przeglądów rejestracyjnych oraz co dość ważne, nie na wszystkie parkingi podziemne się wjedzie.
Inna sprawa jest czy chcesz kupić auto benzynowe zasilane już instalacją LPG czy może myślisz o ewentualnym montażu.
Ale i tak ostateczna decyzja należy do Ciebie |
|
|
|
 |
Kris1980_147
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 16v + sekwencja
Pomógł: 10 razy Dołączył: 12 Kwi 2008 Posty: 334 Skąd: Rogoźnik
|
Wysłany: 05-06-2009, 21:54
|
|
|
Cichanos napisał/a: | Nie jestem zwolennikiem diesli w autach osobowych ale LPG to już jest pomyłka na całej linii. |
Każdy chwali to co ma ...
Cytat: | Trzeba też doliczyć wyższe koszta przeglądów rejestracyjnych |
Faktycznie, normalny przegląd kosztuje 100zł, a z LPG 160zł. Ale jakoś mnie to nie martwi. Przy każdym tankowaniu jestem do przodu o te 60zł. Średnio tankuję raz w tygodniu i przejadę na tym 400km. Łącznie w ciągu miesiąca zarabiam ok. 200zł jeżdżąc na LPG a nie na Pb (przy obecnych cenach LPG i Pb - tankuję do pełna za 50-60zł i zarabiam na tym 60-70zł)
Cytat: | nie na wszystkie parkingi podziemne się wjedzie. |
To prawda, ale czy ktoś to wogóle kontroluje. Podobnie jak z miejscami dla niepełnosprawnych przy marketach. Staje na nich kto chce a policja i tak jest bezradna, bo za parking odpowiedzialny jest właściciel gruntu.
Cytat: | Inna sprawa jest czy chcesz kupić auto benzynowe zasilane już instalacją LPG czy może myślisz o ewentualnym montażu.
Ale i tak ostateczna decyzja należy do Ciebie |
Ja kupiłem celowo samochód zasilany Pb z myślą że założę do niego instalację LPG. To mój drugi samochód z LPG i jestem z tego faktu zadowolony.
Jedyny minus gazu to mniejszy zasięg. Na pełnym baku benzyny zrobimy (powiedzmy) 750-800km a na pełnym zbiorniku gazu (w moim przypadku butla w miejsce koła - 48 litrów) ok. 400km. |
|
|
|
 |
Tomashi
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 12 Sty 2008 Posty: 391 Skąd: R.Śl.
|
Wysłany: 05-06-2009, 22:19
|
|
|
spooner napisał/a: | moja Cari DI-D po miescie pali okolo 6.2-6.4 litra (realny wynik) i jest to dosc dynamiczna jazda z tymi 7 i delikatna jazda to przesadziles |
pogratulować tak NISKIEGO spalania
Mi pali 7 l ,ale na bardzo krótkich trasach. Temat stary jak świat, kolega chwali się, że w "mieście" pali mu 6l ON. Z tym, ze 80% jazdy w tym rzekomym "mieście" to jazda 100km/h po średnicówce (dwupasmówka)
za @Robsonem: gaz jest tańszy. Jak cena za litr przekroczy 2 zł nie będzie tak wesoło. Póki co nie zapowiada się.
Acha, są jeszcze specjalne przeglądy LPG - nie wiem jaki koszt.
pozdrawiam |
_________________ *** porzuciłem Niemca dla euro-Japończyka ***
...i wróciłem znów do Niemca |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 06-06-2009, 13:10
|
|
|
Koszt zakupu Dida będzie wiekszy od 1.6 LPG, albo za dana kase: - 1.6 z lpg kupisz nowsze i z mniejszym przebiegiem. Także polecałbym bardziej opcje 1,6 z LPG |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 06-06-2009, 15:53
|
|
|
u mnie tak zwane miasto to dojazd do miasta (mieszkam na wsi) tak z 5 km z predkoscia ok 60-70km/h i po miescie srednio robie od 15-30 km zalezy od dnia i zdarza sie ze kilka razy robie takie "trasy" |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 06-06-2009, 23:06
|
|
|
A ja polecał bym DID,
jest jeden aspekt, jak kupisz 1.6 i założysz gaz to będziesz miał trudniej znaleźć kupca podczas odsprzedaży i więcej stracisz, JA bym od Ciebie auta z gazem nie kupił nawet gdyby miało złota kierownicę.
Ponadto nie akceptuję zapasu walającego się po kufrze.
Jak będziesz miał DID i będziesz dbał to łatwiej sprzedaż i mniej stracisz.
Reasumując: wszystko co zaoszczędziłeś (a jest tego niewiele) na LPG pójdzie w powietrze z twoim gazem i dostaniesz po tyłku. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
|