Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA5A/W 2.5] Pali bezpiecznik od immobilisera, możliwe przyc
Autor Wiadomość
fredfm 
Forumowicz

Auto: Galant 2,5 V6 98r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-04-2011, 21:20   [EA5A/W 2.5] Pali bezpiecznik od immobilisera, możliwe przyc

Witam

Koledzy zdarzyła mi się dziś okropna rzecz. Mój galant po przejechaniu ok 700km (z jedną przerwą ok 5h) umarł...

Wszystko zaczęło się podczas powrotu z Stolicy, w okolicach Kielc zgasł mi zegarek i radio. Sprawdziłem bezpieczniki są ok. Jadąc dalej bez radia dojechałem bez problemów do Tarnowa, tam zatrzymałem się na 5 minut chcąc kupić coś do picia. Po wejściu do auta odpaliłem go i przejechałem dosłownie 5 metrów, galant zgasł. Wszystkie kontrolki zgasły, brak jakiejkolwiek reakcji na kluczyk, mogłem jedynie włączyć światła pozycyjne i awaryjne. Przeglądnąłem obydwie skrzynki bezpieczników i okazało się że spalony jest bezpiecznik od immobilisera. Nie mając takowego (jakiś kwadratowy, inny) włożyłem zwykły w kostkę również 30A. Auto odpaliło, jednak radia i zegarka nadal nie było. Udało mi się przejechać na takim bezpieczniku jakieś 3 km i znów ta sama sytuacja. Wszystkie kontrolki gasną, auto toczy się na luzie.. Zjechałem na pobocze i tym razem poczekałem już na kolegę który mnie zaholował do domu..

Koledzy powiedzcie czy ktoś się spotkał z takim problemem, bezpieczniki przejrzałem i prócz 30A od immobilisera wszystkie są ok. W moich okolicach dobrych elektryków samochodowych brak, pozostałem sam na placu boju... a tak o Misia dbałem ;(

Proszę pomóżcie....
Ostatnio zmieniony przez Owczar 02-04-2011, 22:59, w całości zmieniany 1 raz  

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 02-04-2011, 21:26   

Może dodatkowa centralka alarmu szponci :?:
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

fredfm 
Forumowicz

Wysłany: 02-04-2011, 21:33   

a gdzie takową znaleźć?? póki co dodatkowy sterownik centralnego który kupiłem leży mi jeszcze w pudełku.. czeka na wolną chwilę aby go zamontować.

najdziwniejsze jest to że teraz po przekręceniu kluczyka wszystkie kontrolki są wygaszone. Nie próbuję narazie wkładać bezpiecznika od immo gdyż boję się że coś może się więcej spalić. Coś musi powodować zwarcie skoro bezpiecznik 30A wytrzymał kilka minut, no i radia i zegarka nadal brak.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 02-04-2011, 22:06   

A to odpada, bo myślałem, że masz dodatkową centralke montowaną, kurcze, najprościej to metodą eliminacji sprawdzać chyba
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 02-04-2011, 22:58   

fredfm, co to za nazwa tematu?!

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=54937

Wiesz jaki jest problem to napisza jak człowiek.

fredfm 
Forumowicz

Wysłany: 04-04-2011, 08:28   

Przepraszam Kolego... Ciągle się jeszcze uczę.

Dziś oddaję auto do mechanika. Brak czasu na samodzielne dochodzenie usterki a urlopu nie dostanę póki co. Jak tylko mechanik dojdzie co powoduje palenie bezpiecznika podzielę się tą wiedzą na forum.

[ Dodano: 11-04-2011, 15:05 ]
Koledzy udało się. Problemem palącego się bezpiecznik było radio samochodowe.. Dopóki było podłączone przepalał się bezpiecznik immobilisera oraz sławny już bezpiecznik odpowiedzialny za oświetlenie wnętrza, zegarek i radio. Po podłączeniu starego radyjka wszystko pięknie działa, a po wpięciu felernego po chwili wyrzuca ww bezpieczniki. Radio muszę oddać na gwarancję jednak to już nie ważne. Najważniejsze że Galant znów jeździ.

Bardzo dziękuję za pomoc.

Odpowiedz do tematu