Zaslepienie EGR w VR4 |
Autor |
Wiadomość |
maxkow [Usunięty]
|
Wysłany: 11-09-2008, 00:08 Zaslepienie EGR w VR4
|
|
|
przegladajac ostanio internet znalazlem kit do zaslepienia EGR w 3000gt mam pytanie co daje zaslepienie EGR i czy po zaslepieniu nie zapali sie Check?? |
|
|
|
 |
TroyaN [Usunięty]
|
Wysłany: 12-09-2008, 12:59
|
|
|
też widziałem ten "kit" Blaszki wycięte z alu |
|
|
|
 |
maxkow [Usunięty]
|
Wysłany: 14-09-2008, 21:54
|
|
|
Troyan tylko mam pytanie co one daja?? I czy w jakims negatywnym stopniu nie wplywa zaslepinie EGR na trwalosc silnika?? |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 15-09-2008, 12:55
|
|
|
EGR ma za zadanie recyrkulować część gazów powstałych w procesie spalania, obniżając zawartość szkodliwych zawiązków w spalinach. Kłania się norma czystości spalin.
Zaślepienie EGR sprawia, że do kolektora dolotowego nie dostają się w/w resztki (bardzo brudne, osadzające się na ściankach kolektora od wewnątrz oraz na przepustnicy) oraz ciepłe powietrze.
Efekt? Zmiana w składzie spalin oraz czysty dolot. |
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 15-09-2008, 13:23
|
|
|
Zaciąganie spalin do cylindra przez EGR zamiast mieszanki powietrza uzupełnia brakującą objetość ładunku w przypadku jazdy na ubogiej (w GDI) ponadto obniża temperaturę spalania. Zaślepianie ma swoje wady i zalety - zaletą jest czysty dolot a wadą toksyczność spalin i możliwe wypalanie gniazd. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Bogdan9999
Forumowicz
Auto: Probe
Pomógł: 1 raz Dołączył: 06 Wrz 2008 Posty: 40 Skąd: Przasnysz
|
Wysłany: 15-09-2008, 14:08
|
|
|
Wytnij blaszki z miedzi albo jeśli do niej nie masz dostępu to ze zwykłej puszki aluminiowej i gotowe. Wad oprucz troszke gorszych spalin nie ma, są tylko zalety które poprzednicy wymienili. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|