[Cari 1.8 GDI] Pytanie nowego usera forum i Cari |
Autor |
Wiadomość |
MotyF
Forumowicz

Auto: cari 1,8 gdi Ls HB 98'
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Lip 2008 Posty: 147 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 18-07-2008, 23:08 [Cari 1.8 GDI] Pytanie nowego usera forum i Cari
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów. To mój pierwszy post "u was". Od 3 dni jestem szczęśliwym posiadaczem Cari 1,8 GDi 1998 r. Przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi, choć może istnieje (na marginesie administruje duże większe forum i phpBB zamieniłem na IPB choćby ze względu na ułomność szukajki w phpbb)
1. Światło "na dachu" środkowe - chyba wiecie o co chodzi. Dziwnie guzik działa (bezwładność na środku). Pozatym nie świeci. Jak się do niego dobrać i czy jest automatyczne (przy otwieraniu drzwi)?
2. Panel lusterek itd (dół, lewa strona kierownicy)
Wpadł mi regulator (kółko) światel ale działa, pozatym halogeny i przeciwmgielne dziwnie się właczają. Jakby się lekko przepaliły. Da się wymienić styki czy trzeba cały panel. Czytałem, że panel wychodzi do przodu i delikatnie trzeba podważać. W których miejscach są zaczepy?
3. Silnik gdi. Po odpaleniu (zimny) ok 10 sekund chodzi głośno (jakby działała klima a jest off) potem cyka jak zegarek i ma ok 550/600 obrotów. Tyle ma mieć i tak pali? (przebieg udok. 140 000)
3. Nie działa mi spryskiwacz tylnej szyby. Częsta "przypadłość". Którędy idzie pzrewód?
4. Webasto. Mam zainstalowane przez serwis Mitsu (niemiecki) i wyjęte mam bezpieczniki. "Hans" tłumaczył, że wyjął bo inaczej nie można wyłączyć webasto. Prawda?
5. Klimatronic. Lokka kauża wodu (bezwonna) na dole przedniego zderzaka (półka). Może być to skraplanie klimy? Może woda od spryskiwacza?
Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
PS. Dla wszystkich userów tego forum futerały KRUSELL i inne akcesoria GSM taniej niż na allegro. To nie reklama. To odwdzięczenie się |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 18-07-2008, 23:31
|
|
|
MotyF napisał/a: | 1. Światło "na dachu" środkowe - chyba wiecie o co chodzi. Dziwnie guzik działa (bezwładność na środku). Pozatym nie świeci. Jak się do niego dobrać i czy jest automatyczne (przy otwieraniu drzwi)? |
są trzy pozycje. Lewa - nie swieci wcale, środek - świeci po otwarciu drzwi, prawa, świeci non stop
MotyF napisał/a: | 3. Nie działa mi spryskiwacz tylnej szyby. Częsta "przypadłość". Którędy idzie pzrewód? |
padnięty silniczek spryskiwacza ? (jeżeli przy załączaniu nie słyszysz brzęczenia), silniczek jest przy zbiorniczku od strony wnęki koła
MotyF napisał/a: | 5. Klimatronic. Lokka kauża wodu (bezwonna) na dole przedniego zderzaka (półka). Może być to skraplanie klimy? Może woda od spryskiwacza? |
to nie od klimy (klima ścieka na wahacz), może być np nieszczelnośc przy silniczkach spryskiwacza (może sp-adł węzyk) albo z chlodnicy, obserwuj i pomacaj, może wybadasz co jest "zapocone" u podstawy |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
MotyF
Forumowicz

Auto: cari 1,8 gdi Ls HB 98'
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Lip 2008 Posty: 147 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 18-07-2008, 23:37
|
|
|
Dzięki za szybką odpowiedź.
Światło na dachu u mnie chodzi przód / tył i z napisów wynika, że ma tylko on i off.
Jak go zdjąć?
Silniczek słychać od spryskiwacza. |
|
|
|
 |
cider55
Mitsumaniak cider55

Auto: carisma 1,8 GDI Avance
|
Wysłany: 19-07-2008, 00:04
|
|
|
żeby odkręcić lampę oświetlenia wnętrza trzeba delikatnie podważyć klosze lampy i będzie widać wkręty mocujące |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 19-07-2008, 00:17
|
|
|
cider55 napisał/a: | żeby odkręcić lampę oświetlenia wnętrza trzeba delikatnie podważyć klosze lampy i będzie widać wkręty mocujące |
dokladnie zdejmujesz te plasticzki pod ktorymi znajduja sie lampeczki i tam znajdziesz sruby ktore mocuja lampke do podsufitki
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 19-07-2008, 08:15 Re: Pytanie nowego usera forum i Cari
|
|
|
MotyF napisał/a: | 3. Silnik gdi. Po odpaleniu (zimny) ok 10 sekund chodzi głośno (jakby działała klima a jest off) potem cyka jak zegarek i ma ok 550/600 obrotów. Tyle ma mieć i tak pali? (przebieg udok. 140 000) |
Cykanie to norma o ile nie jest nazbyt natarczywe a to da się ocenić tylko porównując je do innego miśka z GDI i wtedy dopiero można ocenić czy jest OK czy to szklanki dają znać o sobie.
MotyF napisał/a: | 3. Nie działa mi spryskiwacz tylnej szyby. Częsta "przypadłość". Którędy idzie pzrewód? |
Posłuchaj czy ci silniczek działa ale ta plama wody pod zderzakiem sugerowała by że masz uwalony wężyk przy pompkach albo jakąś inna nieszczelność. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
|