Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:02
[I 2.0] Tuleja tylna przedniego wahacz dolnego
Autor Wiadomość
elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-05-2011, 15:30   [I 2.0] Tuleja tylna przedniego wahacz dolnego

W serwisówce jest wulgaryzm precyzyjny rysunek, tylko zapomnieli napisać (albo ja jestem ślepy) do którego wahacza się on tyczy (lewy/prawy) i czy widok jest z góry czy z dołu. Jakbym miał zgadywać to jest to prawy wahacz z góry, ale to tylko tak na wyczucie. Myk polega na tym że u mnie mechanik włożył jedną tuleję o 90* przekręconą i jedna się wybiła w ciągu 3 miesięcy. Chcę wiedzieć czy wybiła się ta dobrze włożona czy źle.
Rysunek z serwisówki niżej:
Ostatnio zmieniony przez Firebee 15-05-2011, 18:16, w całości zmieniany 2 razy  

BUBU 
Mitsumaniak
Partyzant

Auto: Endeavor
Wysłany: 14-05-2011, 20:50   

Elektryk , jest pokazane prosto i przejrzyście jak ma być osadzona tuleja .
Jeżeli przekręcił o 90* no to :butthead:
Zwróć uwagę na szczeliny w tulei , i pod jakim kątem do osi na rysunku mają być ustawione.

Pozdrav

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 15-05-2011, 01:13   

BUBU napisał/a:
Elektryk , jest pokazane prosto i przejrzyście jak ma być osadzona tuleja .
Jeżeli przekręcił o 90* no to :butthead:
Zwróć uwagę na szczeliny w tulei , i pod jakim kątem do osi na rysunku mają być ustawione.
Ale ja rozumiem ten rysunek, tam jest pokazane prosto i przejrzyście, tylko nie jest pokazane czy to lewy czy prawy wahacz oraz czy widok od góry czy od dołu, a to akurat gra rolę. W zależności jak obrócić/odbić rysunek to można to można tuleje wprasować dobrze lub źle. Ponieważ nie mam teraz punktu odniesienia w samochodzie to pytam na forum.

BUBU 
Mitsumaniak
Partyzant

Wysłany: 15-05-2011, 15:04   

Elektryk , nie jest ważne czy to jest lewy czy prawy wahacz, góra czy dół.
Kluczem tutaj są te dwie szczeliny na tulei i ich odchylenie o 30* od osi .

Pozdrav

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 15-05-2011, 23:00   

BUBU napisał/a:
Elektryk , nie jest ważne czy to jest lewy czy prawy wahacz, góra czy dół.
Kluczem tutaj są te dwie szczeliny na tulei i ich odchylenie o 30* od osi .
Ja wiem że chodzi o szczeliny i że linia łącząca "mostki" z gumy powinna mieć 30*. Przymierzałem kartę papieru do samochodu i mi zawsze udało się tak obrócić żeby dopasować tuleję zarówno źle jak i dobrze według rysunku.
Dzisiaj jednak mam wrażenie że kolega ma rację i nie da się tak odwrócić rysunku żeby pasował na obie strony. Pozostaje tylko jedna sprawa, dlaczego dwie tuleje od tego samego producenta założone jednego dnia to ta włożona dobrze uległa zniszczeniu włącznie z urwaniem się, a ta włożona źle jest prawie jak nowa. Od włożenia upłynęło jakieś 10 miesięcy i ok 11 tysięcy kilometrów. Na pewno montaż i sposób "pracy" miał dużo z tym wspólnego. Moje tuleje były produkcji "TEDGUM" pytanie pozostaje jaka była historia montażu, może się pomylili i poprawiali a może sztuka była wadliwa, albo u mnie w samochodzie z jednej strony coś jest inaczej w zawieszeniu ....
Czekam na sugestie kolegów co teraz montować, niby tedgum 67zł, w JC już za jakieś 50zł na zamówienie tuleje febi, a na allegro za 118zł cały przedni wahacz !!!

BUBU 
Mitsumaniak
Partyzant

Wysłany: 19-05-2011, 21:23   

Nie montuj przypadkiem ted-gum , szybko się wybijają.
Mam z nimi związane złe wspomnienia :evil: (montowałem w galancie)

A rysunek przedstawia wahacz od strony kierowcy, rzut z góry.

Pozdrav

Odpowiedz do tematu