Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:05
Rdzawy nalot na tarczach hamulcowych
Autor Wiadomość
Blanco28
[Usunięty]

Wysłany: 18-08-2008, 19:10   Rdzawy nalot na tarczach hamulcowych

Witam wszystkich,

Zauważyłem ostatnio u mojego Outlandera Turbo (nowego - 2 miesięcznego), że wszystkie 4 tarcze hamulcowe pokrywa nalot rdzy (rdzawy nalot) i nie wiem czy to normalne??? Zanim zacznę zawracać głowę Dealerowi (lub dam się spławić, że to normalne;) chciałbym się dowiedzieć jak to jest z tymi tarczami?!
Z góry dzięki za odpowiedzi.

kordiank2 
Mitsumaniak
MojTytułJestZaDługi

Auto: eclipse 4G
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-08-2008, 19:26   

może trzeba częściej hamować? - objaw jest typowy dla auta jeżdżącego w deszczu i po wodzie. nasila się zwłaszcza kiedy stanie po takiej jeździe na parę godzin w zacienionym wilgotnym miejscu.
może ktoś ma lepszy pomysł. ja jednak bym się tym nie martwił

DZIEŁA na SZTUKI

Hiszpan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Wysłany: 18-08-2008, 19:56   

Blanco28, ja też bym się tym niemartwił :D
To normalne na stali, która nie ma zabezpieczenia antykorozyjnego typu farby lub chrom. Jeśli w piątek odstawisz samochód i dopiero w poniedziałek będziesz jeździł, a przy okazji padał deszcz ten objaw jest typowy i to nie tylko w Outku, ale w każdym aucie z tarczami hamulcowymi.

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 18-08-2008, 22:09   

Blanco28 napisał/a:
wszystkie 4 tarcze hamulcowe pokrywa nalot rdzy (rdzawy nalot) i nie wiem czy to normalne
przejedź 50 m i zahamuj - już nie będzie nalotu. Outek ma duże koła i dobrze to widać, ale tak jak pisze Hiszpan to występuje w każdym samochodzie z tarczami.

Leszek_Kamil
[Usunięty]

Wysłany: 19-08-2008, 00:36   

Miałem vectre c GTS-ka i było to samo po umyciu autka zaraz tarcze wygladały jak zupka pomidorowa :) w Turbo mam to samo jest to w każdym aucie z tarczami tak się poprostu dzieje wole mieć coś takiego po umyciu niż malować bębny co 6 mc bo rudy się pokazuje tam niestety nie da się zahamować i po sprawie :D

Teraz denerwuje cię pokazywanie się na tarczach nalotu ale za jak na liczniku pokaze się 30-40 tys KM będziesz pisał o tarczach że bije ci kierownica przy 120 jak hamujesz i wydaje się ze jedziesz po betonie tarczami :) wiec teraz ciesz się póki masz nowe autko tylko z nalotu

Odpowiedz do tematu