Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 20:05 |
Rdzawy nalot na tarczach hamulcowych |
Autor |
Wiadomość |
Blanco28 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-08-2008, 19:10 Rdzawy nalot na tarczach hamulcowych
|
|
|
Witam wszystkich,
Zauważyłem ostatnio u mojego Outlandera Turbo (nowego - 2 miesięcznego), że wszystkie 4 tarcze hamulcowe pokrywa nalot rdzy (rdzawy nalot) i nie wiem czy to normalne??? Zanim zacznę zawracać głowę Dealerowi (lub dam się spławić, że to normalne;) chciałbym się dowiedzieć jak to jest z tymi tarczami?!
Z góry dzięki za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
kordiank2
Mitsumaniak MojTytułJestZaDługi
Auto: eclipse 4G
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 9 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 704 Skąd: Boćki - podlaskie
|
Wysłany: 18-08-2008, 19:26
|
|
|
może trzeba częściej hamować? - objaw jest typowy dla auta jeżdżącego w deszczu i po wodzie. nasila się zwłaszcza kiedy stanie po takiej jeździe na parę godzin w zacienionym wilgotnym miejscu.
może ktoś ma lepszy pomysł. ja jednak bym się tym nie martwił |
_________________ taka prawda i lepiej naucz się w zgodzie z nią żyć - zapamiętaj: jest jak jest, nie jak powinno być
DZIEŁA na SZTUKI |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Pomógł: 19 razy Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 1564 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 18-08-2008, 19:56
|
|
|
Blanco28, ja też bym się tym niemartwił
To normalne na stali, która nie ma zabezpieczenia antykorozyjnego typu farby lub chrom. Jeśli w piątek odstawisz samochód i dopiero w poniedziałek będziesz jeździł, a przy okazji padał deszcz ten objaw jest typowy i to nie tylko w Outku, ale w każdym aucie z tarczami hamulcowymi. |
_________________ Pewien motocyklista z Tarnowa do policjanta: Paaanie! Diabeł mnie opętał...
Staram się pisać poprawnie po polsku
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 18-08-2008, 22:09
|
|
|
Blanco28 napisał/a: | wszystkie 4 tarcze hamulcowe pokrywa nalot rdzy (rdzawy nalot) i nie wiem czy to normalne | przejedź 50 m i zahamuj - już nie będzie nalotu. Outek ma duże koła i dobrze to widać, ale tak jak pisze Hiszpan to występuje w każdym samochodzie z tarczami. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
Leszek_Kamil [Usunięty]
|
Wysłany: 19-08-2008, 00:36
|
|
|
Miałem vectre c GTS-ka i było to samo po umyciu autka zaraz tarcze wygladały jak zupka pomidorowa w Turbo mam to samo jest to w każdym aucie z tarczami tak się poprostu dzieje wole mieć coś takiego po umyciu niż malować bębny co 6 mc bo rudy się pokazuje tam niestety nie da się zahamować i po sprawie
Teraz denerwuje cię pokazywanie się na tarczach nalotu ale za jak na liczniku pokaze się 30-40 tys KM będziesz pisał o tarczach że bije ci kierownica przy 120 jak hamujesz i wydaje się ze jedziesz po betonie tarczami wiec teraz ciesz się póki masz nowe autko tylko z nalotu |
|
|
|
 |
|