Cari 1.9 did brak cisnienia paliwa na listwie ! |
Autor |
Wiadomość |
wiesiek1960 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-06-2008, 15:33 Cari 1.9 did brak cisnienia paliwa na listwie !
|
|
|
Samochodzik stał ponad dwa lata nie odpalany ,nie dał sie uruchomić wiec został podpiety pod komputer , po usunieciu wszystkich usterek /saqmochód po wypadku ,silnik nie uszkodzony/ dalej nie odpala elektronik twierdzi ,że prawdopodobna przyczyna moga byc niesprawne wtryski . Jest to bardzo droga sprawa w tych silnikach , moze ktos miał podobny problem ,moze wie jak sprawdzic dokładnie co jest bez tak kosztownych eksperymentów . Napewno po stronie elektroniki jest ok jest jakies uszkodzenie mechaniczne ,silnik zatrzymał sie w momencie wypadku sprawny , uruchomiony do diagnostyki "nitrem' chodził normalnie .Pomózcie ,bo elektronocy juz zacierają rece |
|
|
|
 |
andy1 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-06-2008, 20:38
|
|
|
a czy pompa paliwa pracuje wogóle?
Żaden ze mnie specjalista, ale co mają niesprawne wtryski do ciśnienia na szynie common rail? Ciśnienie powinno być, chyba że
- ucieka przez nieszczelność
- nic go nie zwiększa - nie działa pompa. Poszukaj tej najbliższej szynie i sprawdź, czy działa. |
|
|
|
 |
Pieniek
Mitsumaniak
Auto: Carisma DiD HP 2001
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 24 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 284 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19-06-2008, 09:46
|
|
|
Dowiedz się w ASO czy Cari DID ma automatyczny wyłącznik bezpieczeństwa odcinający paliwo w razie wypadku bo jeśli tak to może on odciął pompę paliwa.
Pozdrawiam. |
_________________ Pieniek |
|
|
|
 |
wiesiek1960 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-06-2008, 10:22
|
|
|
Pieniek napisał/a: | Dowiedz się w ASO czy Cari DID ma automatyczny wyłącznik bezpieczeństwa odcinający paliwo w razie wypadku bo jeśli tak to może on odciął pompę paliwa.
Pozdrawiam. |
Dowiadywałem się nie ma ale jest mozliwosc jeszcze ,zre to zawór na pompie ? |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 19-06-2008, 13:10
|
|
|
Albo immobiliser |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
wiesiek1960 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-06-2008, 13:27
|
|
|
saphire napisał/a: | Albo immobiliser |
Ale jak sprawdzic immobilajzer ?
Podałem recznie ciśnienie na kazdy wtryskiwacz 300 atmosfer trzymaja
podałem 300 na listwe przewodem od pompy trzyma ! w tytm momencie na paliwie z urzadzenia 300 atm próbowałem odpalic nic ! Normalne czary czujemy wszyscy ,że to jakas pierdoła ,ale nikt nie wiee co ?
komputer nic nie pokazuje po stronie elektronicznej ? tylko po odpaleniu na samostarcie brak cisnienia na listwie . Jeszcze mozliwe ,że zawór wna pompie taki na 3 torsy przykrecany z przewodami elektrycznymi on tak cały czas chodzi a w/g mnie powinien tylko pykac włąxcz wyłącz ? Czy tak ,czy nie ? Nie wierze ,że to autko jest na tyle inteligentne ,ze brak poduszek decyduje o tym ?niepodłączone ? |
|
|
|
 |
leugdi [Usunięty]
|
Wysłany: 21-06-2008, 12:41
|
|
|
zawór na pompie na 3 torxy to regulator ciśnienia. jak przekręcisz kluczyk na zapłon, ale bez odpalania, to powinien brzęczeć bez przerw. w listwie siedzi jeszcze czujnik ciśnienia paliwa, może on jest walnięty?gdzie podpinałeś pauto pod kompa? jak nie w serwisie, to nici z takiej diagnozy...
u mnie walnięty był ten regulator i objawy były takie, że silnik nawet w czasie jazdy się zatrzymywał. po podpięciu pod kompa w serwisie pokazał się błąd 36. |
|
|
|
 |
wiesiek1960 [Usunięty]
|
Wysłany: 23-06-2008, 17:56
|
|
|
[
Autko pod kompa nie było podpinane w serwisie ,wiec i diagnoza mogła byc nie kompletna . Jestem coraz blizej tego ,ze moze to być cos z immobilajzerem , poniewaz auto wtym miejscu gdzie siedzi czujnik było uszkodzone , Jeżeli ktos wie jak to sprawdzić , mam 2 czujnik z mojej cari 1.9 td gdzie odłaczyłem go juz ze 2 lata tem poniewaz szwankowało autko z paleniem po wyjeciu i zmianie czujnka gaszenia do dzisiaj spokój . moze mozna jakos sprawdzic na tym starym ? Jesli nie jutro samochodzik chluje do elektronioka i napisze co i jak . pozdrawiam Wiesiek |
|
|
|
 |
slawek st
Forumowicz
Auto: carisma DI-D+/2003r
Pomógł: 8 razy Dołączył: 24 Lis 2006 Posty: 391 Skąd: pomorze
|
Wysłany: 05-08-2008, 16:12
|
|
|
Jak rozwiązałeś ten problem bo u mnie pojawiło się coś popdobnego. Szkoda że wyszukiwarka padła.Pozdr. |
|
 |
wiesiek1960 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-08-2008, 01:12
|
|
|
slawek st napisał/a: | Jak rozwiązałeś ten problem bo u mnie pojawiło się coś popdobnego. Szkoda że wyszukiwarka padła.Pozdr. |
Kupiłem nowy komplet tzn. komputer immobilajzer stacyjke .zapłaciłem 500 zł i samochodzik zagadał jak marzenie . dieselek jak benzynka juz zrobiłem na nim 2 tyś km zuzycie paliwa 5.8 l komp pokazuje 5,9 jezdziłem wiekszosc sam czyli małe obciążenie jestem super zadowolony . Do tej pory jezdziłe Cari 1.9 td przebieg prawie 259 tys kupiłem miał 89 tys i tak ja kocham ale nowa bez porównania lepsza did to jest to ! polecam ))
Pozdrawiam Napisz co z Twoją ? Wiesiek |
|
|
|
 |
slawek st
Forumowicz
Auto: carisma DI-D+/2003r
Pomógł: 8 razy Dołączył: 24 Lis 2006 Posty: 391 Skąd: pomorze
|
Wysłany: 06-08-2008, 08:38
|
|
|
Wszystko wskazuje że to immobilaizer zaczyna coś szwankować. Narazie nie wiem jak ten problem rozwiązać. Z braku czasu będe mógł auto postawić na warsztat dopiero w poniedziałek lub wtorek. Napiszę . Reszta co do jakości jazdy tak jak opisałeś. Pozdrawiam. |
|
 |
|