Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Klimatyzacja
Autor Wiadomość
Thor
[Usunięty]

Wysłany: 07-08-2008, 12:08   Klimatyzacja

Witam,

Zapakowałem pakę we wszystkie możliwe bagaże, baseniki, rowerki i zabrałem rodzinkę na Chorwację, Właśnie wróciłem z urlopu i powiem szczerze najwiekszy problem miałem z ustawieniem klimatyzacji. Przy temp powietrza zewnątrznego pow 27st, chłodzi tak niesamowicie że nie da sie wytrzymać i miałem poważne obawy co do kondycji naszych gardeł.
Próbowałem wszystkich ustawień temperatur i siły wentylatora ale jest tak zarówno w trybie auto jak i manualu nie do wytrzymania zimne powietrze wieje z nadmuchów.

Ponieważ kilometrów miałem dużo, wymyśliłem że trzeba by obniżyć ciśnienie gazu chłodniczego. Może jednak da się jakoś przeprogramować automatykę komputera sterującego temperaturą.

Co wy na to?

pozdr
TB

HugoOrmo 
Forumowicz
Was? Kielbasa i Kwas

Auto: L200 '07 Chip 167KM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-08-2008, 12:42   

Witam,
Rzeczywiscie istnieje problem w regulowaniu temperatury ale ja rozwiazalem go nastepujaco...ustawienie nawiewu bieg 2, temp 19-20, kierunek nawiewu tylko szyba...i jest w miare ok...
Polecam takze gdy wsiadamy do super nagrzanego samochodu nie wlaczac od razu klimy a otworzyc jedno okno z przodu i tylna szybe z paki wtedy sie auto szybko przewietrzy i potem wlaczyc klime a bedzie ok...dziala nawet z zabudowa...

pzdr

SCezar
[Usunięty]

Wysłany: 07-08-2008, 15:33   

Miałem dokładnie ten sam problem podczas wyjazdu na Bałkany.
Trochę światła rzucił kolega HugoOrmo. Podejżewam że problem faktycznie leży po stronie czujnika temperatury wewnętrznej. Jężdżąc w naszym klimacie przy temperaturach ok 20. klima działała prawidłowo i można regulować temperaturę. Podobnie zimą. Jednak greckie upały tak działają na automatykę że w zasadzie rezygnowałem z klimy lub stosowałem ustawienie na szybę i niskie prędkości wentylatora.
Zrobię jutro próbę jak działa po przyjeździe.
Pozdrawiam
Cezar

Herkules13
[Usunięty]

Wysłany: 07-08-2008, 19:49   

Ja ustawiam przy dużych upałach na 26,27 auto i nawiew na szybe i jest w porządku.

niedal 
Mitsumaniak
wózkowy

Auto: Hyundai Santa Fe GLS 2,7V6 4x4
Wysłany: 07-08-2008, 21:20   

Herkules13 napisał/a:
Ja ustawiam przy dużych upałach na 26,27 auto i nawiew na szybe i jest w porządku.

ja nie moge jezdzic z nawiewem na szybe bo po calym dniu mnie oczy bola od chlodnego powietrza :?

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 07-08-2008, 21:24   

niedal napisał/a:
Herkules13 napisał/a:

ja nie moge jezdzic z nawiewem na szybe bo po calym dniu mnie oczy bola od chlodnego powietrza :?

Ja ustawiam pół na pół - szyba i na wprost albo na wprost i na nogi ale fakt że jak w twarz dmucha to oczy bolą bo wysychają i dlatego jeżdżę w polaroidach co dodatkowo likwiduje refleksy i odbicia no i widać na przestrzał przez szyby kilku aut do przodu.

niedal 
Mitsumaniak
wózkowy

Auto: Hyundai Santa Fe GLS 2,7V6 4x4
Wysłany: 08-08-2008, 07:17   

saphire napisał/a:
niedal napisał/a:
Herkules13 napisał/a:

Ja ustawiam pół na pół - szyba i na wprost albo na wprost i na nogi ale fakt że jak w twarz dmucha to oczy bolą bo wysychają i dlatego jeżdżę w polaroidach co dodatkowo likwiduje refleksy i odbicia no i widać na przestrzał przez szyby kilku aut do przodu.

masz racje, ale jakbym jechal przed Toba to napewno juz bys przez moje szyby nic nie zobaczyl hehe:)

SCezar
[Usunięty]

Wysłany: 08-08-2008, 10:17   

Wracam do problemu ustawienia temperatury. Dziś jeżdziłem z klimą i działa prawidłowo jak trzeba to grzeje a gdy ustawiłem chłodzenie to chłodzi normalnie. W greckich upałach wyglądało to gożej. Rada z wywietrzeniem auta przed chłodzeniem jest słuszna. Możemy ustawić maksymalnie 27 stopni a temperatury na wakacjach mieliśmy około 40. Wewnątrz auta temperatura była wyższa gdy postał na parkingu. Włączenie klimy w takich warunkach musi skutkować szokiem termicznym.
Tak po zastanowieniu dochodzę do wniosku że klima działa dobrze, ale aby sprawdzić to powinienem mieć termometr w aucie. Problem mógł mieć związek z naszymi subiektywnymi odczuciami.
Pozdrawiam
Cezar

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 08-08-2008, 10:41   

Bo człowiek nie lubi zbyt dużych różnic temperatury. Popatrz na to tak: na pustyni np. na Saharze wszyscy wiedza że wieczorem już jest zimno a w dzień nawet i 60°C tyle że to wieczorne zimno to... 30-40°C :finga: a ludziska ubierają coś cieplejszego...

Mój patent to przewietrzyć auto, włączyć klimę i jechać ze spuszczonymi szybami kilkaset metrów, potem zamykam szyby i nawiew na szyby i ciut na nogi. I jest OK.

Herkules13
[Usunięty]

Wysłany: 08-08-2008, 13:55   

saphire napisał/a:
Mój patent to przewietrzyć auto, włączyć klimę i jechać ze spuszczonymi szybami kilkaset metrów, potem zamykam szyby i nawiew na szyby i ciut na nogi. I jest OK.

Dokładnie, tylko trzeba jeszcze pamiętać o okularach :D

namotore 
Mitsumaniak
ach

Auto: T-fünf
Wysłany: 08-08-2008, 16:56   

delta T zdrowa dla czlowieka to 4-5 st C. Przy temp. zew. 30 st C warto ustawic 25 szt C wewnatrz samochodu. Ponad 32 st C temp. zew. trzeba sie trzymac 27 st C. wewnatrz :) warto wylaczyc klimatyzacje ok 2-3 minut przed wysiadka :lol:

HugoOrmo 
Forumowicz
Was? Kielbasa i Kwas

Auto: L200 '07 Chip 167KM
Wysłany: 10-08-2008, 19:33   

Z klima ogolnie trzeba uwazac, ja uzywam bardzo ostroznie..."swoj" patent przetestowalem w pd europie - samochod przeciagnalem od MArsylii po Valencia'e - i dzialalo bez problemu...

pzdr

Odpowiedz do tematu