Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zadbać o lakier by nie być wypłowiałym
Autor Wiadomość
MoLi_TRN
[Usunięty]

Wysłany: 09-07-2008, 11:07   Jak zadbać o lakier by nie być wypłowiałym

Czego uzywacie do dbania o lakier??? ja wlasnie na wakacyjnym szlaku znalazłem troche niezadbane autko gdzie widac ze ktos zapomniał o lakierze.... rożnice widac gołym okiem...

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-07-2008, 11:11   

Kup sobie paste LekkoScierna np. Tempo. Wypolerujesz (wcierasz podobnie jak wosk) autko i bedzie mialo duzo zywszy i glebszy kolor niz dotychczas :)
Zawsze pozostaje Ci tez wosk z dodatkami koloryzujacymi do karoserii...ale na dluzsza mete one malo co daja...
Pozdroo

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 09-07-2008, 11:52   

jesli to auto z prawej ma wygladac jak to auto z lewej i efekt ma byc na dluzej niz do nastepnego mycia to pasta tempo nie podola - tylko mechaniczna polerka - jakis zaklad lakierniczy/blacharski pomocny Ci bedzie :)
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

RadziX 
Mitsumaniak
RadziX

Auto: Carisma 1.8Gdi 99r.
Wysłany: 09-07-2008, 11:59   

Najlepszy wosk na świecie to PRESTONE. Od 3 lat używam tylko tego, dlamnie rewelacja.
Jest tam dodatek silikonu wiec po wypolerowaniu woda , brud i cały syf trudniej się osadza na samochodzie. W przeciwieństwie do innych środków można go stosować w pełnym słoncu i na nagrzany samochód. POLECAM

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Wysłany: 09-07-2008, 12:42   

witam
Generalnie jeśli ktos dba o samochod i z raz czy dwa razy w roku potraktuje go jakims woskiem (w miare dobrej jakosci) to roznica po kilku latach w porownaniu do auta z ktorym nic nie bylo robione jest znaczaca. u mnie w domu od grubo ponad 10-ciu lat uzywa sie roznich woskow/mleczek do aut i wszystkie auta w czasie sprzedazy mialy swietny lakier. Zawsze to byl jeden z duzych plusow tych aut. Raz mialem sytuacje ze osoba ktora ogladala auto wmawiala mi ze niemowe zeby auto mialo taki lakier, na pewno bylo polerowane...
Takze generalnei podstawa to zabezpieczyc czyms auto i juz roznica bedzie znaczaca.
Ja staram sie 2-3 razy w roku kompleksowo wywoskowac auta. Ostatnio uzywam zestawu TurtleWax (kiedys uzywalem tez Plastmala z teflonem, wczesniej jeszcze jakis innych woskow ktorych juz penwi ena rynku nie ma). Pierwsze to wosk do lakierow metalizowanych. Drugie to mleczko nadajace polysk lakierowi (dziala troche podobnie do tluszczu, ze wyciaga kolor lakieru jakby ten byl olejem polany, jest bardzo wyrazny). i raz w roku mam takie mleczko do usuwania drobnych rysek (ale pasta tempo przy nim to gruby papier scierny). Grubych rys nie zakryje, ale te wszystkie mikrorysy od szmat znikaja i lakier jets jak lusetro).

kiedyś widziałem gdzieś w necie reklame wosku, który reklamowany był jako produkt z USA, gdzie ponoć ;) używają go "raperzy" ;) mniejsza z tymi raperami, ale chetnie bym go wyprobowal, jesli dawal taki efekt jak pokazany na zdjeciach. Niestety nazwa mi wyleciala z glowy a juz wiecej na reklame tego nie trafilem...
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

RadziX 
Mitsumaniak
RadziX

Auto: Carisma 1.8Gdi 99r.
Wysłany: 09-07-2008, 13:25   

PRESTONE jest "made in usa" :)
Może to to.

http://www.allegro.pl/ite...wg_motoru_.html

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Wysłany: 09-07-2008, 13:36   

może i PRESTON, tylko może teraz innych fotek używają :) ? W każdym razie widzę, że flagowe woski PRESTON'a używają tego samego wosku co i TurtleWax w swoich produktach( brazylijski wosk carnauba oraz TurtleWax daje jeszcze bawarski wosk montan)
Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

MoLi_TRN
[Usunięty]

Wysłany: 09-07-2008, 13:52   

moje autko to wlasnie to po lewej... i było na mechanicznej polerce

fonckii
[Usunięty]

Wysłany: 10-07-2008, 01:33   

ja nakładam 3-4 razy w roku twardy wosk Shella ( pucha 15zł ). Osobiście nie polecam wosków w płynie - miałem (mam) jakiś taki i niby lepszy bo szybciej się go wciera, ale na następnym myciu już widać że zlazł, za to ten z puszki po kilku myciach woda się nie trzyma. Autko myje szamponem Castrola z dodatkiem wosku.

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 10-07-2008, 06:43   

Tylko mechaniczna polerka z pastą np. 3G i wodą, dobry fachowiec i będzie git.

fonckii
[Usunięty]

Wysłany: 10-07-2008, 09:10   

a taka polerka nie niszczy lakieru? tzn chodzi mi o to, że są jakieś granice ile razy można takie coś zrobić

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 10-07-2008, 09:43   

raz, góra 2 razy, potem na narożnych krawędziach zobaczysz swój biały podkład. A tak w ogóle to nie ma na to reguły, bo dobry polernik zmierzy grubść lakieru i oceni czy jeszcze mozna czy nie. KIedyś wiedziałem poniżej ilu mikronów juz sie nie zaleca ale mi uleciało...

kubas 
Mitsumaniak
kubas

Auto: Lancer 2.0 DI-D '09r. INTENSE
Wysłany: 13-07-2008, 00:01   

Jeżeli nie chcesz udawac sie do fachowca na polerke, po której głębsze ubytki lakieru i tak beda widoczne to pozostaja zwykle srodki ogolnie dostepne w sklepach. Ja mam lakier w nie zbyt super stanie bo poprzedni wlasciciel za bardzo chyba nie dbal o to aby auto mialo blysk, i uzywam pasty CARPLAN. Na jakis czas pomaga, lecz nie na dlugo. Oprocz tego ze maskuje (na niedlugi czas) miejsca, ktore sa zniszczone to zabezpiecza lakier i przy myciu brud nie przylega bardzo do lakieru, a woda splywa nie tworząc zaciekow. Na opakowaniach takich kosmetykow czesto jest napisane zeby najpierw napastowac auto i ukryc ubytki a potem potraktowac jeszcze czyms w rodzaju politury nablyszczajacej. To byc moze da dluzszy efekt. Pozdr.

SHARK1979 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Wysłany: 12-09-2008, 15:09   

Tempo jest właśnie za ostra!!, proponuje bo sam uzywam mleczko lekko ścierne o nazwie SONAX do regeneracji rewelka!! :D

Najładniejsza Cari zlotu 2011 :)
Najładniejsza Cari zlotu 2012 :D
Najładniejsza Cari zlotu 2013 :mrgreen:
Najładniejszy Colt zlotu 2014 :D :D

Odpowiedz do tematu