Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
uszczelka pod glowica
Autor Wiadomość
kungfumiszcz 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2000 ST.W GLS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-07-2008, 21:03   uszczelka pod glowica

musze wymienic uszczelke. czy wystarczy wymienic sama, czy musze zmienic takze pod kopulka, itp? sama uszczekla pod glowice to "niewielki" koszt, ale komplet uszczelek, uszczelniaczy, itp zaczyna robic sie drogi.

czy za kazdym razem trzeba planowac glowice, czy moze sie okazac, ze nie musze? wiaze sie to ze sporymi kosztami, wolalbym tego uniknac. no i jako niewiedzacy, nie znajacy sie na mechanice chcialbym jeszcze spytac, czy nalezy wymienic olej w silniku?

Ursus 
Mitsumaniak
Zbieram na Gala

Auto: Galant `99 2.0TD skasowany:(
Wysłany: 29-07-2008, 21:52   

Co do planowania głowicy u mnie kosztuje to 50zł i robią to naprawdę świetnie. Nie jest to chyba więc aż tak wysoki koszt, no chyba że u Ciebie jest znacznie drożej. Kiedyś zaryzykowałem wymianę bez planowania, bo głowica wyglądała super no i dwa razy ta sama robota i kolejną uszczelkę musiałem kupić. Nie opłacało się.

kungfumiszcz 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-08-2008, 10:35   

mechanik spojrzal i juz wiem, ze musze planowac. do tego grubsza uszczelka, cale szczescie mam odpowiedniego reinz-a. niby w silnikach diesla nie robia sie wzery, ale jakies skrecanie. nie wiem o co kaman. mechanik wie co ma zrobic. a ja czekam do piatku i ostatecznego rachunku za calosc :( pzry okazji sprzeglo i termostat. bedzie bolalo. bedzie...

dziobass
[Usunięty]

Wysłany: 06-08-2008, 12:06   

Ursus napisał/a:
Co do planowania głowicy u mnie kosztuje to 50zł i robią to naprawdę świetnie.

Szkoda ze nie wiedziałem. We Wrocku ze spawaniem zapłaciłem 600zł (samo planowanie ponoć ok 400zł).

kungfumiszcz napisał/a:
czy za kazdym razem trzeba planowac glowice, czy moze sie okazac, ze nie musze? wiaze sie to ze sporymi kosztami, wolalbym tego uniknac. no i jako niewiedzacy, nie znajacy sie na mechanice chcialbym jeszcze spytac, czy nalezy wymienic olej w silniku?

Okazać sie może, ale bez planowania tego nie sprawdzisz ;) Więc koło się zamyka. Teoretycznie olej mógłby pozostać ten sam, ale przy rozbiórce silnika lepiej wymienić. Będziesz miał spokój na następne 10k-15k km.

Ursus 
Mitsumaniak
Zbieram na Gala

Wysłany: 06-08-2008, 14:13   

dziobass napisał/a:

Szkoda ze nie wiedziałem. We Wrocku ze spawaniem zapłaciłem 600zł (samo planowanie ponoć ok 400zł).

U mnie 600zł to kosztuje regeneracja głowicy i to raczej powiedziałbym normalna cena, taniej nigdzie nie słyszałem aby robili, oczywiście w cenie jest planowanie, ale to przecież jest najmniej akurat skomplikowany zabieg i na pewno nie biorą za to 400zł:)

kungfumiszcz 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-08-2008, 17:40   

juz planowaniu, razem z myciem glowicy 100pln. uszczelka pod glowice 90, uszczelka pod dekielek zaworow 16. do tego wyszla jeszcze cieknaca pompa wody 216. ogolnie blizej konca prac :) w weekend pierwsze testy.

polecam mitsumaniakom w olsztynie i okolicach: http://www.autoszlif.olsztyn.pl/index2.html
szybko, sprawnie i tanio :)

przy przyjmowaniu glowicy typ spojrzal na nia i powiedzial: mitsu galant 2.0 turbodiesel '99 rok. kopara mi opadla.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 06-08-2008, 18:07   

kungfumiszcz napisał/a:
przy przyjmowaniu glowicy typ spojrzal na nia i powiedzial: mitsu galant 2.0 turbodiesel '99 rok. kopara mi opadla.

przecież to 30% głowic jakie widzi, więc się nie dziw......

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

kungfumiszcz 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-08-2008, 19:29   

nie wiem jak w stolicy, ale w olsztynie galow 97-04 jest bardzo malo. raczej promil, nie w procenty 8)

Ursus 
Mitsumaniak
Zbieram na Gala

Wysłany: 06-08-2008, 19:56   

kungfumiszcz napisał/a:
nie wiem jak w stolicy, ale w olsztynie galow 97-04 jest bardzo malo. raczej promil, nie w procenty 8)

Ale jak już się jakiś pojawi to zaraz do nich trafia :wink: żarcik taki...
A tak na poważnie Kungfumistrz te 216zł to za nową pompę czy za jej naprawę??

kungfumiszcz 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-08-2008, 21:44   

nowa. stara nie nadaje sie do naprawy. zamowilem w allparts w wawie. w olsztynie chyba ludzi pogielo. po znajomosci 100-150 drozej.
wogole slabne z cenami w olo, kpl. sprzegla aisin w allparts 475, w olsztynie identyczny za 1200.

Ursus 
Mitsumaniak
Zbieram na Gala

Wysłany: 07-08-2008, 08:59   

No to dobrze wiedzieć, bo mnie jak dotąd poinformowano, że pompę wody to dostanę tylko w serwisie za około 750zł :x

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 07-08-2008, 12:02   

Każda głowica z silnika 4d64 i 4d65 trafia po kilka razy do regeneracji..... aż się nie nadaje, to właściciel załatwia następną..... niestety jest to bardzo czuły punkt tych samochodów.....

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 07-08-2008, 16:42   

dziobass napisał/a:
Ursus napisał/a:
Co do planowania głowicy u mnie kosztuje to 50zł i robią to naprawdę świetnie.

Co do kosztów planowania głowicy to chyba z kosmosu je wzięli. Wczoraj planowałem głowice fakt faktem w Colcie ale to chyba nie robi wielkiej różnicy. Planowanie 50zł. Przede mną koleś regenerował głowicę. Majstrowali coś przy kanałach, prowadnicach zaworowych (?) itd. Koszt końcowy to 390zł. Ze spawaniem mogło by wyjść ok 100-150 zł drożej.

Odpowiedz do tematu