Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9TD] Carisma 2000r. 140 tys i olej mineralny
Autor Wiadomość
maxim022 
Nowy Forumowicz

Auto: Cari 1.9 TD
Wysłany: 14-08-2008, 13:35   [Cari 1.9TD] Carisma 2000r. 140 tys i olej mineralny

Kupiłam Carisme z przebiegiem 140 tys chodzi ona na mineralnym oleju czy to normalne?? pod kierownica znalazłam dwa niebieskie kabelki czy mozliwe jest zeby ktoś cofał licznik??

drd1812 
Mitsumaniak

Auto: Renault Latitude
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-08-2008, 20:44   

Witaj, moja Cari też chodzi na mineralnym. Przychodzi czas kiedy silnik przesiada się z syntetyka na półsyntetyk lub mineralny. Generalnie jak już jest to na taki wymieniaj.

W Cari są stosowane różne rodzaje liczników (mechaniczne/elektroniczne), ale na wszystkie są metody więc jak ktoś chciał to "zadziałał". Generalnie różnie "sprawdza" się domniemany przebieg auta:

- książka serwisowa,
- kartki wymiany oleju, płynów, pasków,
- stan zużycia gum na pedałach, zużycie kierownicy, wysiedzenie fotela kierowcy,
- wiek auta * średnie roczne przebiegi aut w tej klasie,
- poprzedni właściciele,
- inne niewymienione

siwek 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Wysłany: 14-08-2008, 20:53   

cos mi sie wydaje ze skoro jezdzisz na mineralnym tzn ze miałeś cofany licznik bo to zdecydowanie za wcześnie na minerał... tym bardziej na Mitsubishi :wink:

maxim022 
Nowy Forumowicz

Auto: Cari 1.9 TD
Wysłany: 16-08-2008, 13:06   

wiec 140 to powinno sie na pólsysnetyku jechac jeszcze :( dzisja włożyłam głowe pod maske i silnik tak gdzieś od połowy jest cały czarny taki brudy z oleju czy to z paliwa?? moze to jakaś uszczelka?? bo sąsiad mi mówił ze na mineralnym nie powinno być przecieków :(

pic11 
Forumowicz

Auto: carisma 96' 1.8i gls
Wysłany: 16-08-2008, 23:06   

maxim022 napisał/a:
wiec 140 to powinno sie na pólsysnetyku jechac jeszcze :( dzisja włożyłam głowe pod maske :(

witam ,
widze ze mam doczynienia z kobietą ( siwek nie widzial hehe) a wiec tak , ja mam cari z przebiegiem 208000 km i mam wlany olej polsyntetyczny i taki bede lał , nasze auta nie są takie stare wiec jak kupowalem cari i by byl wlany pelny syntetyk to kazdy machanik zalecal by lanie takiego samego czyli syntetyka , a jak ty masz mineralny i to jeszcze w dieslu no to kto wie ile on ma przejechane . piszesz ze silnik jest czarny ...... to oznaka niezlego przekretu :( , mysle ze twoja cari moze miec nastrzelane nawet 300000 - 400000 bo nawet jak by miala 200000 to na diesla to nie jest zle ..... pozdrawiam serdecznie

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 16-08-2008, 23:25   

Dla diesla bodajze najlepszym olejem jest 10w40 ...polsynetyk. A przy Twoim malym przebiegu nie powinno byc innego oleju niz maximum polsyntetyk...ale to jest tylko moje zdanie...
Pozdroo

siwek 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Wysłany: 17-08-2008, 08:31   

pic11 napisał/a:
widze ze mam doczynienia z kobietą ( siwek nie widzial hehe)
:shock: :oops: wybacz maxim022, nie zwróciłem uwagi :wink:

co do oleju to na prawde nie powinien przy tym przebiegu jezdzić na mineralnym...więc ona mósi mieć dużo wiecej przejechane bo raczej wątpie by ktoś tak wcześnie zmieniał już olej na mineralny :?

Odpowiedz do tematu