Niedomknięty szyberdach |
Autor |
Wiadomość |
Sebancisz [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2006, 14:35 Niedomknięty szyberdach
|
|
|
Szyberdach w moim samochodzie nie jest równo z dachem, myślałem że tak ma być, tym bardzej że nic nie przecieka, ale zauważyłem że przy zamykaniu tylnej klapy podnosi się do góry.
Jeśli go wypycham ręką to czuć, że ma delikatny luz.
Czy jest możliwość wyregulowania tego luzu, jeśli tak, to jak? Czy czeka mnie wymiana jakiś części mechanizmu? |
|
|
|
 |
ansic [Usunięty]
|
Wysłany: 01-11-2006, 13:24
|
|
|
Mam dokladnie tak samo, tylnia krawedz schodzi lekko w dol, i tez nie wiem co z tym jest nie tak No ale nic nie przecieka wiec to nie jest bardzo powazne, ale troche irytuje |
|
|
|
 |
chrystian87 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-09-2007, 16:14
|
|
|
siema, ja mam teraz poważny problem z szyberdachem, otoz podczas jazdu domykałem go i usłyszałem wielkie trzasniecie, na postoju zauwazylem ze róg szyberdachu od strony kierowcy nie jest równo z dachem i trochę przecieka (padał deszcz). Nawet okryłem problem otóż sa w szyberdachu po dwóh stronach takie bolce które chowają się w plastykowych szynach i bolec od strovy kierowcy nie trafia w szyne. spotkał sie ktoś z czymś takim?? wie jak lub gdzie to naprawiać? są specjalne warsztaty od naprawiania szyberdachów?? boje sie ze zostało tylko ASO:( |
|
|
|
 |
Sebancisz [Usunięty]
|
Wysłany: 02-09-2007, 22:08
|
|
|
Niewiele ci pomogę. Ostatnio dokładnie oglądalem szyber u siebie bo chętnie bym go wyjoł i spróbował jakoś wszystko ustawić (u mnie wygląda to tak jak by się te prowadnice wytarły) być może pomogło by zastosowanie jakiś podkładek. Jednak nie mam pojęcia jak go wyjąć żeby nic nie uszkodzić. Może, jeśli masz możliwość na szrocie taki szyber obejżeć (wymontowany) to ci jakiś pomysł do głowy wpadnie.
Jak coś wymyślisz to się odezwij. |
|
|
|
 |
chrystian87 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-09-2007, 20:07
|
|
|
juz naprawione:) okazało się żę sparwca awari byl kawalek plastyku w szynach:) |
|
|
|
 |
michajli [Usunięty]
|
Wysłany: 14-05-2008, 23:22
|
|
|
Witam. Ja dziś rozebrałem szyberdach i dla zainteresowanych mogę wrzucić fotki jak to po kolei rozebrać żeby dostać się do tego mechanizmu, który jest odpowiedzialny za latanie szyby, ale mam przykrą wiadomość - Nic z tym chyba się nie da zrobić ponieważ tam wyciera się takie stalowe prowadzenie i nie trzyma potem dobrze szyby. Jedyną opcją która może trochę pomóc to jest wymiana uszczelki (tak mi się wydaje) wtedy szyba będzie ciaśniej siedzieć i nie będzie latać. Co do rególacji to szybę można obniżyć ale podniesć się już nie da ( u mnie była na maksa w górze a i tak jest niżej niż dach)
(ps. powiedzcie tylko jak się dokleia zdjęcia do posta)
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
chrystian87 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-05-2008, 11:15
|
|
|
najpierw wrzuć jakąś fotke np na www.fotosik.pl i po dodaniu zdjęcia bedzie kilka linków, skopiuj ten który się nazywa PEŁEN ROZMIAR NA FORUM i po prostu go wklej, mam nadzieję że pomogłem:D |
|
|
|
 |
michajli [Usunięty]
|
Wysłany: 15-05-2008, 20:51
|
|
|
chrystian87 napisał/a: | mam nadzieję że pomogłem:D |
o dzięki zaraz spróbuję Pozdro
[ Dodano: 15-05-2008, 21:24 ]
A więc jeśli komuś to pomoże to postaram się opisać poszczególne etapy demontażu dachu:
- najpierw najlepiej uchylić dach wtedy jest w miarę do niego dostęp
- patrząc na dach od środka musimy usunąc plastikowe czarne osłonki które się wypina pchjąc je delikatnie do tyłu (w stronę otwartej krawędzi)
http://www.fotosik.pl/pok...bb0629488d.html
- po ściągnięciu plastików można zobaczyć 2 śruby (torksy) które służą do rególacji wysokości szyby należy je odkręcić a takża wypiąć jedną małą zawleczkę
http://www.fotosik.pl/pok...79ff3b24d6.html
-po odkręceniu śrub (oczywiście z dwóch stron) możemy swobodnie wyjąć szybę
- elementy które się wycierają i które przyczyniają się do latania szyby zaznaczone są na fotkach
http://www.fotosik.pl/pok...f27ddce167.html
http://www.fotosik.pl/pok...0c787ceb22.html
Nie wiem czy idzie dokupić te elementy prowadnic. Jeśli ktoś coś wykombinuje jak to ewentualnie zregenetorać albo coś w tym stylu to pomoc mile widziana
Mam nadzieje że dosyć jasno to opisałem
Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych |
|
|
|
 |
loki7777
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.3 04
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 8 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 377 Skąd: Chodzież
|
Wysłany: 18-08-2008, 10:49
|
|
|
To ja sie dopisze bo nie chce otwierac nowego tematu. Auto stalo 2 dni na dworze lalo jak cholera, potem chcielismy jechac i w momencie ruszania chlusla z gory woda - no moze nie az tak duzo ale sporo. Tak jakby woda przeciekala i zatrzymywala sie na podsufitowce,tam taki rowek jest? Jak to usunac i czy faktycznie przecieka szyba, kolega ma golfa i mowi ze moze jakies kanaliki odprowadzajace wode sa zatkane lub popekane - prawda to?
Jak na tej fotce http://www.fotosik.pl/pok...0c787ceb22.html tak gdzie konczy ie podsufitowka jest taka "runienka" i tam wlasnie byla woda, nie mam 100% pewnosci ze przecieka szyberdach. Oczywiscie szyberdach nie jest na rowni z dache jest nizej i w rogach zbiera sie woda.
Szyber dach elektryczny jesli to jest wazne. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 18-08-2008, 14:29
|
|
|
musisz zobaczyc w serwisowce bo pewnie ci sie kanaly odprowadzajace wode zapchaly |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
loki7777
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.3 04
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 8 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 377 Skąd: Chodzież
|
Wysłany: 18-08-2008, 16:22
|
|
|
Najlepiej sprawdze jego droznosc wlewajac tam troche wody:)
To tak jeszcze spytam, wymienial kiedys ktos te wezyki i jakie sa one dlugie (i w ogle gdzie zlatuje ta woda:))? |
|
|
|
 |
|