Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CAxA] Wskaźnik paliwa
Autor Wiadomość
nafta
[Usunięty]

Wysłany: 20-08-2008, 20:41   [CAxA] Wskaźnik paliwa

Witam wszystkich. Dzisiaj po zatankowaniu colta do pełna (a miałem totalną rezerwe) zauważyłem, że nie podnosi sie do góry wskaźnik poziomu paliwa. Kontrolka rezerwy zgasła, natomiast wskazówka ani drgnie - ciągle jest na dole i wskazuje minimalny poziom. Czy ktos z Was miał taki przypadek lub wie jak to rozwiązać? Z góry dzieki za cenne rady, pozdrawiam!!
Ostatnio zmieniony przez karolgt 25-08-2008, 20:23, w całości zmieniany 1 raz  

Miroslaw1305 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt CJO 1,3 1997
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-08-2008, 20:58   

czujnik poziomu paliwa nie daje sygnału oilości paliwa w baku .Może się tylko zawiesił ,może zerwało się połączenie elektryczne . Po zatankowaniu wskażnik podnosi się wolno .Jeśli Miałeś tak niski poziom benzyny w zbiorniku to prawdopodobnie jest zawieszony ,albo ilość paliwa jest zbyt mała żeby wskażnik się wychylił

nafta
[Usunięty]

Wysłany: 20-08-2008, 21:07   

Zatankowałem do pełna i niestety nie drgnął. Obawiam się, że wina leży tutaj w samym wskaźniku w zegarach. Wydaje mi sie, ze informacje o ilosci paliwa dostarcza tzw pływak, jezeli zejdzie on do zbyt niskiego poziomu to na zasadzie potencjometru daje on odpowiedni sygnal napieciowy do wskaznika jednoczesnie zapalajac żółta kontrolke.
U mnie zółta kontrolka przestala sie palic po zatankowaniu..... :/ hmmm dziwna sprawa...

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 20-08-2008, 22:05   

Pływak wskazuje poziom paliwa i jest to de facto coś w rodzaju tranzystora nastawnego. Mógł się np. zawiesić (miałem kiedyś taki przypadek).
Na początek sprawdź, czy nie zawiesił Ci się pływak. Pod tylną kanapą znajdziesz blaszaną pokrywkę. Zdejmij ją, a zobaczysz przewody prowadzące do pływaka. Odepnij, a następnie ponownie wepnij przewody i zobacz, czy wskaźnik w zegarach się poruszy. Jeśli nie, wykręć cały pływak i w powietrzu poruszaj jego ramieniem. W tym miejscu najlepiej podpiąć do niego omomierz. Jeśli podczas poruszania ramieniem, wartości będą się zmieniały, zespół pływaka jest w porządku i rozwiązania problemu należy szukać gdzie indziej.

Miroslaw1305 
Forumowicz

Wysłany: 21-08-2008, 21:37   

W NIEKTÓRYCH wskażnikach były dwa obwody jeden od rezerwy a drugi od poziomu faktycznego ilości paliwa .Nie wiem jak jest to rozwiązane w miśkach >jeśli są dwa obwody to jeden od rezerwy jest sprawny a drugi może mieć zerwany obwód .Niestety trzeba wyjąć go jak słusznie pisze gregorbu i sprawdzić .

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 21-08-2008, 22:24   

Są dwa osobne obwody - jeden dla wskazań poziomu paliwa, a drugi rezerwy.

Miroslaw1305 
Forumowicz

Wysłany: 22-08-2008, 16:57   

CZyli trzeba wyjąć ze zbiornika i sprawdzić .Może jakiś paproch zwiera i po wyczyszczeniu będzie ok .Sprawdż na wyjętym czujniku, czy jak się przesuwa ręcznie to zmienia się wskazanie na konsoli .Pamiętaj że czujnik przekazuje w miśkach dojść wolno .Powodzenia przy naprawie . Jeśli nie pomorze to nowy czujnik .

nafta
[Usunięty]

Wysłany: 24-08-2008, 21:44   

Dzieki za zainteresowanie i porady! Postanowilem w sobote po pracy pojsc do Colta i naprawic defekt. Zabralem ze soba 2 skrzynki narzedzi,, multimetry i inne pierdoly. Podchodze do colta a tu niespodzianka - prawidlowo wskazuje paliwo. Sam sie odwiesil plywak! Mam nadzieje, że mój Colt ma więcej zdolności samoregenerujących. Teraz czekam aż rdza z blotników sama zejdzie :) Pozdrawiam!!

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 24-08-2008, 23:21   

nafta napisał/a:
Zabralem ze soba 2 skrzynki narzedzi,, multimetry i inne pierdoly. Podchodze do colta a tu niespodzianka - prawidlowo wskazuje paliwo.Sam sie odwiesil plywak!
Nie sam tylko się ciebie przestraszył z tymi skrzynkami i narzędziami ;)
A teraz na poważnie. W zimę podczas jazdy wskaźnik paliwa opadł w oczach. Wcześniej przywaliłem podwoziem w zmarznięty śnieg i myślałem, że rozerwałem bak. Okazało się, że nie bo po wjechaniu w dziurę wszystko powróciło do normalności. Może u ciebie było podobnie, że od wstrząsu się odwiesił i naprawił.

Miroslaw1305 
Forumowicz

Wysłany: 26-08-2008, 16:42   

czujnik był zawieszony -czyli pierwsza diagnoza moja była trafna . Czasami trzeba trochę poczekać w takich przypadkach .Teraz się cieszyć i nie dopuszczać do tak niskiego poziomu paliwa bo następnym razem może się nie odwiesić

4g63colt
[Usunięty]

Wysłany: 07-09-2008, 19:56   

i pompa sie zatrze i bedą duże wydatki

Odpowiedz do tematu