[CAxA] Wskaźnik paliwa |
Autor |
Wiadomość |
nafta [Usunięty]
|
Wysłany: 20-08-2008, 20:41 [CAxA] Wskaźnik paliwa
|
|
|
Witam wszystkich. Dzisiaj po zatankowaniu colta do pełna (a miałem totalną rezerwe) zauważyłem, że nie podnosi sie do góry wskaźnik poziomu paliwa. Kontrolka rezerwy zgasła, natomiast wskazówka ani drgnie - ciągle jest na dole i wskazuje minimalny poziom. Czy ktos z Was miał taki przypadek lub wie jak to rozwiązać? Z góry dzieki za cenne rady, pozdrawiam!! |
Ostatnio zmieniony przez karolgt 25-08-2008, 20:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Miroslaw1305
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt CJO 1,3 1997
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 07 Mar 2007 Posty: 474 Skąd: Kępno
|
Wysłany: 20-08-2008, 20:58
|
|
|
czujnik poziomu paliwa nie daje sygnału oilości paliwa w baku .Może się tylko zawiesił ,może zerwało się połączenie elektryczne . Po zatankowaniu wskażnik podnosi się wolno .Jeśli Miałeś tak niski poziom benzyny w zbiorniku to prawdopodobnie jest zawieszony ,albo ilość paliwa jest zbyt mała żeby wskażnik się wychylił |
|
|
|
 |
nafta [Usunięty]
|
Wysłany: 20-08-2008, 21:07
|
|
|
Zatankowałem do pełna i niestety nie drgnął. Obawiam się, że wina leży tutaj w samym wskaźniku w zegarach. Wydaje mi sie, ze informacje o ilosci paliwa dostarcza tzw pływak, jezeli zejdzie on do zbyt niskiego poziomu to na zasadzie potencjometru daje on odpowiedni sygnal napieciowy do wskaznika jednoczesnie zapalajac żółta kontrolke.
U mnie zółta kontrolka przestala sie palic po zatankowaniu..... :/ hmmm dziwna sprawa... |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 20-08-2008, 22:05
|
|
|
Pływak wskazuje poziom paliwa i jest to de facto coś w rodzaju tranzystora nastawnego. Mógł się np. zawiesić (miałem kiedyś taki przypadek).
Na początek sprawdź, czy nie zawiesił Ci się pływak. Pod tylną kanapą znajdziesz blaszaną pokrywkę. Zdejmij ją, a zobaczysz przewody prowadzące do pływaka. Odepnij, a następnie ponownie wepnij przewody i zobacz, czy wskaźnik w zegarach się poruszy. Jeśli nie, wykręć cały pływak i w powietrzu poruszaj jego ramieniem. W tym miejscu najlepiej podpiąć do niego omomierz. Jeśli podczas poruszania ramieniem, wartości będą się zmieniały, zespół pływaka jest w porządku i rozwiązania problemu należy szukać gdzie indziej. |
|
|
|
 |
Miroslaw1305
Forumowicz
|
Wysłany: 21-08-2008, 21:37
|
|
|
W NIEKTÓRYCH wskażnikach były dwa obwody jeden od rezerwy a drugi od poziomu faktycznego ilości paliwa .Nie wiem jak jest to rozwiązane w miśkach >jeśli są dwa obwody to jeden od rezerwy jest sprawny a drugi może mieć zerwany obwód .Niestety trzeba wyjąć go jak słusznie pisze gregorbu i sprawdzić . |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 21-08-2008, 22:24
|
|
|
Są dwa osobne obwody - jeden dla wskazań poziomu paliwa, a drugi rezerwy. |
|
|
|
 |
Miroslaw1305
Forumowicz
|
Wysłany: 22-08-2008, 16:57
|
|
|
CZyli trzeba wyjąć ze zbiornika i sprawdzić .Może jakiś paproch zwiera i po wyczyszczeniu będzie ok .Sprawdż na wyjętym czujniku, czy jak się przesuwa ręcznie to zmienia się wskazanie na konsoli .Pamiętaj że czujnik przekazuje w miśkach dojść wolno .Powodzenia przy naprawie . Jeśli nie pomorze to nowy czujnik . |
|
|
|
 |
nafta [Usunięty]
|
Wysłany: 24-08-2008, 21:44
|
|
|
Dzieki za zainteresowanie i porady! Postanowilem w sobote po pracy pojsc do Colta i naprawic defekt. Zabralem ze soba 2 skrzynki narzedzi,, multimetry i inne pierdoly. Podchodze do colta a tu niespodzianka - prawidlowo wskazuje paliwo. Sam sie odwiesil plywak! Mam nadzieje, że mój Colt ma więcej zdolności samoregenerujących. Teraz czekam aż rdza z blotników sama zejdzie Pozdrawiam!! |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 24-08-2008, 23:21
|
|
|
nafta napisał/a: | Zabralem ze soba 2 skrzynki narzedzi,, multimetry i inne pierdoly. Podchodze do colta a tu niespodzianka - prawidlowo wskazuje paliwo.Sam sie odwiesil plywak! | Nie sam tylko się ciebie przestraszył z tymi skrzynkami i narzędziami
A teraz na poważnie. W zimę podczas jazdy wskaźnik paliwa opadł w oczach. Wcześniej przywaliłem podwoziem w zmarznięty śnieg i myślałem, że rozerwałem bak. Okazało się, że nie bo po wjechaniu w dziurę wszystko powróciło do normalności. Może u ciebie było podobnie, że od wstrząsu się odwiesił i naprawił. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
Miroslaw1305
Forumowicz
|
Wysłany: 26-08-2008, 16:42
|
|
|
czujnik był zawieszony -czyli pierwsza diagnoza moja była trafna . Czasami trzeba trochę poczekać w takich przypadkach .Teraz się cieszyć i nie dopuszczać do tak niskiego poziomu paliwa bo następnym razem może się nie odwiesić |
|
|
|
 |
4g63colt [Usunięty]
|
Wysłany: 07-09-2008, 19:56
|
|
|
i pompa sie zatrze i bedą duże wydatki |
|