Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kontrolka oleju + problem z odpalaniem
Autor Wiadomość
erbi 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.9TD, 99r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-08-2008, 11:19   Kontrolka oleju + problem z odpalaniem

Witam wszystkich mitsumaniakow. Nie dziala wyszukiwarka, wiec nie wiem czy to juz bylo.

Problemy sa dwa (pojawily sie mniej wiecej jednoczesnie):

1. W momencie dodawania gazu zapala sie kontrolka oleju - tylko na wrzuconym biegu; po odjeciu gazu gasnie; na luzie i przy wcisnietym sprzegle nie zapala sie
- wymienilem czujnik cisnienia oleju i nie pomoglo

2. Kilka razy dziennie rozrusznik nie reaguje; po przekreceniu kluczyka wszystkie kontrolki zapalaja sie normalnie; z rozrusznika nie dochodzi zaden odglos szczotek; zazwyczaj po kilkugodzinnym postoju samochod odpala normalnie - ale reguly zadnej sie jeszcze nie dopatrzylem; nie zalezy to na pewno od temperatury zewnetrznej;

- nie zapala sie kontrolka Check Engine - panowie w warsztacie powiedzieli, ze to dziwne, bo przy takich klopotach powinnna czasem chociaz mrygnac; niestety termin wizyty mojego miska wyznaczyli dopiero na przyszla srode - do tego czasu czekam na Wasza pomoc, bo nie chce, zeby mnie za bardzo ogolili.

Przy okazji dziekuje za wszystkie inne porady, ktore wynalazlem na tym forum (jezdze Cari od prawie roku) - bardzo mi pomoglu (min. slynne tulejki dzieki Wam wymienilem ;P)

Mam Carisme 1.9TD sedan z 99 r. przed liftem, silnik Renault, manualna skrzynia.

Dadam moze jeszcze pare innych szczegolow:
- jak juz odpali to silnik chodzi idealnie
- nic nie kopci
- nie grzeje sie
- swiece sa w miare nowe - niecaly rok (rozdzielacz pracuje normalnie, slychac ze ustawia)
- akumulator nowy

Pozdrawiam!

kielurkk 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Wysłany: 28-08-2008, 23:14   

erbi napisał/a:
1. W momencie dodawania gazu zapala sie kontrolka oleju - tylko na wrzuconym biegu; po odjeciu gazu gasnie; na luzie i przy wcisnietym sprzegle nie zapala sie

może krótki przewód na czujinku isnienia i przy przyspieszaniu sinik się przechyla i nie łączy? to tylko sugestia może i idiotyczna ale warto sprawdzić :)
Stan oleju normalny?
Może pompa olejowa pada? sprawdź ciśnienie pompy jak już będziesz u tych mechaników
erbi napisał/a:
2. Kilka razy dziennie rozrusznik nie reaguje; po przekreceniu kluczyka wszystkie kontrolki zapalaja sie normalnie; z rozrusznika nie dochodzi zaden odglos szczotek; zazwyczaj po kilkugodzinnym postoju samochod odpala normalnie - ale reguly zadnej sie jeszcze nie dopatrzylem; nie zalezy to na pewno od temperatury zewnetrznej;

to mi wygląda na imobilizer ale pewien nie jestem
erbi napisał/a:
- nie zapala sie kontrolka Check Engine

po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon powinna się palić. Zapala się wtedy? Może żarówka się przepaliła?

[ Dodano: 29-08-2008, 22:22 ]
co do tego odpalania to przyszło mi do głowy jeszcze że może automat nie załącza rozrusznika. Wiem że to arcy trudne ale jak Ci się tak zdarzy jeszcze to weź i postukaj czymś (najlepiej młotkiem) tylko nie za mocno po automacie od rozrusznika bo może elektromagnes się zacina i efekt ten sam. Automat jest na rozruszniku kształtem podobny do niego tylko mniejszy i przewody do niego dochodzą wszystkie.
Powodzenia

TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION

SHEAKESBEER

Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu :D

Piszę poprawnie po polsku
.

recon 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma
Wysłany: 30-08-2008, 12:28   

Witam ... mam chyba ten sam problem ... przy odpaleniu auta swieci mi sie kontrolka rozrusznika i samochod nie odpala ale silnik caly czas kreci wiec nie wiem jaka moze byc tego przyczyna. Imobilajzera nie mam bo go usunalem bo sie zacinal .... rowniez prosze o pomoc. Dodam jeszcze ze gdzies tak po odczekaniu 20 minut auto opala normalnie :/

erbi 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.9TD, 99r
Wysłany: 04-09-2008, 12:11   

u mnie jest inaczej - w ogole nie kręci. Sprawdzili mi całą elektryke i jest w stanie idealnym. Dzisiaj jeszcze cisnienie oleju do sprawdzenia i rozrusznik przeczyszcza. Jak to nie pomoze to rzeczywiscie sprawdze moze ten immobilizer. Nie mam pojecia o co chodzi
...a tak fajnie sie jezdzilo.

[ Dodano: 05-09-2008, 09:21 ]
Juz wszystko dziala :D
po demontazu rozrusznika okazalo sie, ze jednak byla uszkodzona wiazka elektryczna. Po naprawie nie ma problemow z odpalaniem i nie swieci sie kontrolka oleju. Na szczescie cala mechanika jest ok. Taki duperel, a tyle problemow.

Odpowiedz do tematu