[Cari 1.8 GDI] Łożysko koła tylnego bez ABS |
Autor |
Wiadomość |
szyszus1
Mitsumaniak
Auto: Cari GDI 98'
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Lip 2008 Posty: 78 Skąd: Hrubieszów
|
Wysłany: 04-09-2008, 20:37 [Cari 1.8 GDI] Łożysko koła tylnego bez ABS
|
|
|
Strasznie głośno mam w samochodzie jak jadę po pierwsze dlatego, że mam głośne opony ale i dlatego też, że wyję mi łożysko. Planuję jego wymianę, znalazłem takie: http://allegro.pl/item424...go_carisma.html . Poradźcie mi drodzy mitsumaniacy, czy dobry wybór. Tutaj jest łożysko z piastą nie znalazłem samego łożyska bo pewnie jest to scalone, nie znam się na tym. I nawet nie wiem czy to łożysko chuczy bo trudno to dosłyszeć wśród szumu opon, ale sądzę, że to jednak to. W mojej cari jest niestety dosyć głośno. Mam nadzieję, że problem minie po zmianie opon i tego łożyska jeżeli to ono. Jeśli nadmiernej głośności we wnętrzu może być inna przyczyna, to podsuńcie jakieś pomysły Przy okazji zajrzyjcie do mojego drugiego tematu... |
|
|
|
 |
Ginger1021
Forumowicz

Auto: Cari 1.8 GDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Lip 2008 Posty: 186 Skąd: Olsztyn/Łajsy
|
Wysłany: 04-09-2008, 22:30
|
|
|
szyszus1 napisał/a: | I nawet nie wiem czy to łożysko chuczy bo trudno to dosłyszeć wśród szumu opon, ale sądzę, że to jednak to. W mojej cari jest niestety dosyć głośno. |
Musisz podnieść samochód i zakręcić mocno kołem i wtedy na pewno usłyszysz że to łożysko jest do wymiany. |
|
 |
szyszus1
Mitsumaniak
Auto: Cari GDI 98'
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Lip 2008 Posty: 78 Skąd: Hrubieszów
|
Wysłany: 05-09-2008, 16:24
|
|
|
Wątpię, żebym ręką był w stanie tak szybko poruszyć koło, żeby usłyszeć cokolwiek. |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 05-09-2008, 16:35
|
|
|
szyszus1 napisał/a: | Wątpię, żebym ręką był w stanie tak szybko poruszyć koło, żeby usłyszeć cokolwiek |
bedziesz slyszal metaliczny dzwiek ktorego nie uslyszysz przy zadnym innym sprawnym kole
teoretycznie...
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 05-09-2008, 17:10
|
|
|
mialem padniete lozysko z piasta z tylu, luz na kole byl spory i nic nie wylo !!
przy kreceniu kolem na podnosniku bylo slychac tylko metaliczne cyk cyk cyk,
najpierw bym sie zajal glosnymi oponami, a pozniej sie wzial za lozysko, bo byc moze to tylko opona na tym kole jest bardziej wyzabkowana albo zuzyta |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
wojmi1
Mitsumaniak lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Pomógł: 49 razy Dołączył: 12 Wrz 2006 Posty: 1579 Skąd: Oswiecim-Piotrowice
|
Wysłany: 05-09-2008, 17:23
|
|
|
Podnosisz autko i łapiesz za opone jeżeli stwierdzasz luz znaczy że łożysko do wymiany ale jeżeli podczas jazdy nie słychać metalicznego szumu to pewnie nie kwestia łożyska
Co do łożyska z piastą to to jest łatwiejsze w wymianie, cena ? ,upewnij się czy to sprzedawane to japońskie jak na zdjęciu
Pierw sprawdż koła bo szumy mogą być z opon lub naprzykład bębnów itd |
_________________ lancer 4 wd combi 87, 89 ; c12v 1.5 90, gal E33 90 +e33 |
|
|
|
 |
Ginger1021
Forumowicz

Auto: Cari 1.8 GDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Lip 2008 Posty: 186 Skąd: Olsztyn/Łajsy
|
Wysłany: 05-09-2008, 23:13
|
|
|
szyszus1 napisał/a: | Wątpię, żebym ręką był w stanie tak szybko poruszyć koło, żeby usłyszeć cokolwiek. |
Jak jest walnięte łożysko to słychać buczenie a nie takie szuranie bębnów, ponadto głośność tego buczenia wzrasta z prędkością a zaczyna się tak od 60 km/h |
|
|
|
 |
|