Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] lampka podsufitki bez szyberdachu - wmontować?
Autor Wiadomość
Charlie 
Mitsumaniak

Auto: Carisma GL 1.6 sedan '97
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 03-11-2008, 15:32   [Cari 1.6] lampka podsufitki bez szyberdachu - wmontować?

Witam,
Chciałbym sobie wmontować lampkę (MAP LAMP) tą pomiędzy osłonami przeciwsłonecznymi. W mojej wersji wyposażenia jest tylko lampka środkowa. Chciałbym się zapytać, czy wmontowanie takiej lampki jest bardzo destrukcyjne dla auta? Patrzyłem się , nie mam pociągniętej do niej instalacji ale można się podpiąć pod kable do tej drugiej lampki, Tylko pytanie czy aby napewno jest gwint w suficie żeby tą lampkę przykręcić? Nie zdejmowałem jeszcze podsufitki i wolę tego nie robić pochopnie ;)

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Wysłany: 03-11-2008, 20:21   

patrzyłes w FAQ albo w manualu jak sie ja wymontowuje??

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 03-11-2008, 20:55   

Ja mam obie lampy, a też nie mam szyberdachu. Sądzę że nie ma żadnego problemu, zasilanie wystarczy pociągnąć z lampki środkowej to niewielka odległość. Tylko trzeba uważać , żeby nie zrobić zwarcia. Co do gwintu, może nie być, ale tam powinno być wzmocnienie dachu odstające od niego na około 1-2cm.

Charlie 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-11-2008, 22:49   

Tak, sprawdzałem w FAQ i manualu ale tam jest tylko narysowane jak się ją mniejwięcej wkłada bez tych szczegółów które mnie interesują. A chcę kupić dokładnie taką lampkę: http://allegro.pl/item470...podsufitki.html i ją podłączyć pod kabel do lampki środkowej i masa do dachu ;) Chcę tylko wiedzieć czy aby napewno da się ją do czegoś tam przykręcić żebym nie robił niepotrzebnie dziury w podsufitce ;)

Edit:

Dobrze mieć sąsiada z takim samym autem, dziś rozebrałem u niego tą lampkę i sprawdziłem do czego jest przykręcona, okazało się, że mam w swoim dachu też takie 2 gwinty więc zamówiłem już lampkę i jak przyjdzie bede montował ;)

Napiszę jak już zmontuję ;]

Wmontowane! Kabel przeciągnięty z listwy bocznej, wszystko jest ok, ale jak by ktoś wmontowywał to proszę uważać na to aby użyć krótkiej śruby i nie wywiercić za głęboko do dachu;) Koszt lampki 30zł na allegro, więc jeśli ktoś chce sobie wmontować to polecam bo bardzo mi się teraz przydaje! ;)

arekb 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6
Wysłany: 05-12-2008, 22:24   

*CHARLIE
Jest prosba, wpadlem na ten sam pomysł , co Ty. Mogłbys dokładniej opisac co i jak robiłeś? Najbardziej zalezy mi na tym, czy trzeba zdejmowac calą podsufitke, czy moze zacząć od wyciecia w niej dziury.... i wtedy zobaczyc co pod nia sie znajduje. Jak sprawdziłes , czy u Ciebie tez są te gwinty?
A może ktoś inny też brał sie za coś takiego?

Charlie 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-12-2008, 09:14   

Hej! Później będę mieć chwilkę czasu to Ci wszystko po kolei napiszę ;) Wiesz, mikołaj i trochę spraw na głowie rodzinnych ;P Znajdę wolne 10 minut i się skupię i napiszę ;)

[ Dodano: 06-12-2008, 11:46 ]
No więc tak:

1. Odkręcasz osłonki przeciwsłoneczne, i najlepiej też uchwyt od strony pasażera, ale nie musisz, zależy jak Ci będzie wygodniej
2. Pod podsufitką jak odegniesz ją trochę masz taką grubą gąbkę , wyjmujesz ją.
3. Masz tam dwa takie jakby wzmocnienia w każdym są po 2 otwory, w sumie 4.
4. Te 2 które są węższe, bliżej siebie, to są te do których przykręcasz lampkę.
5. I teraz na czuja - musisz zrobić śrubokrętem dziury w podsufitce mniejwięcej tak żeby się pokrywało z otworami na śruby.
6. Jak już zrobisz dziurki - przykładasz lampkę do podsufitki, pokrywasz otwory w lampce z otworami w podsufitce i odrysowywujesz ołówkiem lampkę na podsufitce
7. Wycinasz i przykręcasz lampkę.
UWAGA! użyj krótkich śrub żeby się przypadkiem nie wwiercić w dach!
8. Jeżeli chodzi o instalacje - to tylko jeden kabel przeciągasz z słupka przedniego lewego gdyż tam leci kabel do tylnej lampki, a masa jest w dachu. Musisz sprawdzić który to przewód, ale chyba ten biało-czarny.

To było by na tyle ;)

arekb 
Forumowicz

Wysłany: 06-12-2008, 17:10   

Dzieki bardzo,
w takim razie zamawiam lampke, jak przyjdzie bede ja montowal. Musze jeszcze zamowic/wymienic 2 kratki nawiewow, przeciscic/wymienic krancowke od lewych przednich drzwii.... montowałeś moze w swojej jeszcze jakies przydatne rzeczy?
Cos niezbyt trudnego w montazu, dosc taniego, a podnoszacego komfort?
Ja w swojej zalozylem czujniki parkowania. Koszt 80 zl, 2-3 h pracy, ale jaki efekt... naprawde sie przydaje.

Charlie 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-12-2008, 12:54   

Mam Carisme w domu od 9 lat, prawie od nowości. Przez te 9 lat jeździła nią moja mama, od ponad roku jest w moim użytkowaniu. Zrobiłem nią w rok 30tyś km , więc ma już 230tyś zrobione. Nic się nie zepsuło w tym czasie poza tym, że musiałem wymienić sprzęgło, które się już zużyło. Starczy historii....No i ostatnio się zabrałem za auto i :

1. Założyłem sekwencyjny gaz
2. Zamontowałem halogeny, oczywiście oryginalne z Cari.
3. Zamontowałem uchwyt na napoje (widzę na zdjęciu, że masz Cari2, więc pewnie już masz go)
4. Zamontowałem regulator jasności deski rozdzielczej itp - 2 minuty roboty.
5. Lampkę podsufitki - tą o której jest temat
6. Mam zamiar założyć lusterka elektryczne podgrzewane, ale muszę znaleźć oba srebrne w dobrej cenie, to chyba po nowym roku dopiero.
7. Myślę nad podgrzewanymi fotelami, ale ciężko dostać włączniki foteli oryginalne a jak są to drogie bardzo - jeszcze sie bede zastanawiał.

Najlepiej zobacz sobie co miała w sobie Cari w full opcji i zobacz co możesz zamontować do siebie z tego ;)

arekb 
Forumowicz

Wysłany: 07-12-2008, 13:18   

tak tez sie zastanawiałem nad tym regulatorem.....po zamontowaniu, on sciemnia , czy rozjasnia podswietlenie? Tzn. da sie rozjasnic, czy tylko sciemnic? bo jezeli tylko sciemniac to ja go sobie daruje, natomiast zaloze jesli bede mogł zwiekszyc natezenie oswietlenia.

Charlie 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-12-2008, 13:20   

Nie nie, to jest zwykły potencjometr którym sobie możesz ściemnicz, mi się to przydaje jak jadę nocą i jest wszędzie ciemno a oczy są zmęczone to przykręcam...

Odpowiedz do tematu