|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zamknięty przez: Kmer 16-10-2009, 18:26 |
galant kombi diesel |
Autor |
Wiadomość |
SHARKI
Forumowicz
Auto: sejas
|
Wysłany: 30-08-2008, 07:57 galant kombi diesel
|
|
|
Witam
Potrzebuje rodzinnego kombi z szeroką kanapą aby zmieściły się 2 dorosłe osoby i fotelik.
A co ca za tym idzie galant sie nadaje ? Czy lepiej zostać przy mesiu w124 ?
znalazłem ten
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C6212200
moglibyście powiedzieć coś o nim ?
czy jak sie zepsuje to czy części drogie
ile wymiana rozrządu kosztuje ?
co ile robi sie przeglądy i ile średnio taki przegląd kosztuje olej filtry itp
ile pali |
|
|
|
 |
kungfumiszcz
Mitsumaniak

Auto: Galant 2000 ST.W GLS
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Kwi 2008 Posty: 120 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 30-08-2008, 18:10
|
|
|
mam prawie identycznego galanta, rocznik '99. sprawuje sie swietnie, jezdzi sie nim rewelacyjnie. duzy samochod, trzeba sie przyzyczaic. bardzo pakowny.
rozrzad (komplet) to jakies 300pln podobnie mechanik. filtr powietrza i filtr oleju 40-50pln za oba. olej do diesla 10w40 (troche ponad 4L), osobiscie zalalem castrol magnatec ale jak poczytasz na forum, ludzie uzywaja rozne oleje, w zaleznosci od wielkosci portfela . wymiana od razu po zakupie, lepiej nie ryzykowac. nastepna wymiana tak, jak przy kazdym innym samochodzie.
spalanie zalezne od obciazenia i fantazji kierowcy. na trasie 6,5-7L. w miescie wiecej. nie wiem jak w zimie, mam go od maja.
ceny innych rzeczy, jakie robilem ostatnio: uszczelka pod glowice 95, uszczelka pod dekiel 20, pompa wody 20, termostat 75, komplet sprzegla 475. planowanie glowicy 100. calkiem znosnie, porownywalne z niemcami. |
_________________ do or do not, there's no try |
|
|
|
 |
juar_78
Forumowicz
Auto: MitsubishiLancerKombi2.0 2006
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Posty: 461 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 12-09-2008, 07:52
|
|
|
Podłącze się do tematu z Galantem 2.0 TD.
Starałem się coś znaleźć o tym silniku ale w sumie mało informacji jest.
Jak sprawuje się ten motor. Spotkałem się z opiniami, że jest niedopracowany i awaryjny a do tego straszny problem dostać jakiekolwiek części. Do tego to nie TDI i rzekomo sporo pali.
Dla mnie to, że to nie jest wyżyłowany TDI może być akurat atutem. Diesle starej daty często były trwalsze niż TDI a do tego koszty ich napraw też dużo niższe. Jak wygląda spalanie ?. Nie oczekuję 5,5 litrów ON średnio ale żadna oszczędność z diesla jak będzie brał 8.
Teraz mam 90PS w Colciku C50. Ta sama moc w dużym galu to na pewno nie rewelacja, ale chyba nadrabia elastycznością ??
Pozdrawiam,
Arek. |
|
|
|
 |
kungfumiszcz
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-09-2008, 19:21
|
|
|
silnik ladnie pracuje, mam juz nakrecone 200.000. jezdze nim od pol roku i jestem ciagle zadowolony. nie jezdzilem starym, klasycznym dieslem, nie moge porownac, ale slilnik 2.0 turbodiesel montowany w galu daje rade. 5 doroslych osob i bagaze ogarnia bez klopotu, aktualnie jestem po zmianie uszczelki pod glowica, rozrzadu i sprzegla, filtrow i oleju. na "testach" polecial spokojnie 150 i mial jeszcze zapas. nie probuje wiecej
co do awaryjnosci, to bardziej boje sie o skrzynie. klasyczny problem z redukcja z 3 do 2 biegu. zawieszenie troche miekkie, dluga, szeroka buda, samochod "plynie". moj syn zasypia w ciagu 5 min po starcie.
koszty napraw nie sa straszne, powownywalne z innymi markami. nie sprawiaja wiekszych problemow dobremu mechanikowi. |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 14-09-2008, 19:30
|
|
|
kungfumiszcz napisał/a: | polecial spokojnie 150 i mial jeszcze zapas. nie probuje wiecej |
Mam nadzieję że sam , a nie z:
kungfumiszcz napisał/a: | moj syn zasypia w ciagu 5 min po starcie. |
|
EA5W

|
|
|
|
 |
kungfumiszcz
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-09-2008, 20:15
|
|
|
z mlodym jezdze spokojnie, test byl niemal w kontrolowanych warunkach na pusto, bez pasazerow, ogolnie nie lubie szybkiej jazdy. |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 14-09-2008, 20:18
|
|
|
kungfumiszcz napisał/a: | z mlodym jezdze spokojnie, test byl niemal w kontrolowanych warunkach na pusto, bez pasazerow, ogolnie nie lubie szybkiej jazdy. |
No to mnie uspokoiłeś . Trzymaj tak jak piszesz |
EA5W

|
|
|
|
 |
Andrzej F [Usunięty]
|
Wysłany: 14-09-2008, 23:02
|
|
|
polecam gala kombi - jest moim zdaniem niezawodny, a jesli chodzi o diesla to uważam, że jest to bardzo udana konstrukcja:elastyczny, w miarę oszczędny i niezawodny- jeżdżę dieslem w galu od ponad 10 lat i nie miałem jak do tej pory żadnych problemów, aktualnie kombiakiem kręcę już na 290 tys i poza materiałami eksploatacyjnymi nie dokładam nic- oczywiście o wózek trzeba dbać i wymieniać wszystko co potrzeba na czas.Przedtem woziłem się przez 10 lat mercem 123-też dieslem i nie mogłem narzekać, ale dzisiaj już nie wróciłbym do tej marki.Oczywiście diesel w galu to nie rajdowy silnik, ale do spokojnej jazdy jest naprawdę dobry.Poprzednio miałem 1.8 TD i wozik kula się do dzisiaj bez żadnych problemów.Jeśli chodzi o silnik 2.0 to nie słyszałem aby gal miał inny niż TD. Szczerze polecam... |
|
|
|
 |
|
|