Hak L200 '08 i powitanie ;) |
Autor |
Wiadomość |
wicio
Nowy Forumowicz
Auto: L200 2,5 DI-D 2008r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-10-2008, 18:36 Hak L200 '08 i powitanie ;)
|
|
|
Witam,
Na początek chciałbym przywitać MitsuManiaków - jestem nowy na forum i świeżym posiadaczem Mitsubishi.
Jutro odbieram moje L200 z Mitcar'u. Chciałbym dołożyć do niego hak - pytanie na co zwrócić uwagę i gdzie to robić w Warszawie. Pytanie dodatkowe co się dziej jeśli chcemy wyjechać z takim hakiem za granicę? Wiem że w Niemczech trzeba mieć hak demontowalny.
Pozdrawiam wszystkich
Wojtek
[ Dodano: 06-10-2008, 18:39 ]
I jeszcze jedno - teraz nie mogę odnaleźć bo wyszukiwanie chyba szwankuje
W sprawie filtrów przeciwpyłkowych. W Mitcar powiedziano mi że do L200 nie ma takich. A wydaje mi się że kilka dni temu o tym czytałem. Jak to w końcu jest z tymi filtrami.
pozdrawiam
Wojtek |
_________________ Wicio |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
Januszl200
Forumowicz Januszl200
Auto: Mitsubishi L200
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Sie 2007 Posty: 132 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 07-10-2008, 08:16
|
|
|
Witaj Kolego!
Słyszałem, że mają się zmienić przepisy o haku (tzw. sprzęgu kulowym) od nowego roku. Dziwi mnie tylko fakt, że nie wspomina się o tym już teraz.
Wycieczka do Niemiec czy Austrii z nieskładanym lub demontowanym hakiem jest podobno droższa o ok. 100euro. |
|
|
|
 |
wicio
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-10-2008, 10:52
|
|
|
Witam,
Dzięki za pomoc. Z tymi przepisami to jak ma być? Jak teraz zakładasz legalnie to chyba nie mogą Ci zabronić z tym jeździć. W Niemczech przywalą mandat - więc tak czy inaczej lepiej zakładać demontowalny lub odkręcać standardowy.
[ Dodano: 07-10-2008, 11:03 ]
A z filterm to jeszcze raz wysłałem zapytanie mailem do Mitcar'u - zobaczymy co powiedzą. |
|
|
|
 |
Januszl200
Forumowicz Januszl200
Auto: Mitsubishi L200
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Sie 2007 Posty: 132 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 07-10-2008, 11:08
|
|
|
Przepisy o haku mają być dostosowane do przepisów UE, czyli "składany" lub demontowany. Teraz montujesz obojętnie jaki, ale nie wiem jak przepis będzie brzmiał, czy "nie zezwala się" czy "w nowych pojazdach rejestrowanych od 1 01 09". Może być sytuacja jak z orurowaniem z przodu pojazdów - nowe mieć nie mogą a starsze mogą, albo z gaśnicą - mieć musisz ale jak masz przeterminowaną, to mandatu nie płacisz (musisz mieć ważną legelizacje przy przeglądzie rejestracyjnym). Podobno w niemieckich przepisach wymagane jest aby hak był składany albo demontowany podczas gdy go nie używasz - bo nie otrzymasz tablic u nas to nie obowiązuje więc wszystko gra ale czy dogadasz się z upartym niemcem |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-10-2008, 11:15
|
|
|
wicio napisał/a: | A z filterm to jeszcze raz wysłałem zapytanie mailem do Mitcar'u - zobaczymy co powiedzą. | Moga sie poddac choc wiem, ze sa otwarci na roznego rodzaju przemyslane i korzystne dla aut dzialania. To nie jest standardowe rozwiazanie ale jak czytamy mozliwe do realizacji. Daj znac bo temat jest juz znany w serwisie... |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
wicio
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-10-2008, 14:27
|
|
|
odezwę się wieczorkiem jak już odbiorę auto. Mam nadzieję że będzie proste
[ Dodano: 08-10-2008, 01:07 ]
Witam,
Na razie w skrócie. W sumie wszystko ok. Dywaniki welurowe... to niestety rodzima produkcja i nie mają nic wspólnego z Mitsubishi. Na szczęście wyglądają estetycznie.
Nie do końca wiadomo jak zapalić światełko w zabudowie paki - jutro się z tym pomęczę.
A co do filtra przeciwpyłkowego...
Dostałem mailem cenę ok. 150 zł. Później dostałem info że jest też zamiennik równie dobry za ca. 67 zł i jest na miejscu. Natomiast przy odbiorze okazało się że to filtr o podanym numerze (numer z forum) to filtr do lancera i że jak będę przyjeżdżać po gniazdko zasilania na packę, to wtedy wyjaśnię co i jak z tym filtrem.
Jak na razie nie jestem zaskoczony ani pozytywnie, ani negatywnie. Mogło by być lepiej, ale na szczęście nie było gorzej
Pozdrawiam
Chyba szczęśliwy posiadacz "Srebrnej Mrówy"
[ Dodano: 15-10-2008, 11:28 ]
Ręce opadają...
W serwisie jedyna opcja na podłączenie światełka w zabudowie - to podłączenie kostką nie hermetyczną na wierzchu pomiędzy paką a kabiną - czyli w zimie śnieg, deszcz i mamy zwarcie w instalacji - kazałem odłączyć. Okazuje się dodatkowo że światełko jest podłączane do wiązki którą można używać do podłączenia gniazda zapalniczki na pace - więc działa tylko kiedy włączony jest zapłon. Żeby działało cały czas - musi być pociągnięty osobny kabel z akumulatora
Filtr przeciwpyłkowy.... 2 razy pytałem - nie da się więc poproszę o info gdzie się da i kto może to założyć - ja i mój syn jesteśmy alergikami i wolałbym mieć coś takiego
Były też problemy ze stukaniem przy kolumnie kierownicy. Oczywiście Pan od alarmów na początku zapewniał mnie że to na pewno ci od czujników coś sknocili... ale stukało przed montażem czujników parkowania i w dodatku nikt podczas montażu nie zdejmował plastiku pod kierownicą - okazało się że panowie zapomnieli zapiąć zapinki i co było przyczyną stukania, zapomnieli przykręcić jednej śrubki.
Rewelacja... trochę mnie to wszystko załamało.
No i fotel kierowcy -wersja instyle z elektryką - wszystkie się lekko gibią ale mój jakby bardziej - odpowiedź tak ma być. jak się gibanie pogłębi to wymienimy...
Na pocieszenie dodam że furka fajna, kolor srebrny się sprawdza (nie widać syfu) Z czipem jeździ naprawdę fajnie (turbo dziura jest oczywiście) Pali.... w trasie 8,5 w mieście więcej coś ok. 11 ale w porównaniu z Navarą w automacie którą jeździłem kilka dni to pikuś - Navara paliła 16,8 w mieście.
Osoby które są zainteresowane L200 można chyba śmiało zachęcać do zakupu. Jedno co łączy L200 z Navarą to skrzynie automatyczne. (wiem że to wygoda - mam dwa automaty w garażu) W L200 i Navarze, automaty pamiętają konstrukcyjnie lata 80te i nie polecałbym jednak tych rozwiązań. |
|
|
|
 |
|