Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z wymianą szpilki- kręci sie z nakrętką
Autor Wiadomość
mackbeth 
Mitsumaniak

Auto: JK04 M9R 2.0dCI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-07-2010, 14:18   Problem z wymianą szpilki- kręci sie z nakrętką

Problem jak w temacie.. Kupiłem właśnie wymarzonego Galanta SE kombi i mam kilka rzeczy do zrobienia. Pierwsza z nich to wymiana dwóch szpilek. Odkręcając nakrętkę niestety okazało się, ze nie da się.. kręci się cały czas. Teraz nie mogąc zdjąć koła i nie wiem, czy frez w szpilce jest wyrobiony i czy to szpilka z naktrętką się kręci, czy też nakrętka ma tak pzrekręcony gwint że nie idzie jej zdjąć...
Jakieś pomysły??
Bo ja nie za bardzo niestety mam... cięcie nie wchodzi w gre bo felgę bym pociął...
Pozdrawiam

Members only 
Mitsumaniak
Tobi

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 GLS 1998
Wysłany: 25-07-2010, 15:54   

A naktętka rkęci sie lekko czy dość ciężko?? możesz ją pokręcić reką??

masz felgi stalowe czy alu?

- jeżeli stalowe to spróbuj jedną reką kręcić kluczem a drugą ręką podważać nakrętkę np. śrubokrętem żeby podczas kręcenia spychać ją blizęj końca gwintu (lub też jak opisane poniżej)

- jeżeli alu to tu może być ciężej bo pewnie nakrętki siedzą w gniazdach felgi. spróbuj odkręcając kluczem ustawić go lekko pod kątem tak żeby nasadka klucza klinowała się na naktętce i kręcąć z wyczuciem pociągać do siebie...

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 25-07-2010, 16:45   

Jeżeli w kole przednim, to po niemałych trudach można zlokalizować łeb szpilki na piaście, potrzebny ku temu kanał albo podnośnik, dostęp stanowczo utrudnia osłona tarczy, zamocowana jest na 3 srubach, 2 są wspólne z dociskiem, a trzecia jest po stronie drązka kierowniczego.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

mackbeth 
Mitsumaniak

Auto: JK04 M9R 2.0dCI
Wysłany: 25-07-2010, 18:42   Czujnik ABS'u prawy tył

Zrobiłem tak jak piszecie.. ustawiłem tak pod katem nakrętkę, że w końcu trafiło na zdrowy gwint i po kilkunastu próbach poszło:)

Teraz szpilki wymienione, pozostał już tylko jeden problem:)

arturj123 
Forumowicz

Auto: A3 1.8T 200KM
Wysłany: 24-10-2011, 15:42   

Koledzy mam na piaście ukręconą śrubę z gwintem do umocowania koła. Czy dostanie taką bez większych problemów ?? Jak to się wymienia? Jakiś rozmiar lub link do sklepu mile widziany;)

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 24-10-2011, 15:53   

Japaneze. Wybijasz starą i wkładasz nową. Nie ma z tym problemu.

m6riano 
Mitsumaniak
Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Wysłany: 24-10-2011, 17:52   

arturj123 napisał/a:
Jakiś rozmiar

pplmr012 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5A '02 U88
Wysłany: 25-10-2011, 14:47   

Pisałem już w innym temacie.
M12x1,5
dł. 44mm
frez/radełko 14,2mm

Nieoryginalne śruby mają zwykle dłuższą część radełkowaną więc trzymają nawet w wyrobionym otworze.

Pozdrawiam

awas 
Forumowicz

Auto: Avance 2.5
Wysłany: 30-04-2016, 08:57   

Dopiszę swoje 3 grosze żeby na przyszłość nie trzeba było szukać.
Miałem dziś jechać w dłuższą trasę a od 2 tygodni jeździłem z trzema nakrętkami w tylnym kole bo na jednej śrubie był zjechany gwint. Kupiłem nową nakrętkę ale nie chciała złapać śruby więc za namową znajomego przyłożyłem nakrętkę i walnąłem kilka razy młotkiem. W efekcie wybiłem śrubę (do środka) a nakrętka i tak nie chwyciła. Zastanawiałem się czy można z tym jeździć ale nawet nie próbujcie tego robić - przejechanie metra skończy się zblokowaniem koła lub rozwaleniem zacisków ręcznego. Zdjąłem koło, kombinerkami ciągnąłem za luźną śrubę żeby chociaż trochę się unieruchomiła, założyłem koło i z prędkością 5 km/h pojechałem do warsztatu (na szczęście był blisko). Trzeba było zdjąć koło, zacisk, tarczę, uciąć śrubę (cała nie wyjdzie) wyjąć resztki śruby z zacisków ręcznego i zmontować wszystko z powrotem. Czwarta śruba już zamówiona (ok 10PLN) a przez kilka dni pokulam się na 3 śrubach.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 30-04-2016, 11:07   

Jeśli masz felgi stalowe, to aby się to nie powtórzyło, to zmień nakrętki trzymające koło na nakrętki tego typu http://allegro.pl/nakretk...5213029202.html które zakrywają cały gwint dzięki czemu przy odkręcaniu koła nie uszkodzimy gwintu.

Odpowiedz do tematu