Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Analiza spalin!
Autor Wiadomość
Darou 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant1.8i EXE E32A
  Wysłany: 10-11-2008, 14:26   Analiza spalin!

Witam wszystkich, jestem świeżo po przeglądzie i niestety Pan diagnosta kazał mi rozwiązać problem związany ze złą analizą spalin. Czy ktoś może wie od czego powinienem zacząć?

deejay 
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-11-2008, 20:26   

Zacznijmy od tego ile auto ci pali :wink: bo jak analiza zła to i spalanie większe :) Te auta posiadaja katalizatory i norma CO wynosi max do 0.5 a HC do 100 bo tak to jest jak jest katalizator to sa max parametry w jakich powinien sie mieścic ten silnik :wink: Musisz zacząc od tego czy posiadasz katalizator {sprawdz} może ktoś wcześniej go wycioł lub jest uszkodzony

Darou 
Forumowicz

Wysłany: 11-11-2008, 14:51   

Tak posiadam katalizator! Przyglądałem się pomiarom spalin i pamiętam, że HC podchodziło nawet powyżej 900:( Dopiero po dodaniu zwiększeniu obrotów do 3-4tys parametry spadały. Jednak nie mieściły się w standardzie. Katalizator to chyba kosztowna wymiana?! Jakieś propozycje co do firmy? Zastanawiam się czy kontrolnie nie wymienić sondy lambda. Silnik przejechał już 260tys.km i wcześniej raczej nie była wymieniana.

deejay 
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-11-2008, 20:48   

Proponuje na poczatek wymiane sondy koszt to ok. 80 zł jednoprzewodowa jesli HC jest zwiekszone sprawdz ustawienie zapłonu powodem moze byc za bardzo wyprzedzony zapłon :wink: prawidłowo ustawiony zapłon to parametry 5 stopni plus /minus 2 stopnie ja zawsze ustawiałem tak ok 7 stopni i chodził mi najlepiej i mało palił :wink:

Darou 
Forumowicz

Wysłany: 11-11-2008, 23:07   

Ok tak zrobię. Dodam jeszcze, że CO też przekracza. Generalnie spaliny były ponad normę na benzynie i na gazie. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

[ Dodano: 18-01-2009, 20:37 ]
Od poprzedniego właściciela dowiedziałem się, że tam praktycznie nie ma już katalizatora, pusta puszka...Tak więc już wiadomo skąd ta błędna analiza spalin.

Odpowiedz do tematu