[Pajero] Pytania nowego posiadacza pajero. |
Autor |
Wiadomość |
Andrzej01
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero 3.2 DID 2002
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 15 Wrz 2008 Posty: 3 Skąd: sulejów k. Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 19-09-2008, 18:18 [Pajero] Pytania nowego posiadacza pajero.
|
|
|
Jako nowy użytkownik witam Wszystkich Forumowiczów. Ostatnio nabyłem Mitsubishi Pajero 3.2 DID 2002r. i mam kilka pytan:
1. Do czego służą przełączniki R/D LOCk i HEAT?
2. Czy przy włączonym przednim napędzie półosie na przodzie mają się obracać?
Ostatni pytanie dotyczy instrukcji w języku polskim. Czy ktoś taką posiada i mógłby ją udostępnić?
Pozdr. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19-09-2008, 21:11
|
|
|
Andrzej01 napisał/a: | 1. Do czego służą przełączniki R/D LOCk i HEAT? |
Rear Diff Lock? O ile prawidłowo rozszyfrowałem ten skrót to jest blokada tylnego mostu
Heat? Podgrzewanie? Foteli? Andrzej01 napisał/a: | 2. Czy przy włączonym przednim napędzie półosie na przodzie mają się obracać? | Tzn jak obracać? Czy mógłbytś doprecyzować pytanie? |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Pomógł: 19 razy Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 1564 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 19-09-2008, 23:06
|
|
|
Witaj na forum
Na pytanie nr 1 już Ci odpowiedział Hubeeert
Pytanie nr 2 jest trochę dziwne, bo jeżeli przedni napęd jest włączony to jak inaczej ma być przekazywany napęd na koła bez obracających się półosi
No chyba, że chodziło Ci o wyłączony przedni napęd |
_________________ Pewien motocyklista z Tarnowa do policjanta: Paaanie! Diabeł mnie opętał...
Staram się pisać poprawnie po polsku
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 19-09-2008, 23:21
|
|
|
Hiszpan napisał/a: | Witaj na forum
Na pytanie nr 1 już Ci odpowiedział Hubeeert
Pytanie nr 2 jest trochę dziwne, bo jeżeli przedni napęd jest włączony to jak inaczej ma być przekazywany napęd na koła bez obracających się półosi
No chyba, że chodziło Ci o wyłączony przedni napęd |
Również witam na forum.Pytanie 2 jest dość specyficzne czy przedni napęd włączony-napęd przekazywany z silnika(->> tak ogólnie), czy też wyłączony-siła rozpędu jazdy samochodu, to półośki będą się w czasie jazdy obracały chyba że są jakieś sprzęgiełka załączające bądź rozłączające piasty ???? Z instrukcją będziesz miał kłopoty ale ale na forum w którymś poście było to już opisywane.Pozdrówka Zobacz troszkę wyżej Instrukcje Pajero I/II/III/IV Zamieszczone przez Gene |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 20-09-2008, 09:36
|
|
|
Andrzej01, ja mam instrukcje do III w jezyku polskim. Dzieki wysilkowi kolegi Boszdena posiadam ciezkiego PDF'a. Troche to przerabiam na wersje bardziej przyjazna do zassania. Jak skoncze przesle Wichurze albo sam gdzies wstawie. To jednak troche potrwa. Jesli bardzo potrzebujesz to prosze o adres na PW. Wysle Ci CD. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-09-2008, 17:39
|
|
|
Może chodzi o przycisk "REAR HEATER".
To przedni włącznik tylnej nagrzewnicy.
R/D LOCK to blokada(100%)tylnego mostu. |
|
|
|
 |
rynio_di [Usunięty]
|
Wysłany: 21-09-2008, 21:29
|
|
|
Kilka lat jeździłem Pajero i w moim modelu półosie nie obracały się po wyłączeniu przedniego napędu ale po pokonaniu przeszkody terenowej musiałem wyłączyć przedni napęd i na wstecznym biegu przejechać 1,5- 3 m wtedy to sprzęgiełka w piastach odpuściły zazębienie. Możliwe że tym modelu no nieco młodszym jest tak samo. |
Ostatnio zmieniony przez zbyszekm2 22-09-2008, 11:20, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Szyszkowa
mod Pajero seek&destroy

Auto: Pajero 3,2 DiD
Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 308 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 22-09-2008, 09:55
|
|
|
W III nie trzeba się cofac. Załączanie i rozłączanie następuje podczas normalnej jazdy (co najwyżej, żeby przyśpieszyc ten proces, trzeba czasem zdjąć nogę z gazu).[/code] |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 22-09-2008, 11:20
|
|
|
rynio_di napisał/a: | Kilka lat jeździłem Pajero i w moim modelu półosie nie obracały się po wyłączeniu przedniego napędu ale po pokonaniu przeszkody terenowej musiałem wyłączyć przedni napęd i na wstecznym biegu przejechać 1,5- 3 m wtedy to sprzęgiełka w piastach odpuściły zazębienie. Możliwe że tym modelu no nieco młodszym jest tak samo. |
Bo nie miałeś SS tylko ES a w SS się kręci przedni wał,a tylko blokuje sie jedna pó łoś przy załączniu przodu |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
Andrzej01
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-09-2008, 16:58
|
|
|
Ups. Wkradł się mały błąd. Oczywiście chodziło o to czy przednie połosie mają się obracać gdy napęd na przód jest wyłączony. W moim samochodzie kręcą się bezwzględu na rodzaj napędu który jest akurat włączony, a wydaje mi się, że gdy przód jest rozłączony to nie powinny. |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23-09-2008, 08:03
|
|
|
Andrzej01 napisał/a: | Ostatni pytanie dotyczy instrukcji w języku polskim. Czy ktoś taką posiada i mógłby ją udostępnić? |
prossssze: http://forum.mitsumaniaki...91c6f6fd1bab426
|
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
Andrzej01
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-09-2008, 19:16
|
|
|
Gene, ogromne dzięki za instrukcję. |
|
|
|
 |
|