montaż czujników cofania |
Autor |
Wiadomość |
MAJK [Usunięty]
|
Wysłany: 07-02-2008, 19:38 montaż czujników cofania
|
|
|
poradźcie czy jest gdzieś i gdzie jest fabryczne przejście z tyłu ze zderzaka do wnętrza auta (mam EA2W) i czy jeszcze jakieś trudności będą przy zamontowaniu czujników cofania (wydaje sie banalnie proste) ....
pozdro MAJK |
|
|
|
 |
sampler
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 62 razy Dołączył: 08 Gru 2005 Posty: 2353 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 07-02-2008, 20:30
|
|
|
Ha pytanie za 100 pkt. Kolejny problem to przecianiecie wiazki do przodu auta do wyswietlacza. No chyba ze masz wersje bezprzewodowa. |
_________________ BYŁY:
GALANT E34 1.8 TD
GALANT EA5A'97 2.5 V6 24V
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i
SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI |
|
|
|
 |
MAJK [Usunięty]
|
Wysłany: 07-02-2008, 20:35
|
|
|
gdzieś czytałem ze z tyłu po lewej stronie jest przejście tylko nie wiem czy trzeba zdejmować zderzak.... a z przodu hmmm tam raczej sie znajdzie coś ale ja montuje czuje na tył tylko ...
a wyświetlacz montuje nad lusterkiem i ciagnę wzdłuż uszczelki szyby i drzwi górą teraz tak mam z lewej strony pociągnięta antenę do GPSu i nie widać jej w ogóle
MAJK |
|
|
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Pomógł: 91 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 4469 Skąd: Bourne, Lincolnshire
|
Wysłany: 07-02-2008, 20:43
|
|
|
A zastanowiłeś się, co będzie jak będziesz musiał w przyszłości ściągać zderzak? I co wyrwiesz go z przewodami od cofki?
Najpierw, zastanów się, czy nie warto zrobić też wtyczek/przejściówek na tylną wiązkę, by potem nie ściągać zderzaka z całą wiązką. Jak masz kogoś z uzdolnieniami elektrycznymi to powinno udać się zrobić.
Co do mnie, to robiłem taką przejściówkę na 8 pinów. Acha... i wierciłem dziurę...
Powodzenia! |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
Ursus
Mitsumaniak Zbieram na Gala
Auto: Galant `99 2.0TD skasowany:(
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Wrz 2007 Posty: 680 Skąd: Skoczów
|
Wysłany: 07-02-2008, 23:26
|
|
|
Ja zamontowałem czujniki na przód i na tył. Z tyłu wierciłem dziurę aczkolwiek u mnie po prawej stronie jest coś w rodzaju kratki wentylacyjnej, można tamtędy puścić przewody bez wiercenia.
Jeżeli montujesz czujki tylko na tył i zamontujesz centralkę w mierę blisko to nie ma problemu ze ściąganiem zderzaka, odpinasz kable i po sprawie bez zbędnej zabawy z ich przeciąganiem...
Jeżeli masz w jednym zestawie czujniki na przód i tył, to w razie konieczności wymiany zderzaka pozostaje ciąć kabelki lub wyjmować całe przewody. Natomiast jeżeli chodzi o samo ściągnięcie zderzaka, to mi to już dwa razy się przydażyło i jeżeli nie zamontujesz czujek na sztywnych przewodach to spokojnie można sobie zderzak położyć całkowicie z boku na ziemi i nie wisi on na kablach. Oczywiście warunkiem jest puszczenie kabli jedną stroną... |
_________________ Gdybyśmy sami nie mieli wad, nie sprawiałoby nam takiej przyjemności stwierdzać je u innych.
 |
Ostatnio zmieniony przez Ursus 09-02-2008, 07:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
MAJK [Usunięty]
|
Wysłany: 08-02-2008, 21:00
|
|
|
oki i już po montażu ... potwirdzam kratka rewizyjna po prawej w narożniku auta.... montaz bez kanalu i na stacji benzynowej zajoł 1,5 godzinki z czego najdłużej zejęło przeciągnięcie kabelka zailającego z klapy !!!! (bo w kombi wsteczne swieci się tylko w klapie) do dołu do centralki którą zamontowałem w okolicy prawego tylnego reflektora.... efekt hmm jak fabryka anawet lepiej
polecam
MAJK |
|
|
|
 |
kkriss
Mitsumaniak

Auto: Toyota Prius
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sie 2007 Posty: 402 Skąd: Chotomów
|
Wysłany: 19-11-2010, 14:55
|
|
|
hej odświeżę trochę temat.
Kupiłem ostatnio gala kombi 99r, planuję zamontować 4 czujniki z tyłu i 2 czujniki z przodu.
Ktoś podpowie, jak poukładać to wszystko? Centralkę, kable, wyświetlacz? Gdzie to położyć i którędy poprzeciągać?
Pozdrawiam |
_________________ Było: Lancer 1.5 92r., Carisma 2000r. [1.8 GDI ASB]., Galant 2.5 ASB 99r. kombi |
|
|
|
 |
BigTomala
Mitsumaniak MOD Black Dragon

Auto: GALANT Sport Edition EA5A V6
Pomógł: 25 razy Dołączył: 01 Cze 2006 Posty: 309 Skąd: GDAŃSK/Pruszcz Gd
|
|
|