Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
+53% mitsubishi w maju
Autor Wiadomość
Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 05-06-2005, 10:25   +53% mitsubishi w maju

2005-06-03 16:10
Źródło: MCC Car Poland

Jedni producenci cierpią na utrzymującą się przypadłość stagnacji sprzedaży nowych aut, a inni wręcz przeciwnie - korzystają ze spadku cen na swoje importowane auta.

Sumaryczna sprzedaż importera aut Mitsubishi w Polsce w maju wzrosła aż o 53,4% w porównaniu z tym samym miesiącem zeszłego roku. W sumie w maju sprzedano 250 aut tej marki w porównaniu do 163 w 2004 roku. Od początku bieżącego roku 1126 osób kupiło auta tej marki. Największy wzrost sprzedaży zanotował Mitsubishi L200 (100% wzrostu), następnie Lancer sedan (32,3% wzrostu) a także Lancer kombi (30,8% wzrostu). O 25% zwiększyła się sprzedaż Pajero Pinina.

O ile w stosunku rocznym jest dobrze, to sprzedaż liczona od początku roku spadła o 11%, czego przyczyną jest między innymi wycofanie z oferty zeszłorocznego bestsellera – Mitsubishi Carisma, który przestał już być produkowany. Obecnie najlepiej sprzedającym się modelem jest zdobywający coraz większe uznanie klientów Mitsubishi Colt, który od początku roku znalazł już 375 nabywców.

Rośnie także popularność Lancera w zarówno w wersji kombi (41,3% wzrostu od początku roku), jak i sedan (37,4% wzrost). W sumie 232 klientów zdecydowało się na kupno aut z rodziny Lancera. Do końca maja aż o 128% zwiększyła się sprzedaż Outlandera (114 klientów wybrało ten model). 113 miłośników terenówek stało się posiadaczami Mitsubishi Pajero, co stanowi niemal 163% wzrost w stosunku do pierwszych pięciu miesięcy 2004 roku.

Dobre wyniki sprzedaży są także notowane w całej Europie, gdzie sprzedaż aut Mitsubishi zwiększyła się od stycznia do końca kwietnia 2005 roku aż o 24%. W samym kwietniu sprzedano 20 825 aut (9% więcej niż w kwietniu 2004), a w ciągu pierwszych czterech miesięcy sprzedaż wyniosła 91 414 aut. Najpopularniejsze modele wśród europejskich klientów to obecnie Lancer, Colt i L200.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-06-2005, 10:43   Re: +53% mitsubishi w maju

Fido__ napisał/a:
...
Sumaryczna sprzedaż importera aut Mitsubishi w Polsce w maju wzrosła aż o 53,4% w porównaniu z tym samym miesiącem zeszłego roku.

Pamiętamy jaki był maj 2004 - wszyscy kupowali auta w kwietniu 8)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 05-06-2005, 11:13   

Dokładnie. Choć każdy wzrost mnie z oczywistych przyczyn bardzo cieszy. Poza tym po chwilowych kłopotach MMC is back to bussines i to cieszy mnie jeszcze bardziej. Przy okazji, wg ankiet wewnętrznych opinia o nowym colcie jest lepsza niż ktokolwiek mógł się spodziewać. Nowy model, który nie zaliczył żadnej poważnej akcji serwisowej - moim zdaniem zakrawa na cud. Co do jakości Lancernika to chyba nie muszę się produkować - jest zajefajny :wink:
pozdrawiam

P.S. I pomimo uszczuplenia oferty Miski notują wzrosty, jak na mnie jest początek powrotu do starej dobrej tradycji robienia samochodów o znakomitej bazie konstrukcyjnej.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 05-06-2005, 11:23   

Jackie napisał/a:
I pomimo uszczuplenia oferty Miski notują wzrosty....

Można tylko pomarzyć co byłoby gdyby oferta była kompletna :arrow: udział w rynku na poziomie Skody :wink: Tylko co stałoby się z jakością :?:

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 05-06-2005, 11:28   

Moją nadzieją i ambicją jest zeby Mitsubishi nigdy nie stało się marką popularną, bo wtedy stracilibyśmy wizerunek marki ekskluzywnej i prestiżowej. Dodatkowo im więcej sprzedaje się samochodów tym mniej dokladne wykonanie i niższe marże dealerskie :mrgreen: czyli zupełnie mi nie zależy na udziale w rynku na poziomie skody choćby to było wykonalne. Optimum moim zdaniem jest 3-4% rynku i nic powyżej, co i tak oznacza, że jako dealerzy musimy się wziąć ostro do roboty (na razie 1 % rynku{ choć w Białym powyżej 2 hehehehe;) })

Pozdrawiam

MariuszZ 
Forumowicz

Auto: ex. Space Star 1.6 Comfort'04
Wysłany: 05-06-2005, 14:57   Re: +53% mitsubishi w maju

Fido__ napisał/a:
[..]
Największy wzrost sprzedaży zanotował Mitsubishi L200 (100% wzrostu),
[...]
Do końca maja aż o 128% zwiększyła się sprzedaż Outlandera (114 klientów wybrało ten model). 113 miłośników terenówek stało się posiadaczami Mitsubishi Pajero, co stanowi niemal 163% wzrost w stosunku do pierwszych pięciu miesięcy 2004 roku.
[...]

Sprzedaż terenówek mocno rośnie- czyżby off-road show przynosiło efekty? :wink:

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 05-06-2005, 15:48   

Chyba zaciera się różnica cenowa pomiędzy compactem a terenówką (niekoniecznie Pajero bo tu przepaść jest ogromna). W zasadzie każdy nowy model auta klasy compact jest droższy od poprzedniego a gdy do tego dodamy jeszcze full wypas który każdy z nas chciałby mieć to cena takiego auta zbliża się do ceny jakiegoś mniejszego lub quasi "tereniaka", które z reguły są już dobrze wyposażone (być może się mylę...). Jak do tego dodamy jeszcze możliwość odliczenia VATu, to .... wiadomo.
Przy okazji jakieś sporty, hobby łatwiej jest uprawiać mając autko bardziej użytkowe niż tradycyjny sedan.

[edit] regóły --> reguły :oops:

Ostatnio zmieniony przez JCH 05-06-2005, 23:18, w całości zmieniany 1 raz  

zielarzzdoliny
[Usunięty]

Wysłany: 05-06-2005, 22:39   

Zgadza się. Terenówki to auta w sam raz na nasze drogi. Kompakty ciągle rosną i drożeją. Taki kompakt z silnikiem 2,0 to wydatek ponad 70tys. za 78tys można mieć już np. grand vitarę 2,0 benzynka rocznik 2004 lub klekota za dodatkowe 6tys. Auto bardzo fajne.

Zauważyliście, że auta segmentu B mają dziś zbliżone lub większe wymiary od aut klasy golfa z lat 90?

pzdr

eMBe
[Usunięty]

Wysłany: 06-06-2005, 08:11   Re: +53% mitsubishi w maju

Fido__ napisał/a:
Największy wzrost sprzedaży zanotował Mitsubishi L200 (100% wzrostu)

Czyli z 1 sztuki na 2 ? ;-)

kordiank2 
Mitsumaniak
MojTytułJestZaDługi

Auto: eclipse 4G
Wysłany: 06-06-2005, 09:08   

a ja, ni zgruszki ni z pietruszki, mam propozycję dla Fido i twórców samej strony: może by tak informacje wyszperane przez Fido zamieszczać na stronie głównej - no bo Fido lubi siedzieć w newsach (patrz również: "inne modele"), jak zauważyłem.

DZIEŁA na SZTUKI

Firebee 
admin mitsumaniak

Auto: A160, Space Gear,
Wysłany: 06-06-2005, 09:14   

Pomysł jak najbardziej dobry, czy Fido zgodzisz się na to?
Pozdrawiam
Firek

igi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Kombi 1.6 Invite
Wysłany: 06-06-2005, 09:17   

kordiank2 napisał/a:
może by tak informacje wyszperane przez Fido zamieszczać na stronie głównej - no bo Fido lubi siedzieć w newsach (patrz również: "inne modele"), jak zauważyłem.

Czekamy na odpowiedz Fido. Mi pasuje jak najbardziej. Brawo za pomysł

Pozdrawiam

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 06-06-2005, 09:51   

Spoko, możecie je wykorzystywać do woli. Ale żadnych oficjalnych zobowiązań :-) Ja tylko czasem przeglądam portale różne. Pamiętam, że MMC ma jakiś taki portalik z informacjami prasowymi. Myślę, że lepiej byłoby się z nimi dogadać...

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 06-06-2005, 11:41   

bartek z nkm ma tam legalny dostep z mozliwoscia kopiowania artykulow ale pewnie mitsumaniaki juz tez :wink: :twisted:
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

igi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Kombi 1.6 Invite
Wysłany: 06-06-2005, 11:43   

Matejko napisał/a:
bartek z nkm ma tam legalny dostep z mozliwoscia kopiowania artykulow ale pewnie mitsumaniaki juz tez :wink: :twisted:

Właśnie jest to w trakcie załatwiania 8)

Odpowiedz do tematu