+53% mitsubishi w maju |
Autor |
Wiadomość |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 05-06-2005, 10:25 +53% mitsubishi w maju
|
|
|
2005-06-03 16:10
Źródło: MCC Car Poland
Jedni producenci cierpią na utrzymującą się przypadłość stagnacji sprzedaży nowych aut, a inni wręcz przeciwnie - korzystają ze spadku cen na swoje importowane auta.
Sumaryczna sprzedaż importera aut Mitsubishi w Polsce w maju wzrosła aż o 53,4% w porównaniu z tym samym miesiącem zeszłego roku. W sumie w maju sprzedano 250 aut tej marki w porównaniu do 163 w 2004 roku. Od początku bieżącego roku 1126 osób kupiło auta tej marki. Największy wzrost sprzedaży zanotował Mitsubishi L200 (100% wzrostu), następnie Lancer sedan (32,3% wzrostu) a także Lancer kombi (30,8% wzrostu). O 25% zwiększyła się sprzedaż Pajero Pinina.
O ile w stosunku rocznym jest dobrze, to sprzedaż liczona od początku roku spadła o 11%, czego przyczyną jest między innymi wycofanie z oferty zeszłorocznego bestsellera – Mitsubishi Carisma, który przestał już być produkowany. Obecnie najlepiej sprzedającym się modelem jest zdobywający coraz większe uznanie klientów Mitsubishi Colt, który od początku roku znalazł już 375 nabywców.
Rośnie także popularność Lancera w zarówno w wersji kombi (41,3% wzrostu od początku roku), jak i sedan (37,4% wzrost). W sumie 232 klientów zdecydowało się na kupno aut z rodziny Lancera. Do końca maja aż o 128% zwiększyła się sprzedaż Outlandera (114 klientów wybrało ten model). 113 miłośników terenówek stało się posiadaczami Mitsubishi Pajero, co stanowi niemal 163% wzrost w stosunku do pierwszych pięciu miesięcy 2004 roku.
Dobre wyniki sprzedaży są także notowane w całej Europie, gdzie sprzedaż aut Mitsubishi zwiększyła się od stycznia do końca kwietnia 2005 roku aż o 24%. W samym kwietniu sprzedano 20 825 aut (9% więcej niż w kwietniu 2004), a w ciągu pierwszych czterech miesięcy sprzedaż wyniosła 91 414 aut. Najpopularniejsze modele wśród europejskich klientów to obecnie Lancer, Colt i L200. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-06-2005, 10:43 Re: +53% mitsubishi w maju
|
|
|
Fido__ napisał/a: | 2005-06-03 16:10
...
Sumaryczna sprzedaż importera aut Mitsubishi w Polsce w maju wzrosła aż o 53,4% w porównaniu z tym samym miesiącem zeszłego roku. |
Pamiętamy jaki był maj 2004 - wszyscy kupowali auta w kwietniu |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
|
Wysłany: 05-06-2005, 11:13
|
|
|
Dokładnie. Choć każdy wzrost mnie z oczywistych przyczyn bardzo cieszy. Poza tym po chwilowych kłopotach MMC is back to bussines i to cieszy mnie jeszcze bardziej. Przy okazji, wg ankiet wewnętrznych opinia o nowym colcie jest lepsza niż ktokolwiek mógł się spodziewać. Nowy model, który nie zaliczył żadnej poważnej akcji serwisowej - moim zdaniem zakrawa na cud. Co do jakości Lancernika to chyba nie muszę się produkować - jest zajefajny
pozdrawiam
P.S. I pomimo uszczuplenia oferty Miski notują wzrosty, jak na mnie jest początek powrotu do starej dobrej tradycji robienia samochodów o znakomitej bazie konstrukcyjnej. |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 05-06-2005, 11:23
|
|
|
Jackie napisał/a: | I pomimo uszczuplenia oferty Miski notują wzrosty.... |
Można tylko pomarzyć co byłoby gdyby oferta była kompletna udział w rynku na poziomie Skody Tylko co stałoby się z jakością |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
 |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
|
Wysłany: 05-06-2005, 11:28
|
|
|
Moją nadzieją i ambicją jest zeby Mitsubishi nigdy nie stało się marką popularną, bo wtedy stracilibyśmy wizerunek marki ekskluzywnej i prestiżowej. Dodatkowo im więcej sprzedaje się samochodów tym mniej dokladne wykonanie i niższe marże dealerskie czyli zupełnie mi nie zależy na udziale w rynku na poziomie skody choćby to było wykonalne. Optimum moim zdaniem jest 3-4% rynku i nic powyżej, co i tak oznacza, że jako dealerzy musimy się wziąć ostro do roboty (na razie 1 % rynku{ choć w Białym powyżej 2 hehehehe;) })
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
MariuszZ
Forumowicz
Auto: ex. Space Star 1.6 Comfort'04
|
Wysłany: 05-06-2005, 14:57 Re: +53% mitsubishi w maju
|
|
|
Fido__ napisał/a: | [..]
Największy wzrost sprzedaży zanotował Mitsubishi L200 (100% wzrostu),
[...]
Do końca maja aż o 128% zwiększyła się sprzedaż Outlandera (114 klientów wybrało ten model). 113 miłośników terenówek stało się posiadaczami Mitsubishi Pajero, co stanowi niemal 163% wzrost w stosunku do pierwszych pięciu miesięcy 2004 roku.
[...] |
Sprzedaż terenówek mocno rośnie- czyżby off-road show przynosiło efekty? |
_________________ Mariusz & (już nie mój) MSS 1.6 "Bisiek" Steel Grey |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 05-06-2005, 15:48
|
|
|
Chyba zaciera się różnica cenowa pomiędzy compactem a terenówką (niekoniecznie Pajero bo tu przepaść jest ogromna). W zasadzie każdy nowy model auta klasy compact jest droższy od poprzedniego a gdy do tego dodamy jeszcze full wypas który każdy z nas chciałby mieć to cena takiego auta zbliża się do ceny jakiegoś mniejszego lub quasi "tereniaka", które z reguły są już dobrze wyposażone (być może się mylę...). Jak do tego dodamy jeszcze możliwość odliczenia VATu, to .... wiadomo.
Przy okazji jakieś sporty, hobby łatwiej jest uprawiać mając autko bardziej użytkowe niż tradycyjny sedan.
[edit] regóły --> reguły |
 |
Ostatnio zmieniony przez JCH 05-06-2005, 23:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
zielarzzdoliny [Usunięty]
|
Wysłany: 05-06-2005, 22:39
|
|
|
Zgadza się. Terenówki to auta w sam raz na nasze drogi. Kompakty ciągle rosną i drożeją. Taki kompakt z silnikiem 2,0 to wydatek ponad 70tys. za 78tys można mieć już np. grand vitarę 2,0 benzynka rocznik 2004 lub klekota za dodatkowe 6tys. Auto bardzo fajne.
Zauważyliście, że auta segmentu B mają dziś zbliżone lub większe wymiary od aut klasy golfa z lat 90?
pzdr |
|
|
|
 |
eMBe [Usunięty]
|
Wysłany: 06-06-2005, 08:11 Re: +53% mitsubishi w maju
|
|
|
Fido__ napisał/a: | 2005-06-03 16:10
Największy wzrost sprzedaży zanotował Mitsubishi L200 (100% wzrostu) |
Czyli z 1 sztuki na 2 ? |
|
|
|
 |
kordiank2
Mitsumaniak MojTytułJestZaDługi
Auto: eclipse 4G
|
Wysłany: 06-06-2005, 09:08
|
|
|
a ja, ni zgruszki ni z pietruszki, mam propozycję dla Fido i twórców samej strony: może by tak informacje wyszperane przez Fido zamieszczać na stronie głównej - no bo Fido lubi siedzieć w newsach (patrz również: "inne modele"), jak zauważyłem. |
_________________ taka prawda i lepiej naucz się w zgodzie z nią żyć - zapamiętaj: jest jak jest, nie jak powinno być
DZIEŁA na SZTUKI |
|
|
|
 |
Firebee
admin mitsumaniak

Auto: A160, Space Gear,
|
Wysłany: 06-06-2005, 09:14
|
|
|
Pomysł jak najbardziej dobry, czy Fido zgodzisz się na to?
Pozdrawiam
Firek |
|
|
|
 |
igi
Mitsumaniak
Auto: Lancer Kombi 1.6 Invite
|
Wysłany: 06-06-2005, 09:17
|
|
|
kordiank2 napisał/a: | może by tak informacje wyszperane przez Fido zamieszczać na stronie głównej - no bo Fido lubi siedzieć w newsach (patrz również: "inne modele"), jak zauważyłem. |
Czekamy na odpowiedz Fido. Mi pasuje jak najbardziej. Brawo za pomysł
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 06-06-2005, 09:51
|
|
|
Spoko, możecie je wykorzystywać do woli. Ale żadnych oficjalnych zobowiązań Ja tylko czasem przeglądam portale różne. Pamiętam, że MMC ma jakiś taki portalik z informacjami prasowymi. Myślę, że lepiej byłoby się z nimi dogadać... |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
|
Wysłany: 06-06-2005, 11:41
|
|
|
bartek z nkm ma tam legalny dostep z mozliwoscia kopiowania artykulow ale pewnie mitsumaniaki juz tez |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
igi
Mitsumaniak
Auto: Lancer Kombi 1.6 Invite
|
Wysłany: 06-06-2005, 11:43
|
|
|
Matejko napisał/a: | bartek z nkm ma tam legalny dostep z mozliwoscia kopiowania artykulow ale pewnie mitsumaniaki juz tez |
Właśnie jest to w trakcie załatwiania |
|
|
|
 |
|